Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια πάθηση κατά την οποία η αναπνοή μας γίνεται πολύ ρηχή - ή δεν αναπνέουμε καν για μικρά χρονικά διαστήματα - ενώ κοιμόμαστε. Μπορεί να συμβεί αρκετές φορές μέσα σε μια νύχτα σε ορισμένους ασθενείς. Συμβαίνει όταν κάτι μπλοκάρει εν μέρει ή και εντελώς τον αεραγωγό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάνοντας το διάφραγμα και τους μύες του στήθους να υπερλειτουργούν, προσπαθώντας να ανοίξουν τον δρόμο, και να τραβήξουν αέρα προς τους πνεύμονες.
Η αναπνοή συνεχίζεται συνήθως με έναν δυνατό βρόγχο ή με σωματικό σπασμό. Ο ύπνος μας δεν είναι καλός, αλλά μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε. Την ίδια στιγμή, η πάθηση μειώνει την ροή οξυγόνου προς τα ζωτικά μας όργανα, προκαλώντας καρδιακή αρρυθμία.
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:
- Νύστα και κούραση κατά την διάρκεια της μέρας
- Ξηροστομία, πονοκέφαλος ή πόνος στον λαιμό όταν ξυπνάμε
- Δυσκολία στην συγκέντρωση, κακή μνήμη, κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα
- Ιδρώτας την νύχτα
- Ανησυχία στον ύπνο
- Προβλήματα στο σεξ
- Ροχαλητό
- Δυσκολία να σηκωθούμε το πρωί
Αν μοιράζεστε το κρεβάτι σας με άλλους, θα το καταλάβουν νωρίτερα από εσάς. Στα παιδιά, από την άλλη πλευρά, τα συμπτώματα δεν είναι τόσο εμφανή. Μπορεί να είναι τα εξής:
- Βρέχουν το κρεβάτι τους
- Πνίγονται ή τους τρέχουν τα σάλια
- Ιδρώνουν πολύ το βράδυ
- Μαθησιακές και συμπεριφορικές δυσκολίες
- Προβλήματα στο σχολείο
- Υπνηλία
- Ροχαλητό
- Τρίξιμο των δοντιών
- Παράξενη στάση ύπνου
Οι πιθανότητες να πάσχετε από άπνοια ύπνου είναι αυξημένες αν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος, αν έχετε παχύ λαιμό ή μικρότερους αεραγωγούς στην μύτη, τον λαιμό ή το στόμα. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να φταίει το ότι έχουν πολύ μεγάλη γλώσσα. Συμβαίνει περισσότερο σε άνδρες, παρά σε γυναίκες, και είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε μεγαλύτερη ηλικία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φυσιολογικό κομμάτι του να γερνάμε. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, ο διαβήτης, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και αν βρίσκεστε σε κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό.
Για να βγει η διάγνωση, ο γιατρός σας θα σας κάνει checkup και θα σας ρωτήσει σχετικά με τον ύπνο σας, αλλά μπορεί να χρειαστεί να περάσετε ένα βράδυ σε ειδικό εργαστήριο ύπνου, ή να κάνετε την έρευνα στο σπίτι σας.
Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αντιμετώπισης είναι το χάσιμο βάρους, η αποφυγή αλκοόλ και υπνωτικών χαπιών, που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη βλάβη στους αεραγωγούς, το να κοιμάστε στο πλάι και διάφορα ρινικά σπρέι.
Αν το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, μπορεί να χρειαστεί εγχείρηση, αλλά σπάνια θα προταθεί ως λύση αν δεν εξεταστούν πρώτα όλες οι άλλες εναλλακτικές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου