Σχεδόν όλοι οι έφηβοι εμφανίζουν κάποιου βαθμού ακμή, έστω και ήπια. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος υποχωρεί αυτόματα μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Ωστόσο αυτή η υποχώρηση δεν παρατηρείται σε όλες τις περιπτώσεις και μάλιστα τελευταία έχει διαπιστωθεί αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών με ακμή, από 20,5 έτη το 1984 σε 26,5 το 1995.

Η ακμή θεωρείται νόσημα με πολυαιτιολογικό υπόστρωμα το οποίο καθορίζεται από παράγοντες γενετικούς, φυλετικούς, ενδοκρινικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς.
Το όργανο στόχος στην ακμή είναι ο τριχοσμηγματόγονος θύλακας και η προϋπόθεση για την ανάπτυξη της νόσου η αυξημένη ανταπόκριση των σμηγματογόνων αδένων σε φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στη προκειμένη περίπτωση ανδρογόνων.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στη πλειοψηφία των ασθενών με ακμή υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντων ανδρογόνων.

Αιτιολογικοί παράγοντες

Οι Αιτιολογικοί Παράγοντες που θεωρούνται σήμερα υπεύθυνοι για τη δημιουργία ακμής είναι: 

  1. Αυξημένη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων (λιπαρό δέρμα). 
  2. Διαταραχή της κερατινοποίησης μέσα στο τριχοσμαγματογόνο θύλακο (δημιουργία κλειστών και ανοικτών φαγεσώρων - comdones). 
  3. Αυξημένη αποίκηση από μικρόβια και ιδιαίτερα από το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής. 
  4. Φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις.

Σημείωση: Η ακμή είμαι μία ΑΣΗΠΤΗ φλεγμονή και δεν αποτελεί μεταδοτικό νόσημα.
 
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ακμή 

  1. Δίαιτα
    Αν και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η τροφή όπως η σοκολάτα, το κακάο, το χοιρινό επιδεινώνουν την ακμή, δεν υπάρχει ουδεμία επιστημονική υπόδειξη γι' αυτό.
  2. Εφίδρωση
    Η εφίδρωση ιδίως αν οι ασθενείς εργάζονται σε θερμό και υγρό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της ακμής σε ποσοστό 15%. 
  3. Υπεριώδης (UV) ακτινοβολία
    Συχνά τα καλλυντικά λόγω μεγαλύτερης και συχνότερης έκθεσης στον ήλιο, παρατηρείται βελτίωση της ακμής. Ωστόσο δεν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με τη χρήση τεχνητής UV ακτινοβολίας. Η χρησιμοποίηση Solarium δεν έχει κανένα ρόλο στη θεραπεία της ακμής και γι' αυτό δεν συνίσταται. 
  4. Στρές
    Μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσα ακμή, όπως και μπορεί να συνυπάρχει βαρετά ακμή με αυξημένο θυμό και άγχος, επιδρώντας στην αύξηση παραγωγής σμήγματος. 
  5. Επάγγελμα
    Άτομα που εργάζονται σε υγρό και θερμό περιβάλλον καθώς και άτομα που εργάζονται στη βιομηχανία πετρελαιοειδών και χημικών προϊόντων μπορεί να παρουσιάσουν ακμή σαν επαγγελματικό νόσημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: 1 στους 5 ανθρώπους μπορεί να πάσχει από long COVID
Βιταμίνη D: Ποιους ρόλους επιτελεί στον οργανισμό
Μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο του χαλκού στον καρκίνο του νεφρού