Διακοπές, ψυχαγωγία, διασκέδαση, ταξίδια με τον σύντροφο : το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται οι ευκαιρίες για περισσότερες σεξουαλικές επαφές, συχνά απροστάτευτες.
Μια έρευνα επιβεβαίωσε ότι το 56 % των νέων που είχαν τις πρώτες σεξουαλικές επαφές ήταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και οι μισοί από αυτούς δεν χρησιμοποίησαν καμία μέθοδο αντισύλληψης. Το 23 % των κοριτσιών χρησιμοποίησε το χάπι της επόμενης ημέρας. Και μετά από ένα καλοκαίρι "επικίνδυνο " οι συνέπειες του φαίνονται το Σεπτέμβριο.
Ανησυχίες και προβληματισμοί για τις καθυστερήσεις του έμμηνου κύκλου ή για τις λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων κάνουν τις γυναίκες να στραφούν προς τον γυναικολόγο. Δεν είναι τυχαίο πως οι γυναικολογικές εξετάσεις, που πραγματοποιούνται από τις νεότερες, είναι αυξημένες έως και 30% το Σεπτέμβριο / Οκτώβριο.
Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι λόγοι για την αύξηση των επισκέψεων στον γυναικολόγο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές;
Είναι αρκετή μια καθυστέρηση της έμμηνης ρύσης για να δημιουργήσει άγχος και ανησυχία στα νεότερα κορίτσια. Συνήθως, ειδικά αν το τεστ εγκυμοσύνης είναι αρνητικό, η καθυστέρηση του κύκλου, μετά τις διακοπές, είναι αρκετά φυσιολογική. Οι αλλαγές του κλίματος, της ζώνης της ώρας, η αλλαγή των συνηθειών (ύπνου, διατροφής, κλπ ) είναι μερικοί από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τον κύκλο. Η πρώτη προσέγγιση, μέσω e-mail ή μέσω της επίσκεψης στο ιατρείο επιλύνει συνήθως αυτή την ανησυχία. Αν η κατάσταση επιμένει μετά από ένα μήνα, τότε τόσο οι εξετάσεις αίματος όσο και ο υπέρηχος των έσω γεννητικών οργάνων είναι απαραίτητα.
Μεταξύ των γυναικολογικών επισκέψεων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές υπάρχουν κορίτσια που έχουν προβλήματα με την επείγουσα αντισύλληψη;
Είναι πιο πολλά από ό, τι θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί τα κορίτσια που καταφεύγουν στην επείγουσα αντισύλληψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το 30-35% των νέων κάτω των 20 ετών, έχουν κάνει χρήση- τουλάχιστον μία φορά- του χαπιού της επόμενης μέρας.
Το σπάσιμο του προφυλακτικού, η ξεχασμένη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού, επαφές χωρίς προφυλάξεις είναι κάποιες από τις αιτίες που οδηγούν τους νέους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το χάπι της επόμενης ημέρας που πωλείται ελεύθερα στα φαρμακεία.
Πολύ συχνά, τα κορίτσια, το καλοκαίρι αυθαίρετα αποφασίζουν να λάβουν αυτό το χάπι σαν ένα κανονικό αντισυλληπτικό. Είναι ένα λάθος που εμείς οι γυναικολόγοι θα πρέπει να εξηγήσουμε στις νέες, και να τις πείσουμε να επιλέξουν μια αντισύλληψη πιο υπεύθυνη.
Η χρήση της επείγουσας αντισύλληψης θα οδηγούσε τα νέα κορίτσια σε μια πιο συνειδητή επιλογή των αντισυλληπτικών;
Δεν είναι ασυνήθιστο, μετά από μια “επικίνδυνη “ εμπειρία, τα κορίτσια να είναι πιο πεπεισμένα, ίσως για το επόμενο καλοκαίρι, να προσφύγουν στη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού. Βρίσκονται σε άνοδο, στην πραγματικότητα, οι συνταγές των αντισυλληπτικών χαπιών πριν από το καλοκαίρι. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται επίσης χωρίς διακοπή, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία της εμμήνου ρύσεως στις διακοπές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κορίτσια θέλουν να αισθάνονται ασφαλή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν εντείνουν τις σεξουαλικές τους επαφές και ανησυχούν λιγότερο για το υπόλοιπο του έτους, όταν οι “επαφές “είναι σπανιότερες. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου η επιλογή του αντισυλληπτικό γίνεται στην ηλικία των 15 ετών και για τουλάχιστον μια δεκαετία, στην Ελλάδα υπάρχει μια συνήθεια της αντισύλληψης "part time”, με διαστήματα λήψης ακόμα και έξι μηνών / ένα χρόνο. Μια κάπως αμφισβητήσιμη επιλογή που δεν είναι ευνοϊκή για την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος, ούτε προσφέρει μια αντισυλληπτική ασφάλεια.
Μεταξύ των λόγων για την αύξηση των γυναικολογικών επισκέψεων του " Σεπτεμβρίου " αναφέρονται επίσης και οι λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων.
Γίνονται αρκετές επισκέψεις ύστερα από την “προσβολή” και ίσως ανεπαρκής θεραπεία, μιας λοίμωξης των γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η πιο συνηθισμένη είναι η λοίμωξη από Candida, η οποία επιτείνεται ύστερα από κακές διατροφικές συνήθειες και η κυστίτιδα, λόγω παραμονής σε χώρους κατασκήνωσης και σε μέρη όπου η υγιεινή είναι ανεπαρκής.
Λοίμωξη από Candida : το 70/75 % των γυναικών συναντά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ειδικά στην αναπαραγωγική ηλικία μια μυκητιασική λοίμωξη ή κολπίτιδα από Candida. Από αυτές το 45 % υποτροπιάζει και ένα 8 % έχει υποτροπιάζοντα επεισόδια.
Στην τελευταία αυτή περίπτωση, είναι αναγκαίο να καταφύγουμε στο μέσο της καλλιέργειας του κολπικού υγρού τόσο για την ταυτοποίηση όσο και για τη διαφορική διάγνωση της λοίμωξης. Πολλές γυναίκες στην πραγματικότητα πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα ή ατροφική κολπίτιδα.
Τα υποτροπιάζοντα επεισόδια απαιτούν παρατεταμένη θεραπεία για 6 μήνες από το στόμα, καθώς και τοπική θεραπεία και πάντα περιλαμβάνουν και τον σύντροφο.
Κυστίτιδα : Ιδιαίτερα ενοχλητική η κυστίτιδα οφείλεται σε μόλυνση από Ε. coli, η οποία είναι υπεύθυνη για το 80 % των λοιμώξεων. Αυτό απαιτεί μια ακριβή διάγνωση και μια κατάλληλη θεραπεία η οποία πρέπει να επηρεάζει επίσης την εντερική αποίκιση, έτσι ώστε χρησιμοποιώντας βακτήρια του γαλακτικού οξέος να επιτύχουμε και μια ομαλοποίηση της εντερικής χλωρίδας, έννοια πλέον ευρέως γνωστή από πολλούς ανθρώπους.
Συχνά στις διακοπές με τη χρήση της “επείγουσας τηλεφωνικής θεραπείας” , που δεν είναι πάντα αποτελεσματική, ή σταματώντας τη θεραπεία ακόμα και όταν δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως το παθογόνο αίτιο, παρατηρούμε σε αυτές τις περιπτώσεις ότι οι υποτροπές είναι πολύ συχνές κατά τους μήνες Σεπτέμβριο / Οκτώβριο και είναι από τους κύριους λόγους για γυναικολογική επίσκεψη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρίση μέσης ηλικίας και γυναίκες: Μια περίπλοκη σχέση
E-Mental Health: Μπορούν τα chatbots και το ΑΙ να αντικαταστήσουν τον ψυχίατρο;
Μασάζ στα ιγμόρεια: Μπορεί να βοηθήσει;