Η εμμηνόπαυση είναι η φυσιολογική διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών. Συμβαίνει κατά μέσο όρο στην ηλικία των 50 ετών. Στη φάση αυτή της ζωής τους, οι γυναίκες δεν παράγουν ουσιαστικά ορμόνες και ωάρια.
Το επακόλουθο είναι η σταδιακή ατροφία των γυναικείων γεννητικών οργάνων –μήτρα, κόλπος, ωοθήκες, αιδοίο, τράχηλος- η οστεοπόρωση κλπ.
Η πρόωρη εμμηνόπαυση έρχεται βιολογικά πριν τα 43 χρόνια ή χειρουργικά με την αφαίρεση των ωοθηκών για διάφορους λόγους –καρκίνος, κύστες, ενδομητρίωση. Η φαρμακευτική εμμηνόπαυση είναι συνήθως προσωρινή και η λειτουργία των ωοθηκών επανέρχεται έστω και μερικά μετά τη λήξη της θεραπείας.
Το τεστ παπ που πραγματοποιούν όλες οι γυναίκες κάθε χρόνο είναι το μοναδικό τεστ που προλαμβάνει τον καρκίνο. Όλα τα άλλα τεστ για όλους τους πιθανούς καρκίνους του ανθρωπίνου σώματος δεν προλαμβάνουν, αλλά κάνουν έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
Η μοναδικότητα αυτή του τεστ παπ το καθιστά το πιο σημαντικό όπλο για τη γυναίκα στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου.
Οι σύγχρονες οδηγίες για το τεστ παπ, όσον αφορά τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση, συνιστούν να σταματά ο έλεγχός του μετά τα 70 έτη εάν 3 συνεχόμενα τεστ ήταν αρνητικά ή εάν δεν υπάρχει γυναικολογικό πρόβλημα για 10 χρόνια.
Η οδηγία αυτή δεν ισχύει για γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου ή έχουν κάνει υστερεκτομή.
Οι γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή ή σε θεραπεία για γυναικολογικό καρκίνο πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται κανονικά σύμφωνα με την οδηγία του γυναικολόγου τους.
Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή για καλοήθεις νόσους –ινομύωμα, μητρορραγία, πρόπτωση μήτρας κλπ- πρέπει κάθε 3 χρόνια να κάνουν τεστ παπ, χωρία όμως να ξεχνούν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο.
Εδώ συναντάμε και το επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα του τεστ παπ. Επειδή πραγματοποιείται από γυναικολόγο, δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα να έχει ουσιαστικά έναν καλό έλεγχο της μορφολογίας του αιδοίου και του κόλπου. Ο συνδυασμός δε με το ετήσιο υπερηχογράφημα για τυχόν ανωμαλίες του ενδομητρίου – πολύποδας, υπερπλασία- και των ωοθηκών –κύστη ωοθήκης- καθιστά τη γυναικολογική εξέταση ένα σημαντικό πολυπαραγοντικό εργαλείο πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας