Επιτρέπεται το σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης; Μπορεί να βλάψει το έμβρυο; Μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή πρόωρο τοκετό; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τα ζευγάρια που περιμένουν μωρό και ταυτόχρονα επιθυμούν να διατηρήσουν ενεργή τη σεξουαλική τους ζωή. Εντελώς διαφορετικά τίθεται το ζήτημα του σεξ αμέσως μετά τον τοκετό. Ας δούμε αναλυτικά όλες τις διαστάσεις του θέματος:
Είναι ασφαλές το σεξ κατά την εγκυμοσύνη;
Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη το σεξ είναι κατά κανόνα ασφαλές. Η διείσδυση και η κίνηση κατά τη διάρκεια της επαφής δεν μπορούν να βλάψουν το έμβρυο, διότι αυτό προστατεύεται από τους κοιλιακούς μυς, από τα μυώδη τοιχώματα της μήτρας αλλά και από τον αμνιακό σάκο.
Συνήθως, συνιστάται να αποφεύγονται οι επαφές κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, διότι οι προσταγλανδίνες, ορμόνες που βρίσκονται στο σπέρμα, μπορούν να προκαλέσουν συσπάσεις.
Εξαιρούνται, φυσικά, οι γυναίκες που είναι ήδη τελειόμηνες και θέλουν να ξεκινήσουν τον τοκετό. Η επίδραση, πάντως, του σπέρματος στην πρόκληση του τοκετού δεν γίνεται αποδεκτή από πολλούς γιατρούς, που θεωρούν ότι η σεξουαλική επαφή δεν προκαλεί τον τοκετό και ότι, όταν αυτό συμβαίνει, πρόκειται για σύμπτωση.
Όσον αφορά τον οργασμό, οι συσπάσεις που προκαλούνται κατά τη διάρκειά του δεν έχουν καμία σχέση με τις συσπάσεις του τοκετού, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κύηση από αυτή τη σκοπιά.
Πότε δεν επιτρέπονται οι επαφές κατά την εγκυμοσύνη;
Σε μια σειρά από περιπτώσεις, ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει στην έγκυο να αποφύγει τις επαφές ή ακόμη και να τις απαγορεύσει. Ενδεικτικά, αυτό συμβαίνει στις εξής περιπτώσεις:
- Όταν υπάρχει κίνδυνος ή ιστορικό αποβολών
- Όταν υπάρχει πιθανότητα πρόωρου τοκετού (έχουν αρχίσει οι συσπάσεις πριν την 37η εβδομάδα της κύησης)
- Όταν υπάρχει αιμορραγία της μήτρας
- Όταν υπάρχει απώλεια αμνιακού υγρού
- Όταν ο τράχηλος έχει ανοίξει νωρίς στην εγκυμοσύνη
- Όταν ο πλακούντας είναι πολύ χαμηλά (πρόδρομος πλακούντας)
- Όταν η κύηση είναι δίδυμη ή πολύδυμη
Η επιθυμία για σεξ κατά την εγκυμοσύνη
Κάθε γυναίκα βιώνει με διαφορετικό τρόπο την εγκυμοσύνη και αυτό αφορά και το πώς νιώθει για το σεξ κατά τη διάρκειά της. Ορισμένες γυναίκες έχουν μειωμένη επιθυμία για επαφές κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ άλλες νιώθουν εντονότερη τη σεξουαλικότητά τους, με αποτέλεσμα να διεγείρονται περισσότερο, όταν είναι έγκυες.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό η σεξουαλική επιθυμία να αυξάνεται και να μειώνεται, καθώς το σώμα της εγκύου αλλάζει και μαζί αλλάζουν και τα συναισθήματά της. Κατά το πρώτο τρίμηνο, τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως κόπωση, ναυτία, έμετος και ευαισθησία του στήθους μπορεί να μειώσουν πολύ την σεξουαλική επιθυμία. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, με την υποχώρηση των παραπάνω συμπτωμάτων η επιθυμία για σεξ μπορεί να μεγαλώσει. Σε ορισμένες, όμως, γυναίκες δεν συμβαίνει αυτό, γιατί δεν νιώθουν άνετα με το αυξανόμενο μέγεθος της κοιλιάς τους ή νιώθουν λιγότερο ελκυστικές. Κατά το τρίτο τρίμηνο, η επιθυμία μπορεί πάλι να μειωθεί εξαιτίας της κόπωσης αλλά και της πίεσης που ασκεί το μωρό.
Όσον αφορά τη στάση που είναι πιο άνετη, αυτό είναι υποκειμενικό για κάθε γυναίκα και απαιτεί κάποιες δοκιμές.
Οι επαφές μετά τον τοκετό
Ενώ κατά τη διάρκεια της κύησης το ζήτημα του σεξ τίθεται υπό την οπτική της ασφάλειας του μωρού, μετά τον τοκετό το κρίσιμο ζήτημα είναι το κατά πόσον το σώμα της λεχώνας έχει επιστρέψει σε κατάσταση που να ευνοεί ή να επιτρέπει τις επαφές. Κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, μάλλον το σεξ είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό της λεχώνας. Οι λόγοι για αυτό μπορεί να είναι πολλοί:
- Επούλωση της περινεοτομής (της τομής που γίνεται για να διευκολύνει την έξοδο του μωρού από τον κόλπο)
- Επούλωση καισαρικής τομής
- Φυσιολογική αιμορραγία μετά τον τοκετό
- Κούραση από τη διαδικασία του τοκετού
- Οι απαιτήσεις του νεογέννητου
- Τα αυξομειούμενα επίπεδα των ορμονών, που μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα του κόλπου ή μειωμένη επιθυμία, που μπορεί να κρατήσει για μήνες.
- Πόνος στο στήθος ή εξάντληση εξαιτίας του θηλασμού
- Συναισθηματικά ζητήματα, όπως η επιλόχια κατάθλιψη.
Ως γενική αρχή, το σεξ μετά τον τοκετό είναι ασφαλές, όταν έχουν επουλωθεί οι τομές και έχουν επανέλθει οι ευαίσθητοι ιστοί του κόλπου στην πρότερη κατάσταση, κάτι που συμβαίνει λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Στο ίδιο διάστημα ο τράχηλος κλείνει και η αιμορραγία σταματάει. Εξίσου σημαντικό είναι να νιώθει η γυναίκα συναισθηματικά έτοιμη να έχει επαφές.
Συμπέρασμα; Υπομονή!
Όπως ανακύπτει από τα παραπάνω, το ζήτημα του σεξ πριν και μετά τον τοκετό έχει εντελώς διαφορετική διάσταση: πριν τον τοκετό προβληματίζει το ζευγάρι η ομαλή έκβαση της κύησης και η ασφάλεια του εμβρύου, ενώ μετά τον τοκετό προέχει η σωματική και ψυχολογική ετοιμότητα της λεχώνας να επανέλθει στη σεξουαλική δραστηριότητα.
Σε αμφότερες, όμως, τις περιπτώσεις αναδεικνύεται η αξία της εγκράτειας και της υπομονής! Το σεξ πρέπει να αποφεύγεται είτε όταν υπάρχει σχετική ιατρική ένδειξη και το συνιστά ο γυναικολόγος είτε όταν, απλά, η γυναίκα, έγκυος ή λεχώνα, δεν νιώθει σωματικά και συναισθηματικά έτοιμη για αυτό. Άλλωστε, ένα ζευγάρι που πριν την εγκυμοσύνη είχε κανονική σεξουαλική ζωή, είναι αναμενόμενο ότι μετά τον τοκετό θα επανέλθει σε αυτήν, νωρίτερα ή αργότερα!
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές