Οι περισσότερες γυναίκες σε κάποια περίοδο της ζωής τους αναπτύσσουν πόνο στο στήθος. Μπορεί να αφορά τον ένα μαστό ή και τους δύο. Ο πόνος μπορεί να είναι περιοδικός και να εμφανίζεται σε σχέση με την περίοδο ή να είναι ανεξάρτητος από αυτήν.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο πόνος στο στήθος συνήθως δεν είναι πρόωρο σύμπτωμα καρκίνου του μαστού. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για οποιαδήποτε ανησυχία καθώς επίσης και για διάγνωση του αίτιου που προκαλεί τον πόνο.
Τύποι πόνου
Ο πόνος στο στήθος χαρακτηρίζεται ανάλογα με την περιοδικότητα του σε περιοδικό πόνο στήθους ή σε μη περιοδικό.
Περίπου σε 2 στις 3 περιπτώσεις ο πόνος στο στήθος είναι περιοδικός. Εάν δεν είστε σίγουρη αν ο πόνος είναι περιοδικός ή όχι, κρατήστε ημερολόγιο για 2 ή 3 μήνες σημειώνοντας την έναρξή του καθώς επίσης και την ακμή του.
Περιοδικός πόνος
Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών. Αφορά περίπου τα 2/3 των περιπτώσεων. Στις περισσότερες γυναίκες που εμφανίζεται είναι ήπιος και εκδηλώνεται σαν μια απλή τάση μαστών λίγο πριν την περίοδο. Σπάνια μπορεί να γίνει ισχυρότερος και να έχει επίπτωση στην καθημερινότητα μιας γυναίκας.
Χαρακτηριστικά του περιοδικού πόνου
Ο περιοδικός πόνος συμπεριλαμβάνει και τους δύο μαστούς. Είναι συνήθως ισχυρότερος στο άνω και έξω τεταρτημόριο των μαστών, αρχίζει να εμφανίζεται μετά τα μέσα της περιόδου (ωορρηξία) αυξάνοντας σε ένταση και φτάνοντας στην ακμή του περίπου 3 μέρες πριν από την περίοδο.
Η έντασή του διαφέρει από μήνα σε μήνα. Ο πόνος εμφανίζεται και συνοδεύεται από ένα πρήξιμο στο στήθος κάνοντάς το πιο ευαίσθητο στο άγγιγμα. Οι μαστοί γίνονται μεγαλύτεροι και συνοδεύονται από ένα γενικότερο πρήξιμο στην κοιλιά και σε όλο το σώμα. Η μετακίνηση των μαστών είναι δύσκολη και επίπονη επηρεάζοντας ακόμα και καθημερινές λειτουργίες όπως το τρέξιμο, μια σφιχτή αγκαλιά ή τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Αιτιολογία
Ο περιοδικός πόνος του στήθους δημιουργείται λόγω μεγαλύτερης ευαισθησίας του ιστού του μαστού στις κυκλοφορούμενες ορμόνες του κύκλου. Κατά το 2ο μισό του κύκλου, μετά την ωορρηξία στον οργανισμό της γυναίκας ανεβαίνει μια ορμόνη (προγεστερόνη) η οποία επιδρά στον μαζικό αδένα δημιουργώντας ευαισθησία, κατακράτηση υγρών (πρήξιμο) και πόνο.
Θεραπεία
Σε περίπτωση ελαφρών ενοχλήσεων δεν πρέπει να γίνεται κάποια θεραπεία, απλά πρέπει να καθησυχάζεται η γυναίκα ότι αυτή η ενόχληση δεν εγκυμονεί κινδύνους. Δεν είναι σύμπτωμα καρκίνου ή κάποιας άλλης σοβαρής ασθένειας του μαστού. Η ενόχληση του περιοδικού πόνου μπορεί να διαρκέσει 3 έως 6 μήνες και συνήθως αποδράμει.
Σε περίπτωση που ο πόνος είναι αρκετά οξύς και ανυπόφορος θα πρέπει:
- Να στηρίζετε τους μαστούς με ένα καλό ενισχυτικό στηθόθεσμο ώστε να μειώνονται οι κινήσεις και ο πόνος
- Αποφεύγετε καφεΐνη, τσάι, μπαχαρικά και πολύ αλάτι. Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά, ενώ θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση των υδατανθράκων που έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει. Αυξήστε επίσης την κατανάλωση υγρών.
- Χρησιμοποιείστε ελαφρά παυσίπονα σε περίπτωση που ο πόνος είναι ανυπόφορος
- Τα αντισυλληπτικά δισκία μπορούν να μειώσουν τον πόνο
- Σε ακραίες περιπτώσεις όταν ο πόνος είναι ανυπόφορος μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα φάρμακα όπως βρωμοκρυπτίνη, δαναζόλη. Αυτά χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όταν ο πόνος είναι ανυπόφορος.
Μη περιοδικός πόνος
Ο μη περιοδικός πόνος του μαστού, συνήθως είναι εντοπισμένος στον ένα μαστό, σημειακά με διάφορες προεκτάσεις (προς το μυϊκό τοίχωμα, τα πλευρά, προς τα πάνω ή κάτω). Είναι συχνότερος σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40ετών. Συνήθως είναι μυϊκός πόνος που μπορεί να προέρχεται από χτύπημα ή απότομη κίνηση. Άλλη αιτία μη περιοδικού πόνου μπορεί να είναι μια μόλυνση, η οποία αφορά συνήθως έναν μαστό και δημιουργεί ερυθρότητα, θερμότητα και πόνο.
Καταπονήσεις από μη άνετους στηθόδεσμους (μπανέλες) μπορεί να δημιουργήσουν πόνο σημειακά, στο σημείο που ερεθίζεται ο μαστός.
Επειδή ο μη περιοδικός πόνος μπορεί να είναι διάφορης αιτιολογίας θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει διάγνωση από γιατρό, της αιτίας του πόνου.
Πόνος στο στήθος και καρκίνος
Οι γυναίκες με πόνο στο στήθος συχνά ανησυχούν για την ύπαρξη καρκίνου. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό είναι πολύ σπάνιο. Ο καρκίνος του μαστού, δυστυχώς, δημιουργεί πολύ σπάνια πόνο (1 στις 20 περιπτώσεις καρκίνου, εμφανίζει πόνο). Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας σε περίπτωση που ο πόνος εμμένει, δεν είναι κυκλικός και δεν αφορά και τους δύο μαστούς.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]