Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης ενός ανθρώπου αλλά νέα έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που καταναλώνουν τις περισσότερες ποσότητες έχουν αυξημένες πιθανότητες για κατάθλιψη.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 931 άντρες και γυναίκες έδειξε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν κατά μέσον όρο 8,4 μερίδες σοκολάτας τον μήνα αποδείχτηκαν θετικοί σε πιθανή κατάθλιψη, ενώ άνθρωποι που κατανάλωναν μόνο 5,4 μερίδες τον μήνα δεν αποδείχτηκαν θετικοί.
Όσοι κατανάλωναν 11,8 μερίδες τον μήνα ήταν θετικοί σε πιθανή σοβαρή κατάθλιψη. Οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωναν αντικαταθλιπτικά. Τα ευρήματα βασίστηκαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή και τη συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων και δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine.
‘
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την Natalie Rose, όρισαν τη μέτρια μερίδα ως μια μικρή μπάρα σοκολάτας 28 γρ. Η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 20 έως 85 ετών. Το 70% ήταν άντρες και το 68% λευκοί.
Περισσότεροι από τους μισούς ήταν απόφοιτοι κολλεγίου και οι περισσότεροι δεν ήταν πολύ υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν 27,8. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν αρκετές πιθανές σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της συμπεριφοράς.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, πρώτον, η κατάθλιψη θα μπορούσε να ενισχύει την επιθυμία για σοκολάτα ως αυτοθεραπεία αν η σοκολάτα έχει οφέλη στη διάθεση όπως έχουν υποδείξει πρόσφατες έρευνες σε ποντίκια. Δεύτερον, η κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να ενισχύει την επιθυμία για σοκολάτα για άσχετους λόγους, χωρίς θεραπευτικό όφελος της σοκολάτας.
Τρίτον, η πιθανότητα η σοκολάτα να συμβάλλει στην καταθλιπτική διάθεση αποτελώντας την αιτία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η φλεγμονή παίζει ενδεχομένως ρόλο στην κατάθλιψη και την επιθυμία για σοκολάτα. Πιθανόν η βιοχημική επίδραση της σοκολάτας να εξουδετερώνεται από τα συστατικά, όπως τεχνητά τρανς λιπαρά, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν την παραγωγή ωμέγα-3 λιπαρών.
Τα ωμέγα 3 λιπαρά που αφθονούν στα ψάρια έχει φανεί πως έχουν αντικαταθλιπτική δράση.
Η Rose και η ομάδα της σημειώνουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης, λιπαρών, υδατανθράκων και ενέργειας στη διατροφή των συμμετεχόντων δεν είχε σημαντική σχέση με τη διάθεση, υποδεικνύοντας ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σχετικά με τη σχέση σοκολάτας και διάθεσης.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι μελλοντικές έρευνες θα δείξουν αν η σοκολάτα παίζει ρόλο στην κατάθλιψη και αν αποτελεί αιτία ή θεραπεία.
Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine.'
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}