Στη σύγχρονη κοινωνία, η οσφυoϊσχιαλγία αποτελεί, σε σειρά συχνότητας, την 2η μετά την κεφαλαλγία, αιτία πόνου. Εννέα στα δέκα άτομα θα εμφανίσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους οσφυαλγία.

"Ένα ολοκληρωμένο μετεγχειρητικό θεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης είναι απαραίτητο για την προφύλαξη του ατόμου από μελλοντικές υποτροπές, εφ όσον η ρήξη του μεσοσπονδυλίου δίσκου αποτελεί εστιακό σύμπτωμα - εστιακή εκδήλωση ενός γενικότερου προβλήματος της σπονδυλικής στήλης.

Ο στόχος του θεραπευτικού προγράμματος θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής, δηλαδή της λειτουργικής αστάθειας της σπονδυλικής στήλης και όχι η απλή συμπτωματική αγωγή". Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν από τον Διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου "ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ" Νευροχειρουργό Δρ Χρήστο Γεωργόπουλο, κατά την παρουσίαση κλινικής έρευνας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νευρολογικής Αποκατάστασης.

Η έρευνα αυτή αφορούσε στην αναγκαιότητα και τους στόχους του θεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης, μετά από μικροσκοπική δισκεκτομή, για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Για την πραγματοποίηση της κλινικής έρευνας μελετήθηκαν 200 ασθενείς, 103 άνδρες και 97 γυναίκες, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε μικροσκοπική δισκεκτομή, λόγω ρήξεως μεσοσπονδυλίου δίσκου οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 42,3 έτη.
Η μελέτη αφορά χρονικό διάστημα 3 ετών και η παρακολούθηση διήρκεσε από 12 εως 48 μήνες. Η κλινική εκτίμηση του ασθενούς εγένετο μία εβδομάδα μετά την επέμβαση και πριν από την έναρξη του μετεγχειρητικού προγράμματος αποκατάστασης και περιελάμβανε την καταγραφή στοιχείων, όπως: ο πόνος και η έντασή του, ο μυϊκός σπασμός, η ελαστικότητα του σώματος, το εύρος κίνησης της ΟΜΣΣ και οι παρετικές (εφ όσον υπήρχαν) εκδηλώσεις.

Με την έναρξη του προγράμματος, στο 60 % των περιπτώσεων υπήρχε ελάχιστος έως καθόλου υπολειπόμενος πόνος, ενώ στο 40 % υπήρχε πόνος - οσφυαλγία (αν και σαφώς μειωμένος σε σχέση με την προ της επέμβασης περίοδο). Στους ασθενείς αυτούς παρετηρήθη σημαντική μείωση της έντασης του πόνου ανά εβδομάδα θεραπευτικού προγράμματος.

Με το τέλος του προγράμματος κανείς ασθενής δεν είχε πόνο. Οι ασθενείς, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός τους επέστρεψαν στις συνήθεις καθημερινές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες, χωρίς να παρουσιάσουν, στο διάστημα των 4 αυτών ετών, καμία υποτροπή.

"Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ουσιαστικός στόχος του προγράμματος δεν ήταν απλά η εξάλειψη του υπολειπόμενου πόνου (οσφυαλγία) σε όσους ασθενείς ανέφεραν πως είχαν πόνο, άλλωστε στο 60% των ασθενών μας δεν υπήρχε πόνος μετά την επέμβαση, αλλά η προσπάθεια πρόληψης μελλοντικών υποτροπών", ανέφερε ο κ.

Γεωργόπουλος.

"Το γεγονός ότι όλοι οι ασθενείς, μετά την ολοκλήρωση του θεραπευτικού προγράμματός τους, επέστρεψαν στις συνήθεις καθημερινές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες, χωρίς να παρουσιάσουν, στο διάστημα των 4 αυτών ετών, καμμία υποτροπή, επιβεβαιώνει και ενισχύει την αναγκαιότητα του προγράμματος αποκατάστασης, αλλά και την ορθότητα τόσο του σχεδιασμού, όσο και των στόχων του προγράμματος αυτού".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να κάνουν καλό;
Πρόληψη, καινοτομία και ολιστική φροντίδα κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Ενημέρωση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης από το ''Κ.Ε.Φ.Ι.''