Σχετικά με την κλασική επέμβαση κολεκτομής

Πάνω από 600.000 επεμβάσεις για τη θεραπεία των ασθενειών του παχέος εντέρου γίνονται κάθε χρόνο. Παρ’ όλο που η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα μία ριζική θεραπεία, συνήθως είναι η καλύτερη μέθοδος για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας και να ανακουφισθεί ο ασθενής από τον πόνο και την ταλαιπωρία.

Ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου συχνά αντιμετωπίζουν μια μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης, γιατί οι κλασικές ‘ανοικτές’ επεμβάσεις είναι πολύ διεισδυτικές. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο χειρουργός αναγκάζεται να κάνει μεγάλη τομή.

Η μετεγχειρητική παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι 5 – 8 ημέρες κατά μέσον όρο και συνήθως απαιτείται μία περίοδος ανάρρωσης 6 εβδομάδων.

Λαπαροσκοπική κολεκτομή … Τώρα, μία νέα μέθοδος γνωστή ως λαπαροσκοπική κολεκτομή, επιτρέπει στον χειρουργό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές. Αναλόγως του είδους της επέμβασης οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες ημέρες και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε ‘ανοικτή’ επέμβαση.

Τι είναι το κόλον;

Το κόλον είναι το παχύ έντερο. Είναι το κατώτερο σημείο του πεπτικού σας συστήματος. Το έντερο είναι ένα μακρύ, σωληνοειδές όργανο, το οποίο αποτελείται από το λεπτό έντερο, το κόλον (παχύ έντερο) και το ορθόν, το οποίο είναι το τελευταίο τμήμα του κόλον.

Μετά την κατάποση της τροφής, αρχίζει η πέψη της στο στομάχι και κατόπιν καταλήγει στο λεπτό έντερο, όπου απορροφούνται τα θρεπτικά στοιχεία της τροφής. Τα υπόλοιπα προχωρούν μέσω του κόλου στο ορθό απ’ όπου και αποβάλλονται από το σώμα.

Το κόλον και το ορθόν απορροφούν νερό και κρατούν τα υπολείμματα των τροφών μέχρι να είστε έτοιμοι να τα αποβάλλετε.

Τι είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Στις περισσότερες λαπαροσκοπικές κολεκτομές, οι χειρουργοί κάνουν 4 ή 5 μικρές τομές (1/2 εκ. περίπου η καθεμιά) ενώ παρακολουθούν την εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς σε μία οθόνη τηλεόρασης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μία από τις μικρές τομές μπορεί να μεγαλώσει 2 – 3 εκ.

προκειμένου να ολοκληρωθεί η επέμβαση.

Τι προετοιμασία απαιτείται;

Ειδικές εξετάσεις

Η διάγνωση πολλών ασθενειών του κόλου γίνεται με κάποια από τις δύο ακόλουθες εξετάσεις: κολονοσκόπηση ή βαριούχος υποκλυσμός. Αυτές οι δύο εξετάσεις επιτρέπουν στον χειρουργό να δει το εσωτερικό του εντέρου. Μερικές φορές, μπορεί να κριθεί απαραίτητη και μία Αξονική Τομογραφία κοιλίας.

Πριν την επέμβαση, επίσης, θα χρειαστούν και κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Οι περισσότερες λαπαροσκοπικές διαδικασίες κολεκτομής αρχίζουν με τον ίδιο τρόπο. Χρησιμοποιώντας ένα στενό σωλήνα, ο χειρουργός εισέρχεται στην κοιλιά. Ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μία βιντεοκάμερα) εισέρχεται μέσα από τον σωλήνα και επιτρέπει στον χειρουργό να παρακολουθεί μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη μίας τηλεόρασης.

Και κάποιοι άλλοι σωλήνες εισέρχονται από τις υπόλοιπες μικρές τομές και επιτρέπουν στον χειρουργό να εκτελεί την επέμβαση εσωτερικά και να αφαιρέσει το τμήμα του κόλου. Η όλη επέμβαση μπορεί να εκτελεσθεί μέσω των σωλήνων ή μπορεί να χρειαστεί να επιμηκυνθεί μία από τις μικρές τομές.

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής

Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν αναλόγως του είδους της επέμβασης και της γενικότερης κατάστασης του ασθενούς. Τα συνήθη πλεονεκτήματα είναι:

  • Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Λιγότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο.
  • Γρηγορότερη επιστροφή σε μία δίαιτα στερεής τροφής.
  • Γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου.
  • Γρηγορότερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες.
  • Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Τι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν;

Όπως και σε κάθε επέμβαση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιπλοκών. Εν τούτοις, ο κίνδυνος επιπλοκών δεν είναι μεγαλύτερος από αυτές που μπορεί να προκύψουν από μία επέμβαση με την ‘ανοικτή’ μέθοδο.

Ελάχιστος κίνδυνος:

  • Αιμορραγία ή φλεγμονή (συνηθισμένες επιπλοκές σε κάθε επέμβαση).

Ακόμη μικρότερος κίνδυνος:

  • Διαρροή στο σημείο της επανασύνδεσης του κόλου.
  • Τραυματισμός των γειτονικών οργάνων όπως, το λεπτό έντερο, ο ουρητήρας ή η χοληδόχος κύστη.
  • Θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες.

Είναι σημαντικό για εσάς να αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια των πιθανών επιπλοκών. Επικοινωνήστε αμέσως με τον χειρουργό σας αν διαπιστώσετε έντονο κοιλιακό πόνο, πυρετό, ρίγη ή αιμορραγία από το ορθό.

T ι συμβαίνει αν η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει ή να ολοκληρωθεί με την λαπαροσκοπική μέθοδο;

Σε κάποιο μικρό αριθμό ασθενών η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να μετατραπεί η επέμβαση σε ‘ανοικτή’ είναι:

  • Παχυσαρκία
  • Ιστορικό προηγούμενης επέμβασης στην κοιλιά, η οποία έχει προκαλέσει βαθειά βλάβη στον ιστό.
  • Αδυναμία να υπάρχει καθαρή εικόνα των οργάνων.
  • Αιμορραγικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Η απόφαση για επέμβαση με την ‘ανοικτή’ μέθοδο έγκειται στην κρίση του χειρουργού σας πριν ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και βασίζεται αποκλειστικά στην ασφάλεια του ασθενούς.

T ι πρέπει να περιμένετε μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του χειρουργού σας. Παρ’ όλο που κάποιοι ασθενείς αισθάνονται πολύ καλά σε λίγες μόνο ημέρες, μην ξεχνάτε ότι το σώμα σας χρειάζεται κάποιο χρόνο για να αναρρώσει.

  • Συνιστάται να σηκωθείτε και να περπατήσετε την επομένη κιόλας ημέρα της επέμβασης. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τους πόνους στους μυς.
  • Πιθανόν, θα είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στις περισσότερες καθημερινές σας δραστηριότητες (μπάνιο, οδήγηση, ανάβαση σκάλας, εργασία, σεξουαλικές δραστηριότητες) σε μία ή δύο εβδομάδες.
  • Αν αισθάνεστε επίμονο πόνο, ο οποίος δεν ανακουφίζεται με τα παυσίπονα που σας έχουν συστήσει ή παρατηρήσετε εκροή υγρού από τις τομές, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον χειρουργό σας.
  • Θα πρέπει να κανονίσετε ένα μετεγχειρητικό επανέλεγχο από τον χειρουργό σας μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες από την επέμβαση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
BrainReGain: “Η Υγεία Επιστρέφει Σπίτι!” 
Η ΕΣΑμεΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ  
Αποτελεσματικό το Qigong στη μείωση του πόνου στη μέση [μελέτη]