Θεωρείται «ασθένεια των φτωχών». Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θεωρούνται φορείς της φυματίωσης, αλλά από αυτούς μόνο ένα μικρό ποσοστό θα νοσήσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τη φυματίωση ως μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο καθώς, το 2013, φυματίωση σκότωσε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αν και η συνολική θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά 45% από το 1990, ο αριθμός των θανάτων εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Από όλες τις μολυσματικές ασθένειες, μόνο ο ιός HIV, που προκαλεί το AIDS, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από την φυματίωση.

Αιτία το υψηλό κόστος της θεραπείας, το οποίο εμποδίζει πολλούς ανθρώπους από το να έχουν τη σωστή θεραπεία.

Σύμφωνα με μελέτες, σε όλο τον κόσμο μόνο 1 στα 5 άτομα με πολυανθεκτική φυματίωση λαμβάνουν θεραπεία. Οι υπόλοιποι εγκαταλείπονται, έρμαια της ασθένειας να πεθάνουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τις οικογένειες και τις κοινότητές τους.

Συνήθως ένας υγιής οργανισμός είναι σε θέση να αμυνθεί αποτελεσματικά κατά της φυματίωσης, η οποία ωστόσο προσβάλλει τους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα όσους έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό του AIDS.

Το μυοβακτηρίδιο της φυματίωσης μεταδίδεται όπως η γρίπη, για παράδειγμα με τον βήχα, και προσβάλλει τον πνεύμονα. Κούραση, ανορεξία, πρησμένοι λεμφαδένες, πυρετός και βήχας μπορεί να είναι μερικά από τα συμπτώματα.

Σε πιο βαριές μορφές της ασθένειας παρουσιάζονται επίσης αποβολή αίματος, απότομο χάσιμο βάρους, σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και εγκεφαλική φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα. Η πορεία της ασθένειας είναι ήπια όταν γίνεται νωρίς η διάγνωση και χορηγούνται τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Πρόκειται συνήθως για ένα κοκτέϊλ φαρμάκων, τα οποία ο ασθενής πρέπει να παίρνει αδιαλείπτως για έξι μήνες, ακόμη και αν η φυματίωση φαίνεται να υποχωρεί.

Είναι εντυπωσιακό ότι η θεραπεία που προβλέπεται σήμερα για τη φυματίωση γίνεται με φάρμακα που επινοήθηκαν από το 1944 μέχρι το 1966. Έκτοτε, δεν έχει βρεθεί κανένα άλλο φάρμακο με καλύτερα αποτελέσματα.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV