Λίγες ώρες άσκησης την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της νόσου του Πάρκινσον, ακόμα και αν είναι μέτρια η άσκηση όπως το περπάτημα και η κηπουρική, αναφέρει νέα έρευνα. Κλειδί είναι να γίνεται η άσκηση συστηματικά.
Ο Dr. Kazuto Tsukita, του Kyoto University, δήλωσε ότι αν και τα φάρμακα μπορούν να δώσουν κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα της Πάρκινσον, δεν έχει φανεί πως επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως δουλειές στο σπίτι και μέτρια άσκηση, μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν την πορεία της νόσου μακροπρόθεσμα.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σωματική δραστηριότητα 237 ανθρώπων με Πάρκινσον αρχικού σταδίου. Παρακολουθήθηκαν για 6 χρόνια.
Ενώ τα επίπεδα δραστηριότητας στην έναρξη δεν επηρέασαν την εξέλιξη της νόσου, όσοι τακτικά ασκούνταν τουλάχιστον 4 ώρες την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη έκπτωση στην ικανότητα ισορροπίας και βαδίσματος από όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.
Tα συμπτώματα των ασθενών αξιολογήθηκαν με κλίμακα από το 0 έως το 4.
Μέσος όρος σκορ σε αυτούς που ήταν κάτω από τον μέσο όρο μέτριας έως έντονης άσκησης αυξήθηκε από 1.4 στο 3.7 σε 6 χρόνια (έναντι αύξησης στο 3, όσων ασκούνταν πάνω από το μέσο όρο μέτριας ή έντονης άσκησης.
Ο Tsukita δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά επειδή δείχνουν ότι μπορεί πιθανόν να μην είναι ποτέ αργά για κάποιον με τη νόσο να αρχίσει πρόγραμμα άσκησης για να βελτιώσει την πορεία της.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου ήταν πιο σημαντικό να διατηρείται το πρόγραμμα άσκησης από το να είναι κάποιος ενεργητικός στην αρχή της νόσου.
Η έρευνα έδειξε σχέση αλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.
Η έρευνα επίσης ανακάλυψε ότι ασθενείς με λιγότερες από 15,5 ώρες άσκηση την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερη έκπτωση στην ταχύτητα νοητικής επεξεργασίας από όσους έκαναν περισσότερη.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}