Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική που έχει τις ρίζες της στην ινδουιστική θρησκεία. Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη "yuj ", η οποία περιγράφει τη δράση της ένωσης.

Στη Δυτική έκδοση, η πρακτική Γιόγκα περιλαμβάνει τις σωματικές ασκήσεις στις οποίες σημειώνονται οι θέσεις και οι ακολουθίες όπου εναλλάσσονται οι φάσεις εισπνοής και εκπνοής, οι τεχνικές αναπνοής και οι ασκήσεις χαλάρωσης.

Η γιόγκα βοηθά τις έγκυες μητέρες για να χαλαρώσουν και να ζήσουν καλύτερα τους εννέα μήνες. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γιόγκα στην εγκυμοσύνη είναι πολύ ευεργετική, όχι μόνο για την ανακουφίση του πόνου κατα τη διάρκεια του τοκετού αλλά και για την προετοιμασία για τον τοκετό. Πρόσφατα ήρθε η επίσημη επιστημονική επιβεβαίωση. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ομάδα Βρετανών ερευνητών, αυτή η πειθαρχία της γιόγκα μειώνει το άγχος και το στρες που μπορεί να εμφανίσουν κάποιες έγκυες γυναίκες.

Γιόγκα για οκτώ εβδομάδες

Η έρευνα διενεργήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Μanchester και του Newcastle, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Depression and Anxiety. Στην έρευνα, 59 έγκυες γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κλήθηκε να λάβει ένα μάθημα γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για οκτώ εβδομάδες, ενώ η άλλη όχι. Όλες οι συμμετέχουσες, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη, υποβλήθηκαν σε ορισμένα τεστ αξιολογήσης της ψυχολογικής κατάστασης και σε κάποιες εξετάσεις αίματος.

Λιγότερο άγχος και στρες

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η πρακτική της γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίσθηκε με σημαντικά οφέλη από συναισθηματικής άποψης. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα, σε σύγκριση με την άλλη ομάδα που δεν έκαναν γιόγκα, είχαν μικρότερα προβλήματα με το άγχος και το στρες στους εννέα μήνες. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι με ένα μάθημα γιόγκα, το άγχος μειώθηκε κατά το ένα τρίτο και η κορτιζόλη, η λεγόμενη
«ορμόνη του στρες», κατά 14%. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια μετά την πρώτη συνεδρίαση, αλλά ακόμα και στο τέλος της διάρκειας των οκτώ εβδομάδων που διήρκεσε, καθώς και μετά τη γέννηση του μωρού.

Αποτελέσματα, ακόμη και για το μικρό

Ωστόσο, τα οφέλη δεν είναι μοναδικά μόνο για τη μητέρα. Στην πραγματικότητα, το άγχος και το στρες στην εγκυμοσύνη συνδέονται με πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, καθώς και με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την γιόγκα για να μειώσουν την αίσθηση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή τους από την ανάπτυξη της κατάθλιψης μετά τον τοκετό».

Εν συντομία

Η γιόγκα μπορεί να ασκηθεί με ασφάλεια στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, ενώ για τους επόμενους μήνες ασκούνται μόνο ορισμένες θέσεις που έχουν το πλεονέκτημα ενίσχυσης των μυών της πυέλου και της σπονδυλικής στήλης.

Η Γιόγκα παρέχει τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής, καθώς και στάσεις που μπορεί εύκολα να προσαρμοστούν στις έγκυες γυναίκες.

Ελευθερώνει το σώμα από την ένταση και ανακουφίζει τη μητέρα από το άγχος.

Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί από όλες τις έγκυες γυναίκες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρίση μέσης ηλικίας και γυναίκες: Μια περίπλοκη σχέση
E-Mental Health: Μπορούν τα chatbots και το ΑΙ να αντικαταστήσουν τον ψυχίατρο;
Μασάζ στα ιγμόρεια: Μπορεί να βοηθήσει;