Κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση η οποία γίνεται για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης και της περίσσειας του δέρματος της κοιλιάς. Η επέμβαση αυτή αφορά και τα δυο φύλα. Στις μεν γυναίκες η χαλάρωση αυτή οφείλεται συνήθως σε πολλαπλές εγκυμοσύνες και στην απώλεια σημαντικού αριθμού κιλών μετά από επεμβάσεις δακτυλίου ή γαστρικού bypass.

Στους δε άνδρες έχει σχέση με τη σημαντική απώλεια βάρους και με την κληρονομικότητα, αφού η μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στον άνδρα γίνεται στην κοιλιά.

Στις περιπτώσεις όπoυ η αφαίρεση του λίπους δεν αντιμετωπίζεται με λιποαναρρόφηση (όπως πχ εκσεσημασμένη χαλάρωση δέρματος, μεγάλες ηλικίες με μικρή ελαστικότητα δέρματος) τότε καταφεύγουμε στην πλαστική κοιλιάς.

Παραδοσιακά, η επέμβαση αυτή θεωρείται μια μεγάλη επέμβαση και γίνεται με γενική αναισθησία. Με τη χρήση, όμως, σήμερα νέων αναισθητικών φαρμάκων γίνεται πολύ εύκολα με συνδυασμό ‘μέθης’ και επισκληριδίου νάρκωσης. Στον ασθενή γίνεται πρώτα η μέθη, οπότε ‘κοιμάται’ βαθιά και στη συνέχεια ο αναισθησιολόγος προχωράει στην επισκληρίδιο νάρκωση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην καταλαβαίνει τίποτα.

Το επόμενο βήμα είναι η αφαίρεση του χαλαρού δέρματος από τον πλαστικό χειρουργό και το δέσιμο των κοιλιακών μυών (plication) που οδηγεί στη μετέπειτα γράμμωση αυτών και τέλος η μεταφορά του ομφαλού στη νέα θέση του.

To τελικό στάδιο της επέμβασης περιλαμβάνει τη συρραφή του δέρματος με την τεχνική της ‘πλαστικής’ ραφής. Ο αναισθησιολόγος εξουδετερώνει τη ‘μέθη’ και ο ασθενής ξυπνάει χωρίς να πονάει, γιατί είναι υπό την επήρεια της επισκληρίδιου αναισθησίας.

Μεταφέρεται στο δωμάτιο, σηκώνεται όρθιος, χωρίς πόνο, σε 1-2 ώρες από την επέμβαση και περπατάει.

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα, αφού γίνει μια δόση παυσίπονου από το σωληνάκι της επισκληριδίου, και πάει πλέον σπίτι του χωρίς καμία ενόχληση.

Έτσι, πλέον, σήμερα μια ‘μεγάλη’ και βαριά επέμβαση με την κατάλληλη εκλογή πλαστικού χειρουργού και αναισθησιολόγου γίνεται μια απλή επέμβαση ρουτίνας, που οδηγεί τον ασθενή σε γρηγορότερη αποθεραπεία και επάνοδο στις ασχολίες του, χωρίς πόνο και το φόβο της γενικής αναισθησίας, με μια τέλεια και γραμμωμένη κοιλιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι
Πώς θα κάνουμε υγιεινά Χριστούγεννα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς