iatronet.gr υγεία διατροφή ομορφιά φυσική κατάσταση ειδήσεις
Υγεία

Kαταρράκτης: Οι πιο συχνές ερωτήσεις για την επέμβαση

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά συμπτώματα του καταρράκτη.

Kαταρράκτης: Οι πιο συχνές ερωτήσεις για την επέμβαση

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2025, 12:00
Τροποποίηση: 13/02/2025, 12:00

Δρ. Ντρισμπιώτη ΒασιλικήΔρ. Ντρισμπιώτη Βασιλική
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Τι είναι ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης είναι μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Πρόκειται για τη θόλωση του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού εξαιτίας της συσσώρευσης οξειδωμένων πρωτεϊνών.

Αν ο καταρράκτης αφεθεί χωρίς θεραπεία επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μόνιμη απώλεια όρασης.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης;

Η μόνη μέθοδος οριστικής αντιμετώπισης του καταρράκτη είναι η χειρουργική αφαίρεση του θολωμένου φακού και η αντικατάστασή του με έναν τεχνητό ενδοφακό. Η επέμβαση γίνεται με την ενστάλαξη αναισθητικών σταγόνων σε συνδυασμό με ήπια μέθη. Διαρκεί μόλις 30 λεπτά και ο ασθενής είναι σε θέση να γυρίσει στο σπίτι του την ίδια κιόλας μέρα. Μέσα στις επόμενες μέρες η όρασή του έχει αποκατασταθεί πλήρως και μπορεί να επιστρέψει ολοκληρωτικά στην καθημερινότητά του.

Ποιος κινδυνεύει να εμφανίσει καταρράκτη;

Ο καταρράκτης εμφανίζεται για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με καταρράκτη, οι όμως περισσότεροι τον αποκτούν καθώς μεγαλώνουν. Υπάρχουν διάφοροι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καταρράκτη. Αυτοί περιλαμβάνουν τα εξής:

Πόσοι διαφορετικοί τύποι καταρράκτη υπάρχουν;

Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι καταρράκτη:

Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά συμπτώματα του καταρράκτη, ώστε να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα του καταρράκτη είναι τα εξής:

Ποιοι τύποι ενδοφακών υπάρχουν για την επέμβαση του καταρράκτη;

Στους συχνότερους τύπους τεχνητών ενδοφακών περιλαμβάνονται:

  1. Μονοεστιακοί φακοί – Με αυτούς τους ενδοφακούς, η μακρινή όραση είναι συνήθως βελτιωμένη, αλλά τα περισσότερα άτομα εξακολουθούν να πρέπει να φορούν γυαλιά για να διαβάσουν.
  2. Τορικοί φακοί – Οι ενδοφακοί αυτοί είναι ειδικά σχεδιασμένοι για ασθενείς με αστιγματισμό. Προσφέρουν σημαντική βελτίωση στην όραση, αλλά συνήθως οι ασθενείς εξακολουθούν να χρειάζονται γυαλιά για την ανάγνωση.
  3. Πολυεστιακοί φακοί – Οι ενδοφακοί αυτοί είναι σχεδιασμένοι για να μειώσουν την ανάγκη χρήσης γυαλιών. Οι φακοί αυτοί εξασφαλίζουν την αποκατάσταση της κοντινής, ενδιάμεσης και μακρινής όρασης. Σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς απολαμβάνουν πλήρη ανεξαρτησία από τα γυαλιά.
  4. Πολυεστιακοί τορικοί φακοί – Οι ενδοφακοί αυτοί έχουν επίσης σχεδιαστεί για τη μείωση της ανάγκης χρήσης γυαλιών. Πέρα από την αποκατάσταση της μακρινής, της ενδιάμεσης και της κοντινής όρασης, ο φακός διορθώνει και τον αστιγματισμό προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη ποιοτικά όραση.

Είναι επιτυχής η επέμβαση καταρράκτη;

Ναι. Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης, όταν εκτελείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο χειρουργό, είναι της τάξεως του 98% και θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Απαιτεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς  από την πλευρά του χειρουργού και έχει πολλά  πλεονεκτήματα όπως:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR