Τρεις στους πέντε άνδρες που ζήτησαν βοήθεια, αντιμετώπιζαν στυτικής δυσλειτουργία και ένας στους τρεις πρόωρη εκσπερμάτιση. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη σε 1.800 άνδρες και παρουσιάζει, με άρθρο του στο ΙΑΤRΟΝΕΤ, ο δρ.

Θάνος Ασκητής, νευρολόγος – ψυχίατρος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. Στην επεξεργασία των στοιχείων συνεργάστηκαν οι ψυχολόγοι του Ινστιτούτου κ. Άννα Πετράκη και Παναγιώτης Παπαδήμας.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας, σε σύνολο 1800 ανδρών που κάλεσαν οι ίδιοι το τελευταίο τρίμηνο (από το Δεκέμβριο του 2007 έως το Φεβρουάριο 2008), το κύριο σεξουαλικό πρόβλημα που τους απασχολεί είναι η στυτική δυσλειτουργία με ποσοστό 61% και ακολουθεί το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης, με ποσοστό 32%.

Aπό τους 1800 άνδρες, το 54% είναι έγγαμοι και το 42% άγαμοι . Το υπόλοιπο 4% που κάλεσε στη συμβουλευτική γραμμή αφορά άνδρες διαζευγμένους και χήρους. Το σεξουαλικό πρόβλημα που απασχολεί περισσότερο τους άγαμους άνδρες, είναι η διαταραχή της στύσης σε ποσοστό 52% των καλούντων και ακολουθεί η διαταραχή της πρόωρης εκσπερμάτισης με ποσοστό 30%.

Αντίστοιχα για τους έγγαμους, το στυτικό πρόβλημα επικρατεί με ποσοστό 51%, έναντι 25% της πρόωρης εκσπερμάτισης.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι η στυτική δυσκολία θεωρείται για τους έγγαμους και για τους άγαμους η κύρια σεξουαλική δυσλειτουργία που απειλεί περισσότερο τη σεξουαλική τους ζωή, καθώς και ο σημαντικότερος λόγος που τους κινητοποιεί να καλέσουν στη συμβουλευτική γραμμή με σκοπό να βρουν απαντήσεις και λύση στο πρόβλημά τους.

Αναφορικά με τις γυναίκες που καλούν στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας, για να συζητήσουν μαζί μας για κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα που αφορά τους συντρόφους τους, βρέθηκε ότι σε σύνολο 1200 γυναικών που κάλεσαν στην Γραμμή μας έχοντας ως αίτημα μία σεξουαλική δυσκολία του συντρόφου τους, προέκυψε ότι αυτό που κυριαρχεί, είναι η στυτική δυσλειτουργία με ποσοστό 51% και ακολουθεί η πρόωρη εκσπερμάτιση με 16%.

Από τις 1200 γυναίκες που κάλεσαν, το 43%είναι έγγαμες και το 57% άγαμες. Το σεξουαλικό πρόβλημα που απασχολεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις έγγαμες γυναίκες είναι η διαταραχή της στύσης του συντρόφου τους, σε ποσοστό 20%, ενώ η πρόωρη εκσπερμάτιση καταλαμβάνει μόλις το 7% των κλήσεων από τη μεριά των γυναικών.

Όσον αφορά τις άγαμες γυναίκες, το 26% που κάλεσαν στη Γραμμή μας ήθελαν να κουβεντιάσουν για το στυτικό πρόβλημα που παρουσίαζε ο σύντροφός τους και το 7% ήθελαν να συζητήσουν για την πρόωρη εκσπερμάτιση. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι και για τις γυναίκες έγγαμες και άγαμες, το πρόβλημα που δημιουργεί τη μεγαλύτερη δυσφορία, τα περισσότερα ερωτηματικά και την πιο έντονη αγωνία και ανάγκη για να αντιμετωπιστεί, είναι η στυτική δυσλειτουργία και ακολουθεί η πρόωρη εκσπερμάτιση.

Με βάση αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε τα εξής: Τι σημαίνει για τον άνδρα η στύση; Πώς αισθάνεται απέναντι σε ένα στυτικό πρόβλημα ή σε ένα γρήγορα τελείωμα, δηλαδή στην πρόωρη εκσπερμάτιση; Πώς νιώθει για τον εαυτό του και για την σύντροφό του; Ποια είναι η στάση της γυναίκας απέναντι στον άνδρα που παρουσιάζει στυτική δυσκολία ή πρόωρη εκσπερμάτιση; Ποια θα πρέπει να είναι η στάση και των δύο;

Άνδρας και σεξουαλικό πρόβλημα

Στυτική διαταραχή

Ο σύγχρονος άνδρας, άγαμος και έγγαμος, ζει με το άγχος της κοινωνικής αναρρίχησης και της προσωπικής καταξίωσης μέσα από της επαγγελματική του εξέλιξη. Ο αυτοπροσδιορισμός του καθορίζεται κατά κύριο λόγο από το κοινωνικό και οικονομικό του status.

Ο έγγαμος άντρας αισθάνεται ολοκληρωμένος όταν πιάνει τόπο η αγωνιώδης προσπάθειά του μέσα στην καθημερινότητα να προσφέρει στον ίδιο και στην οικογένειά του, ένα μέλλον που θα εξασφαλίζει όχι απλά την επιβίωση αλλά και τη σιγουριά μιας υλικά άνετης ζωής, καθώς και την αίσθηση του κύρους και της επιβεβαίωσης από τον κοινωνικό περίγυρο ότι ‘τα έχει καταφέρει’, ότι ‘είναι δυνατός και ισχυρός’.

Έτσι, λοιπόν, ο άνδρας, που σήμερα είναι πιο μορφωμένος, πιο ενημερωμένος, πιο δραστήριος από παλιότερα, με μεγαλύτερες φιλοδοξίες και προσδοκίες για τον εαυτό του, ωριμάζοντας κοινωνικά δεν ανέχεται το λάθος και την αποτυχία της σεξουαλικής επαφής.

Θύμα του μύθου της κοινωνίας που ταυτίζει το πέος του με την προσωπικότητά του, τον κάνει να πιστεύει ότι η γυναίκα που θα κάνει έρωτα μαζί του βλέπει μόνο αυτό ‘το μαγικό όργανο’, ξεχνώντας ότι η γυναίκα τον επέλεξε γιατί γοητεύτηκε από την προσωπικότητά του.

Ο άνδρας που δεν έχει μόνιμη σχέση μπροστά στη στυτική δυσκολία μπορεί να πάψει την προσπάθεια διεκδίκησης ενός σεξουαλικού συντρόφου. Μπορεί να αναστείλει τη σεξουαλική του λειτουργία και να παραιτηθεί από αυτή, γιατί και μόνο η σκέψη μιας ενδεχόμενης αποτυχίας μπροστά στη γυναίκα που μόλις γνώρισε και την οποία ποθεί και επιθυμεί να ικανοποιήσει, θα τον κάνει να αισθανθεί ότι γκρεμίζεται γυμνός και ντροπιασμένος από το βάθρο του.

Εάν κάποια φορά ο άνδρας αντιμετωπίσει στυτικό πρόβλημα δε θα πρέπει να απογοητευτεί και κυρίως δε θα πρέπει να επιμείνει εκείνη τη χρονική στιγμή να διεισδύσει μέσα στη γυναίκα, γιατί η αδυναμία της στύσης το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί και ο επερχόμενος πανικός και αμηχανία θα είναι τελικά τα συναισθήματα που θα επικρατήσουν.

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Είναι εντυπωσιακό ότι ένας στους τρεις άντρες που καλούν στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας παρουσιάζει δυσκολία στον έλεγχο της εκσπερμάτισης.

Ο άνδρας με πρόωρη εκσπερμάτιση (δηλαδή εκσπερμάτιση με ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό πριν, ή λίγο μετά τη διείσδυση και πριν το θελήσει το άτομο), είναι αυτός που βιάζεται να ολοκληρώσει τον σεξουαλικό του ρόλο, αποδεικνύοντας με το γρήγορο και εναγώνιο τελείωμά του ότι είναι παρών στο κρεβάτι και πως από τη μεριά του ‘όλα πήγαν μια χαρά’.

Από την άλλη όμως, η γυναίκα τις περισσότερες φορές δεν έχει κορυφώσει και αρκετές φορές μάλιστα δεν έχει μπει καν στη φάση της διέγερσης.

Ο πρόωρος άνδρας είναι αγχώδης και τελειομανής, θέτοντας πολλές φορές στόχους και προσδοκίες που δεν μπορεί να φτάσει. Είναι αυτός του οποίου η ζωή χαρακτηρίζεται από ένα συνεχές και πανικόβλητο αγώνα δρόμου όπου ‘τρέχει και δε φθάνει’.

Το σεξ είναι βιαστικό γιατί του τρώει χρόνο και οι υποχρεώσεις του είναι τόσες, που δεν του επιτρέπουν την οποιαδήποτε χρονοτριβή. Οι συναισθηματικές του ανάγκες συμπιέζονται και συρρικνώνονται μπροστά στο άγχος της επιτυχίας (κοινωνικής – επαγγελματικής).

Ακόμη και στην έναρξη της σεξουαλικής ζωής αυτών των ανδρών μπορεί το σεξ να είναι βιαστικό, είτε γιατί έγινε μέσα σε ένα αμάξι άβολα και με το φόβο της δημόσιας έκθεσης, είτε γιατί έγινε κάτω από τον φόβο και την ταραχή που χαρακτηρίζει μια ‘παράνομη’ σχέση, είτε γιατί έγινε σε οίκο ανοχής όπου το γρήγορο σεξ είναι το ζητούμενο και μάλιστα επιβραβεύεται από την ιερόδουλο όταν αυτό συμβαίνει.

Μαθαίνει λοιπόν ο άνδρας ότι το να κορυφώνει γρήγορα είναι και το καλύτερο.

Κατά τη διάρκεια όμως της σεξουαλικής του ζωής μπορεί να συναντήσει μία παρτενέρ, που θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την προωρότητά του και θα διεκδικήσει και αυτή με τη σειρά της την ηδονής της. Τότε είναι που αυτός θα αισθανθεί ‘λίγος’ απέναντί της, μη μπορώντας να απολαύσει τόσο ο ίδιος όσο και μαζί της το σεξ.

Η γυναίκα, η οποία έχει κατακτήσει δυναμικά την παρουσία της στον κοινωνικό χώρο, φαίνεται να προβάλλει όλο και περισσότερο τη θέση της, την επιλογή της και τη διεκδίκηση του συντρόφου της μέσα στη σχέση τους.

Οι γυναίκες φαίνεται να είναι αρκετά κινητοποιημένες και στο σεξουαλικό πρόβλημα του άντρα και ωθούν τους συντρόφους στο να ζητήσουν βοήθεια ή καλούν οι ίδιες, το 57% καλεί για στυτική δυσλειτουργία του άντρα στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας για να ρωτήσουν τι περαιτέρω μπορεί να γίνει με τη βοήθεια του ειδικού για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι άντρες και γυναίκες αναζητούν λύση στο σεξουαλικό πρόβλημα της στύσης ή της πρόωρης εκσπερμάτισης και διεκδικούν μια καλύτερη σεξουαλική ζωή εφόσον οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες ξεπερνιούνται οριστικά με τη βοήθεια του ειδικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη