Πολλοί άνθρωποι, όλων των ηλικιών, βιώνουν τη μελαγχολία των γιορτών, παρά το εορταστικό κλίμα των ημερών που προδιαθέτει σε λάμψη, χαρά και εξωστρέφεια. Η περίοδος αυτή για ορισμένους συνδέεται με συναισθηματική φόρτιση, μοναξιά, δυσάρεστες αναμνήσεις, γεγονότα ζωής όπως απώλεια εργασίας, χωρισμός ή ακόμη και πένθος για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, τα οποία εντείνονται ακόμα περισσότερο από τις κακές οικονομικές συνθήκες αλλά και από την αποξένωση των σύγχρονων κοινωνιών. Υπάρχουν, όμως, και άνθρωποι, που ακόμη και χωρίς κανέναν από τους παραπάνω λόγους, τις μέρες των γιορτών, περνούν τη διαχωριστική γραμμή προς τα αρνητικά συναισθήματα.

Φέτος πείτε «όχι» στη θλίψη των γιορτών ή ακόμα καλύτερα μετατρέψτε τη σε δημιουργία:

Πείτε «όχι» στα εορταστικά πρότυπα

Δεν υπάρχει πρωτόκολλο ή απαραίτητες συνθήκες για να χαρείτε τις γιορτές. Η επιβαλλόμενη κοινωνική πίεση –γέννημα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών- ότι «πρέπει» να περάσουμε και να νιώσουμε καταπληκτικά, μην σας ωθεί να πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα που δεν τον ελκύουν, δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί. Αν νιώθετε ψυχολογική πίεση να επαναλάβετε τα ίδια πράγματα και φέτος, εμπνευστείτε κάτι διαφορετικό, για παράδειγμα δεν χρειάζεται να στολίσετε ένα τεράστιο δέντρο ή να γεμίσετε το μπαλκόνι λαμπιόνια, κάντε ένα διαφορετικό εορταστικό στολισμό του σπιτιού σας που να μην «υπακούει» στην πανομοιοτυπία. Προσαρμόστε το εορταστικό κλίμα στα δικά σας πρότυπα και οργανώστε τις δραστηριότητές σας με γνώμονα τη βίωση καταστάσεων που πρωτίστως ευχαριστούν εσάς.

Πείτε «όχι» στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Η έκθεση σε εξιδανικευμένες εικόνες, που προβάλλονται μέσω των ΜΜΕ, έχει συχνά μια εξουσιαστική επιρροή πάνω μας, αφού μας βάζει στη διαδικασία της σύγκρισης και μπορεί να καλλιεργήσει ανέφικτες προσδοκίες από την περίοδο των γιορτών. Μην φορτώνετε τον εαυτό σας με υπερβολικές υποχρεώσεις, γιατί είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε σε όλες π.χ. «θα πάω για ψώνια», «θα αγοράσω τόσα δώρα», «θα πραγματοποιήσω τόσες επισκέψεις», «θα πάω διακοπές», «θα πάω στο χιονοδρομικό», κλπ. Έτσι, στο τέλος των γιορτών θα νιώσετε απογοήτευση, γιατί είναι ουτοπικό να πιστεύετε ότι θα αλλάξει η ζωή σας μέσα σε ελάχιστες μέρες.

Αλλά και η σύγκριση της ζωής και του εαυτού μας με εορταστικές φωτογραφίες φίλων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί, κάποιες φορές, να πυροδοτήσει αισθήματα ανασφάλειας και κατωτερότητας. Να θυμάστε, λοιπόν, ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικός της πραγματικότητας: η αποτύπωση στιγμών σε μια διαδικτυακή φωτογραφία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι απεικονιζόμενοι είναι ευτυχισμένοι –ούτε ότι εσείς που δεν ανεβάζετε στο instagram selfies είστε δυστυχισμένοι- αλλά και σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να ζούμε όλοι τις ίδιες ζωές ή να βρίσκουμε ευχαρίστηση στις ίδιες προτιμήσεις.

Πείτε «όχι» στη σκληρή αυτοκριτική

Την περίοδο των γιορτών- και ειδικά με την έλευση του νέου χρόνου- οι περισσότεροι κάνουμε τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, βιώνοντας πικρία για στόχους που δεν μπορέσαμε να πετύχουμε και επιθυμίες που έμειναν απραγματοποίητες. Μην κατηγορείτε μόνο τον εαυτό σας για όσα γεγονότα δεν είχαν την έκβαση που επιθυμούσατε: λάβετε υπόψη σας και τους απρόβλεπτους παράγοντες –χωρίς βέβαια να αποτελούν δικαιολογίες για τον εαυτό σας- που εμπόδισαν την πραγματοποίησή τους, π.χ. οι οικονομικές δυσκολίες ή ένα πρόβλημα υγείας που σας ταλαιπώρησε ή ένα δυσάρεστο γεγονός που διατάραξε την ομαλότητα της καθημερινότητάς σας. Επομένως, η μη πραγματοποίηση κάποιων επιδιώξεών σας να μην αποτελέσει τροχοπέδη για νέους στόχους.

Πείτε «όχι» στην υπερβολή

Μην πέσετε στην παγίδα να θεωρήσετε ότι η ευτυχία είναι ανάλογη της οικονομικής δύναμης, της επίδειξης ή του εντυπωσιασμού, επιτρέποντας στην οικονομική κρίση να λειτουργήσει αγχωτικά ή ανασταλτικά για εσάς. Παραμείνετε στην ουσία και όχι στην επιφάνεια. Για παράδειγμα, το ρεβεγιόν μπορεί να είναι μια ζεστή βραδιά με αγαπημένα πρόσωπα, με τα οποία η ενίσχυση των δεσμών και η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων μπορεί να αποδειχτεί πιο σημαντική και ευχάριστη από ένα φαινομενικά «αστραφτερό» και χωρίς ουσία ρεβεγιόν με στιγμιαία και παροδική ευχαρίστηση. Η δημιουργία ενός δώρου με τα δικά σας χέρια θα το κάνει μοναδικό, θα του προσδώσει συναισθηματική αξία και μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη χαρά και συγκίνηση στον παραλήπτη.

Πείτε «όχι» στον ατομισμό

Η «επένδυση» σε πράξεις αλληλεγγύης και αγάπης αποτελεί, ούτως ή άλλως, τον πιο ισχυρό τρόπο για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, που τόσο απαραίτητη είναι σήμερα. Ιδιαίτερα τις μέρες των γιορτών, όμως, η ανιδιοτελής προσφορά, μέσα από εθελοντικές ενέργειες, εκτός από το χαμόγελο και την αισιοδοξία που θα χαρίσει σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, θα αποτελέσει και για εσάς πηγή άντλησης θετικών συναισθημάτων, προσφέροντας έντονη εσωτερική ικανοποίηση και πληρότητα.

Αυτές τις γιορτές περάστε από το «σημειωτόν» της θλίψης στο «τροχάδην» της δημιουργίας! Αφήστε στην άκρη τον αόριστο και τον παρατατικό και ασχοληθείτε με το μέλλοντα χρόνο.

Καλή χρονιά!

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές