Eίναι διαπιστωμένο εμπειρικά από τα παλιά χρόνια ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούνται στις γυναίκες συχνά έντονα προβλήματα στη στοματική υγεία. Υπάρχει άλλωστε και η γνωστή ρήση ‘κάθε παιδί και δόντι’ ή η διαδεδομένη άποψη ότι ‘κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο απορροφά ασβέστιο από τα δόντια που χαλάνε’.
Πράγματι η στοματική υγεία των γυναικών τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και αμέσως μετά από αυτή, είναι συχνά ιδιαίτερα επιβαρημένη. Αυτό όμως οφείλεται κυρίως στη μεταβολή των επιπέδων των ορμονών στο αίμα και κυρίως της προγεστερόνης.
Οι μεταβολές αυτές επηρεάζουν την αντοχή των ούλων στην επίδραση των οξέων της μικροβιολογικής πλάκας του στόματος, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται έντονη και γενικευμένη ουλίτιδα. Συνήθως είναι πιο συχνή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Αν λοιπόν μειώσουμε τον μικροβιακό παράγοντα του στόματος, μπορούμε και να αμβλύνουμε το πρόβλημα.
Αυτό εύκολα μπορούμε να το πετύχουμε με μια σύντομη επίσκεψη στο οδοντίατρό μας στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το ιδανικό θα ήταν να προηγηθεί της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, για να γίνει έλεγχος και αποτρίγωση (καθαρισμός) των δοντιών.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να γίνουν οδοντιατρικές θεραπείες, πάντα βέβαια σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο που παρακολουθεί την έγκυο. Επίσης, πρέπει να γίνονται πιο σχολαστικά η καθημερινή στοματική υγιεινή, με σωστό και συχνό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος, όπου χρειάζεται.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά αυξάνεται και ο τερηδονισμός των δοντιών, κυρίως λόγο της αλλαγής καθημερινών συνηθειών. Πολύ συχνά οι εγκυμονούσες καταναλώνουν πολλά και συχνά γεύματα, με σνακ και κυρίως γλυκά, που δυστυχώς διευκολύνουν τον τερηδονισμό και την καταστροφή των δοντιών.
Επίσης πολλές φορές αποφεύγουν το βούρτσισμα, γιατί τους προκαλεί τάση για εμετό, ενώ συχνά ειδικά στους πρώτους μήνες πολλές εγκυμονούσες κάνουν συχνά εμετό και τα γαστρικά οξέα του στομάχου επηρεάζουν αρνητικά την στοματική κοιλότητα.
Γι΄αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει όσο γίνεται πιο συχνά να βουρτσίζεται η στοματική κοιλότητα ή όταν δεν είναι εφικτό έστω να ξεπλένεται με νερό.
Η φροντίδα του στόματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την μητέρα αλλά και για το έμβρυο γι΄ αυτό και δεν θα πρέπει να αμελείται. Έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι σε περιπτώσεις παραμελημένες όπου μητέρες έπασχαν από έντονες φλεγμονές των ούλων (ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα) τα έμβρυα είχαν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν ελλιποβαρή ή πρόωρα.
Οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο και οι συμβουλές του, σίγουρα θα συμβάλλουν ώστε να προληφθούν αλλά και να αντιμετωπιστούν τυχόν οδοντοστοματολογικά προβλήματα τόσο την περίοδο της εγκυμοσύνης όσο και μετά από αυτή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ChatGPT βοηθά άτομα με οξεία ουρολογικά συμπτώματα
Παθογόνα εξαπλώνονται πιο πολύ και πιο γρήγορα λόγω κλιματικής αλλαγής
Ξεκινά ο πρώτος κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών 2024