Αποφεύγουμε να μιλάμε για τη διάρροια και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν λαμβάνουμε τις απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες. Η Δρ. Sophia Le Mare, Γενική Γραμματέας του Γενικού Νοσοκομείου του Κίνγκστον, αναφέρει τους πέντε πιο συνηθισμένους μύθους της διάρροιας.
Μύθος 1: Το φάρμακο για τη διάρροια θα καθυστερήσει την ανάρρωσή μου
«Όσο πεθαίνει ο ιός, τόσο θα μειώνεται η διάρροια», εξηγεί η Δρ Le Mare. «Η λήψη ενός φαρμάκου δεν θα παρατείνει τη ζωή του ιού και δεν θα εμποδίσει τη διέλευση άλλων κοπράνων. Ένα κανονικό έντερο ενήλικου έχει μήκος περίπου 8-9 μέτρα, με κόπρανα διάσπαρτα σε όλο το μήκος του».
Μύθος 2: Δεν υπάρχει κίνδυνος να κολλήσω κάποιον από τη στιγμή που θα τελειώσει η διάρροια
«Σίγουρα όχι», απαντά η Δρ. Le Mare. «Εάν η διάρροια σχετίζεται με μολυσματικό ιό ή νοροϊό, τότε είστε μολυσματικοί έως και 48 ώρες μετά το τελευταίο σύμπτωμα διάρροιας, ακόμα κι αν τα κόπρανα είναι πιο σφικτά τώρα».
Μύθος 3: Εάν έχω διάρροια με αίμα, λογικά έχω καρκίνο
Η Δρ. Le Mare λέει ότι αν και αυτή είναι μια πιθανή αιτία, είναι πιο πιθανό να είναι μια άλλη πάθηση που σχετίζεται με το έντερο, όπως εκκολπωματίτιδα ή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή μολυσματική διάρροια.
«Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να σας πει εκείνος τι θα κάνετε. Μην το καθυστερείτε όμως Ένας πυρετός μπορεί να υποδηλώνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντιβιοτικά», λέει.
Μύθος 4: Η ιογενής διάρροια θα σταματήσει νωρίτερα εάν δεν τρώω
Αυτό είναι απολύτως αναληθές, λέει η Δρ. Le Mare. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χρειάζεστε ζάχαρη και αλάτι στο έντερό σας για να απορροφήσετε νερό, οπότε αν δεν τρώτε, θα αφυδατωθείτε αρκετά γρήγορα. Ο ιός έχει τη δική του διάρκεια ζωής και φυσικά δε θα επιζήσει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αρχίσει να τον καταπολεμά».
Μύθος 5: Ένα αναψυκτικό με βάση το λεμόνι που έχει ξεθυμάνει θα με βοηθήσει
Η Δρ. Le Mare λέει ότι παρόλο που αυτό μπορεί να ισχύει, ανησυχεί για την περιεκτικότητα σε σάκχαρα των ανθρακούχων ποτών.
«Η ξεθυμασμένη λεμονάδα σας βοηθά λόγω της περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη και αλάτι, η οποία απαιτείται για την απορρόφηση νερού από το έντερο. Ωστόσο, επειδή η λεμονάδα περιέχει πολλή ζάχαρη, θα σας συνιστούσα να πάρετε φακελάκια επανυδάτωσης».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV