Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θεωρούνται φορείς του μυκοβακτηρίου της φυματίωσης, αλλά από αυτούς μόνο ένα μικρό ποσοστό θα νοσήσει. Συνήθως ένας υγιής οργανισμός είναι σε θέση να αμυνθεί αποτελεσματικά κατά της φυματίωσης, η οποία ωστόσο προσβάλλει τους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα όσους έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό του AIDS.

Θεωρείται «ασθένεια των φτωχών» γιατί εκδηλώνεται συνήθως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ενώ στη Γερμανία μόνο έξι άτομα στα 100.000 προσβάλλονται από φυματίωση, στη Σουαζιλάνδη η αναλογία είναι τρομακτική: 1.300 κάτοικοι της χώρας στους 100.000 είναι φορείς της ασθένειας. Το μυκοβακτήριο έχει εύκολο έργο σε οργανισμούς που δεν τρέφονται σωστά και επιπλέον ταλαιπωρούνται από κακές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας.

Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μεταδίδεται όπως η γρίπη, για παράδειγμα με τον βήχα, και προσβάλλει τον πνεύμονα. Κούραση, ανορεξία, πρησμένοι λεμφαδένες, πυρετός και βήχας μπορεί να είναι μερικά από τα συμπτώματα.

Σε πιο βαριές μορφές της ασθένειας παρουσιάζονται επίσης αποβολή αίματος, απότομο χάσιμο βάρους, σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και εγκεφαλική φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα. Η πορεία της ασθένειας είναι ήπια όταν γίνεται νωρίς η διάγνωση και χορηγούνται τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Πρόκειται συνήθως για ένα κοκτέϊλ φαρμάκων, τα οποία ο ασθενής πρέπει να παίρνει αδιαλείπτως για έξι μήνες, ακόμη και αν η φυματίωση φαίνεται να υποχωρεί.

Είναι εντυπωσιακό ότι η θεραπεία που προβλέπεται σήμερα για τη φυματίωση γίνεται με φάρμακα που επινοήθηκαν από το 1944 μέχρι το 1966. Έκτοτε, δεν έχει βρεθεί κανένα άλλο φάρμακο με καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει πως κάθε χρόνο καταγράφονται 9,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα φυματίωσης σε όλο τον κόσμο, με 1,2 εκατομμύρια να καταγράφονται στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Στη χώρα μας, καταγράφονται ετησίως περίπου 500 κρούσματα. Η φυματίωση είναι μία από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους στον κόσμο.

Προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (M. tuberculosis), το οποίο συνηθέστερα προσβάλλει τους πνεύμονες, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα του σώματος. Το βακτήριο αυτό μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια τα οποία εκπέμπουν οι ασθενείς όταν βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν. Ο ΠΟΥ αναφέρει πως ένας άνθρωπος μπορεί να είναι για μήνες ή χρόνια μολυσμένος με το βακτήριο πριν αναπτύξει την ενεργό μορφή της νόσου – και εάν τότε δεν υποβληθεί σε θεραπεία, μπορεί να μολύνει 10-15 άτομα τον χρόνο. Η φυματίωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, αλλά εάν δεν θεραπευτεί προκαλεί σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες και μπορεί να αποβεί μοιραία.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου