Στην ηλικία των 13 ετών, στην πρώτη γυμνασίου, τα παιδιά καλούνται για πρώτη φορά να δώσουν τις πρώτες τους εξετάσεις στο σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς θα τα προσεγγίσουμε για να έχουν επιτυχία και να μπορούν να διαχειρίζονται το λίγο ή πολύ στρες,που ενέχουν πάντα οι εξετάσεις και τα διαγωνίσματα.
Παρατηρήστε το παιδί σας. Εμφανίζει κάποια σωματικά συμπτώματα, όπως κρύα χέρια, πονοκέφαλο, ναυτία, νιώθει αδύναμο, ιδρώνει, έχει ξηροστομία η ταχυκαρδία; Νιώθει απογοήτευση και απαισιοδοξία;
Θέλει να κλαίει και φοβάται την αποτυχία;
Αναφέρει ότι ξεχνά αυτά που έμαθε; δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί;
'Εχει την πεποίθηση ότι δεν θα τα καταφέρει;
Αν το παιδί σας νιώθει κάποια από τα παραπάνω, σίγουρα θα πρέπει να το προσεγγίσετε να του μιλήσετε.
Υιοθετείστε θετική σκέψη.
Πείτε του ότι πιστεύετε σε εκείνο, ότι νιώθετε περήφανοι για την προσπάθεια που κάνει και ότι σίγουρα θα τα πάει καλά. Βοηθήστε το να βάλει ένα πρόγραμμα στο διάβασμα. Αν παραπονείται ότι δεν θυμάται, πείτε του ότι η καλή διατροφή και ο καλός ύπνος βοηθούν την μνήμη και το διάβασμα.
Φτιάξτε με το παιδί ένα πρόγραμμα διαβάσματος, αρκετές ημέρες πριν τις εξετάσεις. Το πρόγραμμα αυτό θα το φτιάξετε μαζί με το παιδί και θα είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Ούτε κάτι υπερβολικά αυστηρό και δύσκολο να τηρηθεί, ούτε κάτι υπερβολικά χαλαρό. Ορίστε διαλείμματα.Για την ηλικία των 13 ετών, 1 ώρα διάβασμα με ένα δεκαλεπτο διάλειμμα συνήθως λειτουργεί.
Την ώρα του διαλείμματος ή της ξεκούρασης, προτείνετε στα παιδιά κάποιες δραστηριότητες όπως: να ακούσει την αγαπημένη του μουσική ή,προτείνετε εσείς κάποια χαλαρή μουσική, να κάνει λίγο ποδήλατο,να περπατήσει για λίγα λεπτά εκτός σπιτιού, να φτιάξει κάτι απλό να φάει (πχ. ένα τοστ).
Την ημέρα της εξετασης, προσέξτε πολύ πώς θα μιλήσετε, εκφράσεις του τύπου "θα μπορούσες να είχες διαβάσει περισσότερο" δεν βοηθάνε. Έλεγξτε τις προσδοκίες σας, πείτε του ότι πιστεύετε στις ικανότητες του.
Μάθετε στο παιδί σας να καθησυχάζει τον εαυτό του, λέγοντας εκφράσεις, όπως: "είναι μόνο ένα τεστ, δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου", "δεν χρειάζεται να είμαι τέλειος/α", "θα κάνω τώρα το καλύτερο που μπορώ και θα δω τι θα γίνει αργότερα".
Μάθετε το παιδί να παίρνει αργές και βαθιές εισπνοές. Προτείνετέ του να κλείσει τα μάτια και να φανταστεί μία ωραία, ευχάριστη εικόνα (ένα δάσος,μία παραλία, κάτι που το κάνει να χαμογελά).
Δώστε του ενα ζεστό φιλί και μια θερμή αγκαλιά, πείτε του οτι το αγαπάτε, ανεξάρτητα από το πώς θα γράψει στο διαγώνισμα και στείλτε το να πάει στο σχολείο με το καλύτερό σας χαμόγελο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές