Ένας πόνος στο στομάχι πού και πού δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Μπορεί να φάγαμε κάτι πικάντικο, ή κάτι που μας πείραξε. Μπορεί να είμαστε πολύ αγχωμένοι. Αν όμως αυτός ο πόνος επιμένει, και επιμένει για μέρες, τότε λογικά υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα. Το πόσο μεγάλο είναι αυτό το πρόβλημα – από δυσανεξία στην λακτόζη, μέχρι ελκώδη κολίτιδα – μπορεί να καθοριστεί καλύτερα από τον γιατρό μας. Δυστυχώς, τα προβλήματα του γαστρεντερικού σωλήνα δεν διαγιγνώσκονται εύκολα.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, και ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι συμβαίνει…

Διάρροια και αίμα στα κόπρανα

Μπορεί να πάσχετε από κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Κρον. Η πρώτη, εκτός από την διάρροια, προκαλεί κράμπες στην κοιλιά, πόνο και εμφανίζεται αίμα στα κόπρανα. Σε ήπιες περιπτώσεις ελκώδους κολίτιδας, μερικές θετικές αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν, όπως και το να ελαττώσουμε το στρες.

Διάρροια, πόνος στην κοιλιά, χωρίς αιμορραγία

Μπορεί να είναι σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διάρροια, που χαρακτηρίζεται από διάρροια και πόνο χαμηλά στην κοιλιά, που συνήθως εξαφανίζεται αφού πάμε στην τουαλέτα. Το έντερό σας μπορεί να εκκρίνει περιττά υγρά στον γαστρεντερικό σωλήνα κατά την διαδικασία της πέψης, ή το φαγητό μπορεί να κινείται πολύ γρήγορα μέσα στον οργανισμό. Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οπότε το σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε ποιες τροφές σας προκαλούν έξαρση και να τις αποφεύγετε, όπως και το να διαχειρίζεστε σωστά το στρες. Η γυμναστική έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι βοηθάει σε διπλό επίπεδο: ελαττώνει το στρες και βοηθά τον γαστρεντερικό μας σωλήνα να λειτουργεί καλύτερα.

Διάρροια και περιστασιακό πρήξιμο, ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών

Οι πιθανότητες λένε πως πρόκειται για δυσανεξία στην λακτόζη, δηλαδή την αδυναμία του οργανισμού να επεξεργαστούν τα σάκχαρα στο αγελαδινό γάλα. Εκτός από την διάρροια, μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο, ή θορύβους από το στομάχι σας μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Διάρροια και περιστασιακό πρήξιμο, ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση ψωμιού/ζυμαρικών

Πιθανότατα πρόκειται για κοιλιοκάκη, ή δυσανεξία στην γλουτένη. Μια αιματολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει την υποψία, και τα συμπτώματα είναι δυσάρεστα, αν καταναλώσετε κατά λάθος ψωμί ή ζυμαρικά. Στην πρώτη περίπτωση, εκτός από διάρροια και πρήξιμο, μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, να εμφανιστούν εξανθήματα και πόνος στις αρθρώσεις. Στην δεύτερη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, αλλά και πάλι μπορεί να εμφανιστούν πόνοι στο στομάχι, στο κεφάλι, κόπωση και συμπτώματα κατάθλιψης.

Διάρροια, χωρίς κάποιον εμφανή λόγο

Αν συμβαίνει τις τελευταίες δύο με τρεις ημέρες, πιθανότατα είναι τροφική δηλητηρίαση ή κάποιος ιός του στομάχου. Προσπαθήστε να πίνετε πολλά υγρά, ειδικά υγρά που περιέχουν ηλεκτρολύτες, όπως ο ζωμός ή το νερό καρύδας. Αν ο πυρετός σας ξεπεράσει τους 38,8 βαθμούς Κελσίου, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Πρήξιμο που διαρκεί, ενώ έχετε λάβει προσφάτως αντιβιοτικά

Μπορεί να έχουν αναπτυχθεί περισσότερα βακτήρια στο έντερό σας. Ειρωνικά, παρά το γεγονός ότι αυτό προκαλείται μερικές φορές από την χρήση αντιβιοτικών, η θεραπεία του γίνεται με περισσότερα αντιβιοτικά, και έπειτα προβιοτικά, για να γεμίσετε ξανά το έντερό σας με υγιή, ωφέλιμα βακτήρια.

Δυσκοιλιότητα και έντονος πόνος στην κοιλιά μετά το φαγητό

Μπορεί να πάσχετε από νόσο του Κρον, η οποία μπορεί να προκαλέσει επίσης διάρροια, μερικές φορές αιμορραγία, κόπωση, απώλεια βάρους και, με τον καιρό, υποσιτισμό. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την περίπτωσή σας, καθώς η νόσος του Κρον, όπως και πολλές άλλες παθήσεις, μπορεί να επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες ανάλογα με τον ασθενή.

Δυσκοιλιότητα μαζί με αύξηση βάρους, κόπωση και ευαισθησία στο κρύο

Μπορεί να είναι υποθυρεοειδισμός, μια πάθηση που καθυστερεί πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού, μία εκ των οποίων είναι και η χώνευση. Απαιτείται μετά την διάγνωση καθημερινή λήψη φαρμάκων.

Δυσκοιλιότητα που ηρεμεί αφού πάμε στην τουαλέτα

Μπορεί να είναι σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα. Αν σας συμβαίνει συχνά, αλλά με το που καταφέρετε να πάτε στην τουαλέτα, ηρεμείτε, λογικά φταίχτης είναι ορισμένες τροφές που σας πειράζουν, προβλήματα με τα βακτήρια του εντέρου, ή και το στρες.

Δυσκοιλιότητα που επιδεινώνετε κατά την περίοδο ή την ωορρηξία

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας, ώστε να εξεταστείτε για ενδομητρίωση, κύστες ωοθηκών, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ινομυώματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι καλύτερες δίαιτες για το 2025
Ιός HMPV: Η Κίνα αποκαλεί την έξαρση του ανθρώπινου μεταπνευμοϊού ''Συμβάν του χειμώνα''
Κορωνοϊός: Τα ‘’ένοχα’’ γονίδια για βαριά νόσηση και long Covid- Ο ρόλος της ομάδας αίματος