«Έχω πίεση», είναι μια φράση που ακούγεται πολύ συχνά. Αυτό που ο απλός άνθρωπος εκφράζει με τη φράση «έχω πίεση» σημαίνει ότι έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση, πάνω από 120 mmHg- τη λεγόμενη μεγάλη- και πάνω από 80 mmHg τη λεγόμενη μικρή πίεση. Έχει δηλαδή υπέρταση.
Ωστόσο στην καθημερινότητα σπανίως η ιδανική αυτή αναλογία μένει σταθερή. Παρουσιάζει αυξομειώσεις και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, σωματικές ή ψυχικές διαταραχές, ακόμη και από τη διατροφή. Η υπέρταση είναι το πλέον σύνηθες πρόβλημα υγείας.
Η αρτηριακή πίεση είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή κυκλοφορία του αίματος και γενικότερη την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Τα ζωτικά όργανα χρειάζονται συγκεκριμένες ποσότητες αίματος και οξυγόνου, ενώ διαταραχές στην πίεση μπορούν να επιδράσουν αρνητικά σε σύνολο λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.
Σύγχρονες ιατρικές μελέτες συγκλίνουν στο ότι παράγοντες που επιτείνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι κακές διατροφικές συνήθειες και γενικότερα ένα ανθυγιεινό και στρεσογόνο περιβάλλον.
Όταν υπάρχει αυξημένη πίεση, ένα είναι βέβαιο: αν ο άρρωστος δεν έχει ήδη αθηροσκλήρωση, αυτή η ίδια η αυξημένη πίεση θα του την προκαλέσει. Η αθηροσκλήρωση και η υπέρταση είναι δύο καταστάσεις που συμπλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Μόνο στο περίπου 5% των ασθενών με αυξημένη πίεση η ιατρική μπορεί να διαγνώσει την ακριβή αιτία και να τη θεραπεύσει. Στο περίπου 95% των υπερτασικών ασθενών δεν αποκαλύπτεται η ακριβής αιτία της πίεσης.
Εντούτοις, από τη μελέτη του Holter πίεσης, δηλαδή της 24ωρης καταγραφής της πίεσης, μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα, όπως π.χ. ποια είναι η επίδραση του κεντρικού νευρικού συστήματος, με τη μελέτη της συμπεριφοράς της αρτηριακής πίεσης τόσο κατά τον ύπνο όσο και την περίοδο του έντονου στρες και της εργασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο οδηγείται ο γιατρός στον επωφελέστερο συνδυασμό φαρμάκων, δεδομένου ότι και τα φάρμακα δεν στερούνται παρενεργειών, ιδιαίτερα όταν χορηγούνται συνεχώς και επί πολλά χρόνια.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη
Αστυνομικός ενημερώθηκε ότι είχε καρκίνο με καθυστέρηση ενός χρόνου