Η ελληνική εμπειρία έχει αρχίσει να εμφανίζει πολλές ομοιότητες με εκείνες των χωρών που η οικονομική κρίση κτύπησε νωρίτερα.
Ήδη, τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκε αύξηση των δεικτών που καταγράφουν τη δυναμική των μεταδοτικών νοσημάτων. Συγκεκριμένα, υπήρξε αύξηση της θνησιμότητας από τον ιό της γρίπης, εξάπλωση του ιού του δυτικού Νείλου και εμφάνιση στελεχών μη εισαγόμενης ελονοσίας.
Η πιο ανησυχητική όμως εξέλιξη, είναι η δραματική αύξηση των μολύνσεων από HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Από 15 δηλωθέντα περιστατικά το 2010, φτάσαμε στα 260 το 2011, δηλαδή αύξηση 1.600% και στα 522 το 2012, σημειώθηκε δηλαδή υπερδιπλασιασμός σε σχέση με το 2011.
Έτσι, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών για πρώτη φορά στην Ελλάδα αποτελούν την πληθυσμιακή ομάδα με το μεγαλύτερο αριθμό δηλώσεων μόλυνσης από HIV (44,2%).
Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των βελονών και των προφυλακτικών που διανέμονται από δημόσια προγράμματα πρόληψης, δωρεάν, σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, μειώθηκαν απότομα το 2010 κατά περίπου 31% σε σύγκριση με το 2009, δηλαδή λίγο πριν γίνει αισθητή η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων HIV.
Επιπροσθέτως, τα προγράμματα ελέγχου των κουνουπιών που εφαρμόζονται από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας καθυστέρησαν να εφαρμοστούν το 2011 λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Επίσης, σημαντική ήταν η αύξηση του δάγγειου πυρετού που επανεμφανίστηκε μετά από πολύ καιρό στη χώρα. «Πρόκειται για ασθένειες, οι οποίες δεν απαντώνται πλέον συχνά στην Ευρώπη», αναφέρει ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Για την ασυνήθιστη αυτή έξαρση μολυσματικών ασθενειών, ευθύνονται εν πολλοίς οι σοβαρές δυσλειτουργίες των συστημάτων υγείας στις μεσογειακές χώρες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;