Η αιτία είναι η έλλειψη υγιεινής;
Είναι πολύ σπάνιο πως η κολπική μυκητίαση προκαλείται από την κακή υγιεινή. Είναι πολύ σημαντικό να πλένεστε πάντα από εμπρός προς τα πίσω μετά από την τουαλέτα.
Πώς μπορείτε να πείτε ότι έχετε κολπική λοίμωξη;
Τυπικά, η κολπική μυκητίαση συμβαίνει μέσω των κολπικών υπόλευκων, πυκνών εκκρίσεων. Συνήθως είναι άοσμες.
Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, η μόλυνση εμφανίζεται επίσης μόνο μέσα από έντονη φαγούρα και κάψιμο κατά την ούρηση ή την συνουσία.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο γυναικολόγος παίρνει ένα επίχρισμα από τον οπίσθιο θόλο του κόλπου. Παρατηρώντας το δείγμα κάτω από ένα μικροσκόπιο είναι εύκολο να αναγνωρίσει την πιθανή παρουσία του μύκητα.
Πώς αντιμετωπίζεται ;
Η κολπική μυκητίαση αντιμετωπίζεται συνήθως με μια τοπική αντιμυκητισιακή θεραπεία. Χορηγείται υπό τη μορφή των κολπικών δισκίων ή κρέμα που θα εφαρμοστεί εντός ή εκτός του κόλπου.Η θεραπεία διαρκεί από τρεις έως επτά ημέρες.
Πόσες γυναίκες επηρεάζονται;
Περίπου τα τρία τέταρτα του γυναικείου πληθυσμού υποφέρουν από κολπική λοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Η πιο κοινή είναι η μόλυνση με Candida, έναν μύκητα που αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του κόλπου. Γίνεται λόγος για κολπική μυκητίαση μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο Candida επικρατεί σε σύγκριση με άλλους μικροοργανισμούς, αλλάζοντας την εύθραυστη ισορροπία της βακτηριδιακής χλωρίδας.
Η παρουσία των μυκήτων του κόλπου είναι σταθερή;
Ο Candida albicans είναι ο πιο συχνά υπεύθυνος μύκητας για λοιμώξεις. Είναι παρών με ένα σταθερό τρόπο στον κόλπο και στον γαστρεντερικό σωλήνα. Υπό κανονικές συνθήκες δεν δημιουργεί προβλήματα. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα μόνον εάν το περιβάλλον του μεταβάλλεται και όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ ασθενές.
Ποιος είναι σε κίνδυνο;
Εκτός από την ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εξάπλωση : το ισχυρό άγχος, οι ορμονικές αλλαγές (όπως η εγκυμοσύνη), οι θεραπείες με αντιβιοτικά, αλλά και τα πολύ στενά εσώρουχα. Θα πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή στις πισίνες.
Ο μύκητας μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής;
Αν και η κολπική μυκητίαση δεν θεωρείται μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, είναι δυνατόν να την συναντήσουμε και μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση μόλυνσης είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ο σύντροφος να υποβληθεί σε θεραπεία ακόμη και αν δεν έχει συμπτώματα.
Η κολπική μυκητίαση είναι επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Επειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζει η ορμονική ισορροπία οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι συχνές. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στο γυναικολόγο για να ξεκαθαρίσουμε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με μια πιθανή λοίμωξη. Διαφορετικά, το νεογνό μπορεί να μολυνθεί κατά τη γέννηση.
Τι πρέπει να κάνω εάν η μυκητίαση επαναληφθεί;
Επειδή το κολπικό περιβάλλον είναι φυσικά όξινο, μια καλή πρόληψη είναι να διατηρήσουμε την ισορροπία οξέων της βακτηριδιακής χλωρίδας μέσω της στοχευμένης αύξησης των βακτηρίων γαλακτικού οξέος. Επιπλέον, είναι σκόπιμο να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση ζάχαρης, διότι η ζάχαρη συμβάλλει στην ανάπτυξη των μυκήτων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές