Η ακμή είναι ίσως η πιο συνηθισμένη δερματοπάθεια. Και, ακόμα και αν καταφέρουμε να την καταπολεμήσουμε, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, ίσως βρεθούμε με ένα νέο πρόβλημα: τα σημάδια της. Τα σημάδια της ακμής είναι στην πραγματικότητα κομμάτια της διαδικασίας: η επιδερμίδα μας προσπαθεί να επανέλθει παράγοντας κολλαγόνο. Αν δεν παραχθεί αρκετό κολλαγόνο, θα σχηματιστεί μία μικρή κοιλότητα. Αν παραχθεί υπερβολικά πολύ κολλαγόνο, θα υπάρχει ένα σημάδι που εξέχει. Τα σημάδια της ακμής – εκτός του ότι μας θυμίζουν συνεχώς τις άσχημες εποχές που υποφέραμε από σπυράκια – μπορεί να επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή μας σχεδόν όσο και η ίδια η ακμή. Υπάρχουν ιατρικοί τρόποι να τα εξαφανίζουμε, όπως θεραπεία με λέιζερ, ή χειρουργείο. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε μερικές πιο φυσικές λύσεις.

Λάδι από μαύρο κύμινο

Αυτό το λάδι, που παράγεται στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είναι πολύ εύκολο να βρεθεί σε online καταστήματα. Έχει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, αλλά είναι και αντιφλεγμονώδες. Βέβαια, το να μειώνει τις φλεγμονές είναι ένα μόνο από τα οφέλη που έχει αυτό το έλαιο για το δέρμα μας. Μελέτες έχουν ανακαλύψει πως μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών, αλλά και να προλάβει τον σχηματισμό κηλίδων χρώματος όταν επουλώνεται το σημάδι.

Λάδι από αγριοτριανταφυλλιά

Αυτό το έλαιο είναι αρκετά γνωστό σαν αντιγηραντικό προϊόν, και μπορεί να βρεθεί εύκολα σε πολλά φαρμακεία. Είναι απόλυτα ασφαλές για τοποθέτηση απευθείας στην επιδερμίδα. Μία μελέτη έχει δείξει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση ουλών. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν τη χρήση του τοπικά δύο φορές την μέρα, και σημειώνουν πως μπορεί να κάνει τα σημάδια της ακμής λιγότερο εμφανή.

Μέλι

Και όμως, εκτός από νόστιμο και υγιεινό, το μέλι μπορεί να βοηθήσει με τα σημάδια της ακμής. Το μέλι έχει αρκετές ιατρικές χρήσεις, όπως στην επούλωση εγκαυμάτων, πληγών αλλά και του έρπητος. Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει πως μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στην επιτάχυνση της επούλωσης, χωρίς τη δημιουργία σημαδιών. Αυτό συμβαίνει γιατί το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να καταπολεμήσει τις μολύνσεις που θα έκαναν την ακμή να εμφανιστεί ξανά.

Αλόη Βέρα

Όπως και το μέλι, η αλόη βέρα είναι γνωστό… γιατροσόφι. Στην περίπτωση της ακμής, δρα με παρόμοιο τρόπο. Αν τοποθετήσουμε την αλόη βέρα απευθείας στις πληγές, μπορεί να ελαττώσει τις φλεγμονές και τα σημάδια που θα εμφανιστούν. Είναι πολύ εύκολο να βρούμε gel και αλοιφές με βάση την αλόη στα φαρμακεία, αλλά μπορούμε να έχουμε και το δικό μας φυτό σε μία γλάστρα, να ανοίξουμε τα φύλλα του και να χρησιμοποιήσουμε το κολλώδες εσωτερικό τους στην επιδερμίδα μας.

Χυμός λεμονιού

Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά σίγουρα πολλοί άνθρωποι δηλώνουν πως χρησιμοποίησαν με επιτυχία τον χυμό λεμονιού. Λέγεται πως μπορεί να βοηθήσει με τις κηλίδες. Προσοχή, όμως: επειδή ο χυμός λεμονιού είναι πολύ όξινος, χρησιμοποιήστε μόνο λίγες σταγόνες.

Σίγουρα, υπάρχουν πολύ λίγες αποδεδειγμένα αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για τα σημάδια της ακμής. Σε σχέση, όμως, με διάφορες ακριβές κρέμες – των οποίων τα αποτελέσματα είναι εξίσου όχι και τόσο αποδεδειγμένα – υπάρχουν πολλά οφέλη στο να διαλέγουμε έναν πιο φυσικό τρόπο. Συγκεκριμένα, λιγότερα έξοδα και λιγότερες πιθανές παρενέργειες. Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, προτού αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι πιο παρεμβατικό.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024