Η μεταμόσχευση καρδιάς στο παιδί (Μ.Κ.Π.) αποτελεί την έσχατη λύση σε σύνδρομο Υποπλαστικής Αριστερής Καρδίας, σύνθετες συγγενείς καρδιοπάθειες τελευταίου σταδίου, νεοπλάσματα.

Η Φυσιοθεραπεία που επιτελείται σε Μ.Κ.Π. ενώ στην οργάνωση και στους στόχους παρουσιάζει ομοιότητες με ¨αυτή¨ του ενήλικα στη κλινική πράξη είναι εντελώς διαφορετική.

Ο εξειδικευμένος Παιδο-Φυσικοθεραπευτής που αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της ομάδας Μεταμόσχευσης πρέπει να'ναι άριστος γνώστης της διαφορετικότητας της Ανατομίας/Φυσιολογίας/Ψυχολογίας κ.ά. του παιδιού (υγιούς-πάσχοντος),του είδους της χειρουργικής επέμβασης που επιτελείται ,της διαφορετικής λειτουργίας της μεταμοσχυμένης Καρδιάς σε ηρεμία και άσκηση καθώς και την νέα σχέση της με το καρδιοαγγειακό ,αναπνευστικό ,μυοσκελετικό κ.ά.

συστήματα και τις παραμέτρους τους (Κ.Σ.,Κ.Σ.Ο.Α.,Α.Π.,ΠΝ.Α.Π.,ΑΝ.Σ.,ΑΝ.όγκος, ΑΝ.πηλίκο,VΟ2max, οξέωση κ.ά.) σε ηρεμία και άσκηση.

Η γνώση επίσης της Φαρμακευτικής αγωγής και των παρενεργειών αυτής ,των πιθανών μετεγχειρητικών επιπλοκών της Μ.Κ.Π. καθώς και όλων των μηχανημάτων που έχουν σχέση με την Μ.Κ. από αυτά της Παιδο-Μ.Ε.Θ.Κ.Χ. έως την Εργοσπιρομετρία κρίνεται απαραίτητη.

Η Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση-Αντιμετώπιση δεν αποτελεί πράξη καθημερινότητας και απαιτεί σαφείς ενδείξεις ,χαρακτηριζόμενη από υπέρμετρη υπομονή ,αγάπη ,εφευρετικότητα εξαρτώμενη άμεσα από την ηλικία (νεογνό,βρέφος,μικρό-μεγάλο παιδί), οικογενειακό περιβάλλον.

Η Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση λόγω της εύπλαστης γενικής κατάστασης του παιδιού καθ'όλη τη διάρκεια πρέπει να'ναι συνεχής με οδηγά σημεία το γέλιο ή το κλάμα του παιδιού.

Η Προεγχειρητική Φυσικοθεραπεία διαχωρίζεται σε ενδονοσοκομειακή για το παιδί που βρίσκεται υπό φαρμακευτική Ινότροπη υποστήριξη , Μηχανική Υποστήριξη (Ενδοαορτική Αντλία ,Σύστημα Υποβοηθήσεως της Ανεπαρκούσας Αριστερής Κοιλίας κ.ά.) με κύριο στόχο τη διατήρηση του Αναπνευστικού συστήματος, Μυοσκελετικού συστήματος , στη καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Και σε Εξωνοσοκομειακή με οδηγό σημείο το γεγονός ότι σε όσο πιό καλή κατάσταση βρίσκεται προεγχειρητικά το παιδί τόσο πιό καλή θα'ναι η μετεγχειρητική του πορεία.

Η Μετεγχειρητική Φυσικοθεραπεία επιτελείται επί εικοσιτετραώρου βάσεως με ένταση , συχνότητα , διάρκεια ανάλογη της Φ/κης Αξιολόγησης με κύριο στόχο τη γρήγορη αποσωλήνωση , αποφυγή αναπνευστικής λοίμωξης , βελτίωση του Κατά Συστολή Όγκου Αίματος και της καρδιακής παροχής σημείων κλειδιά για τη ζεύξη της Μεταμοσχευμένης Καρδιάς με τον οργανισμό του λήπτη.

Οι Τεχνικές της Παιδο-Φυσικοθεραπείας σχετικά με τη βρογχική καθαριότητα , πνευμονική έκπτυξη , γρήγορη κινητοποίηση , αναλγησία, Αερόβια εγκύμανση, Νευρομυική Συναρμογή είναι αυτές που χαρακτηρίζουν κυρίως το πρόγραμμά μας.
Το πρόγραμμα Αποκατάστασης σε Μ.Κ.Π.

αποτελεί το σκαλοπάτι μετάβασης για την ισότιμη επανένταξη του παιδιού στις αθλητικές καθημερινές δραστηριότητες των συνομηλίκων του.

Με γεγονός το ότι το παιδί γεννιέται για να μαθαίνει,παίζει,τρέχει,γελάει απαιτείται εκ μέρους όλων μας περισσότερη διερεύνηση ως προς την επίδραση της άσκησης στο μεταμοσχευμένο παιδί καθώς και στα ¨είδη¨ που πιθανών να χρεισιμοποιηθούν στο μέλλον σαν δότες.

Πηγές:
Γράφει ο Νικόλαος Α.Τσάμης, Φυσικοθεραπευτής Ω.Κ.Κ. Εκτ.Εργ.Συνεργάτης Τμ.Φυσικοθεραπείας Τ.Ε.Ι.Λαμίας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας
Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας
Ανατροπή με δικαστική απόφαση στη θέση προϊστάμενης Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας