Η λαπαροσκοπική επιδιόρθωση κάθε κήλης έχει το πλεονέκτημα ότι το πλέγμα τοποθετείται κάτω από τους μυς και τις περιτονίες τους χωρίς αυτοί να κοπούν. Αυτή είναι και η λογική θέση που υπαγορεύει η μηχανική, αφού όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση κατά την προσπάθεια, το πλέγμα σταθεροποιείται ισχυρά στη θέση του.
Επίσης, επειδή δεν υπάρχει τομή στους μυς, αλλά και επειδή δεν δημιουργείται τάση τραβώντας τους με ράμματα, ο ασθενής έχει λιγότερο πόνο και μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριοτητές του πολύ σύντομα. Ειδικά για τις μετεγχειρητικές κήλες, τις αμφοτερόπλευρες και τις υποτροπιάζουσες βουβωνοκήλες, η λαπαροσκοπική μέθοδος θα πρέπει να αποτελεί την επέμβαση εκλογής.
Χρησιμοποιούνται 3 port-sites, η εγχείρηση διαρκεί 1-1 1/2 ώρα, ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι σε 1-2 ώρες και επιστρέφει στο σπίτι την ίδια μέρα αν πρόκειται για απλή βουβωνοκήλη. Απαιτείται γενική νάρκωση και δεν συνιστάται για ασθενείς που έχουν υψηλό κίνδυνο αναισθητικών επιπλοκών.
Υπάρχουν δύο τρόποι: ενδοπεριτοναϊκός και εξωπεριτοναϊκός (πιο δύσκολος, αλλά προτιμάται γιατί έχει καλύτερα αποτελέσματα).
Τι είναι κήλη;
Βουβωνοκήλη όπως φαίνεται από το λαπαροσκόπιο
Μία κήλη αρχίζει με την εξασθένιση των εσωτερικών στρωμάτων του κοιλιακού τοιχώματος, που μετά γίνεται άνοιγμα. Με τον ίδιο τρόπο που μία σαμπρέλα προεξέχει σιγά-σιγά από ένα άνοιγμα στο λάστιχο, το εσωτερικό στρώμα του κοιλιακού τοιχώματος προβάλει σαν μικρό μπαλόνι μέσα από την εξασθενημένη περιοχή.
Έτσι μιά έλικα του εντέρου μπορεί να μπει μέσα σε αυτό το σάκο δημιουργώντας οξύ πόνο και απόφραξη ή άλλα σοβαρά προβλήματα. Μία κήλη ποτέ δεν γίνεται μικρότερη ούτε εξαφανίζεται με τον καιρό.
Πώς μπορώ να πάθω κήλη;
Οι κήλες συνήθως εμφανίζονται είτε λόγω φυσικής ευπάθειας του τοιχώματος της κοιλιάς, είτε λόγω πολύ έντονης προσπάθειας και καταπόνησης του κοιλιακού τοιχώματος.
Στα παιδιά οι περισσότερες κήλες υπάρχουν εκ γενετής. Στους ενήλικες συμβαίνει συνήθως όταν σηκώσουν μεγάλο βάρος, σε παρατεταμένο βήχα ή δυσκοιλιότητα. Όλα αυτά είναι πράγματα που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση.
Πώς ξέρω ότι έχω κήλη;
Οι πιο κοινές περιοχές που εμφανίζονται κήλες είναι η βουβωνική (βουβωνοκήλη), ο ομφαλός (ομφαλοκήλη) και όπου υπάρχει προηγούμενη τομή. Συνήθως μία κήλη αναγνωρίζεται εύκολα.
Επίσης μπορεί να καταλάβει κανείς πόνο την στιγμή που δημιουργείται η κήλη σε περιπτώσεις έντονης φυσικής προσπάθειας. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και απότομος ή συνεχής και ήπιος. Οξύς συνεχής πόνος με ερύθημα στην περιοχή είναι σημεία ότι η κήλη μπορεί να είναι περισφιγμένη και πρέπει ο ασθενής να συμβουλευτεί το γιατρό του αμέσως.
Πώς γίνεται η κλασσική επιδιόρθωση μίας κήλης;
Αρχικά γίνεται μια τομή 8-15 εκατοστά μέσα από το δέρμα, το υποδόριο και μυς για να βρεθεί το άνοιγμα της κήλης. Το άνοιγμα κλείνεται με ράμματα ή με ένα κομμάτι από πλέγμα.
Η τεχνική αυτή μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία.
Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική επιδιόρθωση μιας κήλης;
Σχηματική αναπαράσταση λαπαροσκοπικής επιδιόρθωσης κήλης
Χρησιμοποιώντας ένα port (πλαστικό σωλήνα) ο χειρουργός βάζει το λαπαροσκόπιο (τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με κάμερα) στην κοιλιά και βλέπει το άνοιγμα της κήλης από μέσα. Το άνοιγμα μετά κλείνεται με ένα κομμάτι πλέγμα από μέσα.
Γίνεται με γενική αναισθησία.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επιδιόρθωσης της κήλης;
- 3 μικροσκοπικές τομές σε αντίθεση με την κλασσική τομή 10-15 εκατοστά.
- Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
- Γρηγορότερη ανάρρωση.
- Γρηγορότερη επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές ασχολίες.
- Καλύτερη μηχανική με την τοποθέτηση του πλέγματος κάτω από τους μυς.
Πόσο γρήγορα θα γυρίσω στο σπίτι;
Και με τις δύο μεθόδους ο ασθενής γυρίζει σπίτι αυθημερόν. Συνήθως μερικές ώρες μετά την επέμβαση.
Είναι η λαπαροσκοπική μέθοδος κατάλληλη για την περίπτωση μου;
Αν και υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη λαπαροσκοπική μέθοδο, η επέμβαση μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάποιον ασθενή με άλλα προβλήματα υγείας.
Μια εκτίμηση από κάποιον εξειδικευμένο χειρουργό μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα ότι πριν υποβληθούμε σε οποιαδήποτε επέμβαση θα πρέπει να ρωτάμε το χειρουργό για την εκπαίδευση και την εμπειρία του.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ChatGPT βοηθά άτομα με οξεία ουρολογικά συμπτώματα
Παθογόνα εξαπλώνονται πιο πολύ και πιο γρήγορα λόγω κλιματικής αλλαγής
Ξεκινά ο πρώτος κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών 2024