Η Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013 είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης. Σκοπός της Ημέρας είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σύγχρονη αυτή μάστιγα που αποτελεί το κυριότερο αίτιο θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεγάλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στο Βερολίνo, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Στην Αθήνα έχει τοποθετηθεί γιγαντοοθόνη επί των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου ενημερώνεται το κοινό ενώ εθελοντές μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια και απαντούν σε ερωτήσεις των περαστικών. Οι εκδηλώσεις σε όλον τον Κόσμο συντονίζονται από το διεθνή οργανισμό Global Sepsis Alliance του οποίου ιδρυτικό μέλος είναι η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης.

Η σήψη είναι η σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας και μπορεί να προσβάλει τον οποιοδήποτε ασχέτως φύλου και ηλικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας μας, 82000 προσβάλλονται στη χώρα μας κάθε χρόνο και περίπου 40% πεθαίνει. Ο αγώνας εναντίον αυτής της σύγχρονης μάστιγας στη χώρα μας γίνεται από την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης στην οποία συμμετέχουν 70 Παθολογικές Κλινικές, Χειρουγικές Κλινικές και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από όλη την Ελλάδα και 5 Παθολογικές Κλινικές από την Κύπρο.

Σκοπός της Ομάδας είναι να προσφέρει υψηλού επιπέδου ιατρικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και υπηρεσίες. Συλλέγουμε κλινικές πληροφορίες από τους Έλληνες ασθενείς και συντηρούμε την ιστοσελίδα www.sepsis.gr με δωρεάν παροχή επιστημονικών πληροφοριών. Για να πετύχουμε να περιορίσουμε την υψηλή θνητότητα, έχουμε συγγράψει το Ενημερωτικό Δελτίο για τη Σήψη το οποίο έχει διανεμηθεί δωρεάν από το 2009 σε 5000 ιατρούς που εργάζονται σε Νοσοκομεία της χώρας. Ακρογωνιαίος λίθος για να μειωθεί η υψηλή θνητότητα από τη σήψη είναι να ξεκινήσει ταχύτατα η θεραπεία στον άρρωστο μέσα σε μία ώρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βοήθεια της πολιτείας με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού σε νοσηλευτικό προσωπικό.

H παρουσία περισσότερου νοσηλευτικού προσωπικού στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, συνεπάγεται τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών, τη γρήγορότερη ανάρρωσή τους, την ταχύτερη έξοδό τους από το νοσοκομείο οδηγώντας σε λιγότερη οικονομική δαπάνη μέσω του περιορισμού του χρόνου νοσηλείας. Αντίθετα η εμμονή στο ολιγάριθμο νοσηλευτικό προσωπικό συνεπάγεται πλημμελή αντιμετώπιση των ασθενών, παράταση της διάρκειας νοσηλείας τους και μεγαλύτερη οικονομική δαπάνη. Κατά συνέπεια, η ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με νοσηλευτικό προσωπικό αφενός θα περιορίσει τη θνητότητα από τη σήψη αλλά αφετέρου θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι
Πώς θα κάνουμε υγιεινά Χριστούγεννα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς