Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ ή IBS) αποτελεί μία πάθηση που απασχολεί περίπου το 11% του πληθυσμού παγκοσμίως. Τα άτομα που πάσχουν διακρίνονται σε 4 κατηγορίες με βάση τα κυρίαρχα συμπτώματά τους: 1. IBS- C, με κύριο σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα, 2. IBS- D,με κύριο σύμπτωμα τη διάρροια, 3. IBS-M, με μικτά συμπτώματα και 4. IBS ο οποίο δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί. Παρόλο που είναι μια πάθηση που δε χαρακτηρίζεται ως απειλητική για την υγεία των ατόμων, υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους αλλά και διάφορες πτυχές της καθημερινότητας.
Πώς επηρεάζεται η εργασία μου;
Η παρουσία των ενοχλητικών συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου επηρεάζει σημαντικά την απόδοση στη δουλειά των ατόμων που πάσχουν! Μάλιστα, φαίνεται ότι η παραγωγικότητα συνδέεται τόσο με την ένταση των συμπτωμάτων, όσο και με το άγχος αλλά και την κόπωση. Δεδομένα μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε 3.254 άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου έδειξαν ότι το 36% των ατόμων είχαν μειωμένη παραγωγικότητα στη δουλειά τους για τουλάχιστον 10 ημέρες το μήνα χωρίς να υπάρχει διαφορά μεταξύ του τύπου του Συνδρόμου που ανήκαν (με διάρροια, με δυσκοιλιότητα ή με εναλλαγές). Ακόμη, τα άτομα που είχαν συμπτώματα διάρροιας απουσίαζαν κατά μέσο όρο 1,3 ημέρες το μήνα λόγω της έντασης των συμπτωμάτων τους, ενώ τα άτομα με συμπτώματα δυσκοιλιότητας απουσίασαν 1,7 ημέρες το μήνα λόγω της πάθησης.
Τι επίδραση έχει στην κοινωνική και προσωπική ζωή μου;
Πολύ σημαντική είναι η επίδραση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου στις απλές δραστηριότητες της καθημερινότητας των ατόμων που πάσχουν. Συγκεκριμένα, σε μελέτη παρατηρήθηκε ότι το 34% των ατόμων που πάσχουν είχαν ενοχλητικά συμπτώματα που επηρέασαν την καθημερινότητά τους τουλάχιστον 10 ημέρες το μήνα. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με δυσκοιλιότητα ήταν πιο πιθανό να νιώθουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, κακή εικόνα σώματος ενώ συχνά αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή. Παράλληλα, άτομα με διάρροια ανέφεραν ότι απέφυγαν μέρη με δύσκολη πρόσβαση στην τουαλέτα, είχαν ανασφάλεια να φύγουν από το σπίτι ενώ απέφευγαν τα ταξίδια.
Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ;
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης φαίνεται ότι είναι ευεργετική. Ωστόσο, η αύξησή τους στην καθημερινή διατροφή θα πρέπει να γίνει σταδιακά έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν αντίθετα συμπτώματα. Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρότυπο διατροφής όπως η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί μια πολύ καλή και ωφέλιμη επιλογή για καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων. Σίγουρα, η βοήθεια ενός Διαιτολόγου είναι πολύτιμη για να σε βοηθήσει να σχεδιάσετε μαζί το διατροφικό πλάνο που ταιριάζει στις ανάγκες και στα συμπτώματά σου. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτες βοηθητική φαίνεται να είναι η χορήγηση προβιοτικών και πρεβιοτικών, τα οποία συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της εντερικής μικροχλωρίδας αλλά και στον έλεγχο των συμπτωμάτων όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, φουσκώματα και κοιλιακός πόνος. Τέλος, πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι το βουτυρικό οξύ, το οποίο είναι ένα συστατικό που παράγεται από τα βακτήρια στο παχύ μας έντερο, μπορεί να δράσει ανακουφιστικά στα συμπτώματα του παχέος εντέρου.
Το σημαντικό είναι να μην αφήνεις τα συμπτώματα να ελέγχουν τη ζωή και την καθημερινότητά σου! Ενημερώσου κατάλληλα και συμβουλεύσου έναν γαστρεντερολόγο και έναν διαιτολόγο που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα συμπτώματα που σε ενοχλούν και σου δυσκολεύουν τη ζωή!
Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
Πηγές:
- Frandemark et al., (2018), Work Productivity and Activity Impairment in Irritable Bowel Syndrome (IBS): A Multifaceted Problem, Am J Gastroenterol.
- Ballou et al., (2019), Effects of Irritable Bowel Syndrome on Daily Activities Vary Among Subtypes Based on Results from the IBS in America Survey, Clinical Gastroenterology and Hepatology.
- McKenzie YA et al., (2016) British Dietetic Association systematic review and evidence-based practice guidelines for the dietary management of irritable bowel syndrome in adults, J Hum Nutr Diet
- Ford et al., Efficacy of prebiotics, probiotics, and synbiotics in irritable bowel syndrome and chronic idiopathic constipation: systematic review and meta-analysis, Am J Gastroenterol.
- Farup et al., (2016), Faecal short-chain fatty acids - a diagnostic biomarker for irritable bowel syndrome?, BMC Gastroenterology.
- Sharma M and Shukla G (2016) Metabiotics: One Step ahead of Probiotics; an Insight into Mechanisms Involved in Anticancerous Effect in Colorectal Cancer. Front. Microbiol.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024