Oι σπίλοι, ή αλλιώς οι 'ελιές' που εντοπίζονται πάνω στο σώμα των περισσοτέρων από μας, είναι κατά κύριο λόγο καλοήθεις εκδηλώσεις του δέρματος. Ανάλογα με το πόσο βαθιά εκφύονται, οι σπίλοι χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες.
Οι σπίλοι κατηγοριοποιούνται σε επιδερμικούς, συνδεσμικούς, ενδοδερμικούς, μικτούς και άλλους. Η επικινδυνότητα, ωστόσο, δεν σχετίζεται με το αν είναι επιφανειακοί ή μη. Οι σπίλοι εγκυμονούν κινδύνους για δερματικό καρκίνο μόνο όταν εμφανίσουν δυσπλασία.
Ωστόσο, το μέγεθος ή η αριθμητική ποσότητα των σπίλων στο σώμα μας, δεν αποτελούν στοιχεία οπωσδήποτε ανησυχητικά. Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι μια ελιά δεν συνεπάγεται πάντα κακοήθεια. Άρα, η αφαίρεσή της πρέπει να γίνεται όταν συντρέχει σαφής λόγος.
Ένας σχολαστικός έλεγχος του δέρματός μας - τουλάχιστον κάθε 6 μήνες από τον γιατρό μας - ή και γιατί όχι και από μας τους ίδιους, καθημερινά, θα αποτρέψει κάθε δυσάρεστη εξέλιξη. Ο χρόνιος ερεθισμός από ξυράφια, ζώνες, ή κοσμήματα, μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία δερματικής νεοπλασίας - γι αυτό και οι σπίλοι σε σημεία που τραυματίζονται πρέπει να αφαιρούνται.
Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραμελήσουμε έναν σπίλο που δίνει ανησυχητικά σημάδια.
Οταν λοιπόν δούμε έναν σπίλο να αλλάζει μορφή, επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα. Ειδικότερα, η 'ένοχη' ελιά αυξάνει απότομα σε μέγεθος, ή αλλάζει χρώμα - για παράδειγμα μπορεί να μεταβάλλεται σε πρασινωπή. Επίσης, μπορεί να αλλάζει το σχήμα της περιμέτρου της, ή η υφή της επιφάνειάς της.
Όλα αυτά είναι απόλυτες ενδείξεις για την αφαίρεση του σπίλου.
Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται συμβατικά, αλλά και με μεθόδους όπως το λέιζερ, η κρυοπηξία και η ηλεκτροχειρουργική. Πολλοί ιατροί ωστόσο επιμένουν ότι η κλασσική μέθοδος με το νυστέρι παρουσιάζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.
Ποιο είναι αυτό; Αποτελεί βασικό νόμο της χειρουργικής, οτιδήποτε αφαιρείται από το σώμα μας – ύποπτο ή μη- να εξετάζεται ιστολογικά, ώστε να εξακριβώνεται η καλοήθεια ή η κακοήθειά του. Με το λέιζερ θα αφαιρεθεί, εξίσου.
Όμως, θα έχει καεί.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι
Πώς θα κάνουμε υγιεινά Χριστούγεννα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς