Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η βελτίωση του τρόπου ζωής και εκπαίδευσης, καθώς και η αυξανόμενη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης συντελούν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής στα 78 έτη, δηλαδή 6 χρόνια περισσότερο σε σχέση με τη δεκαετία του 1980.
Ήδη, ένα αυξανόμενο ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών είναι μεγαλύτερο των 65 ετών, ποσοστό, που μέχρι το 2030 θα αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού πληθυσμού. Το NU-AGE έχει ξεκινήσει από τον Μάιο και διερευνά πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες άνω των 65 ετών να ζήσουν μια υγιέστερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ζωή.
Η διαδικασία της γήρανσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, βιολογικούς και περιβαλλοντικούς. Η διατροφή είναι ένας τέτοιος παράγοντας και οι επιστήμονες σήμερα υποστηρίζουν ότι με προσεκτική επιλογή της διατροφής μας μπορούμε να επηρεάσουμε τη διαδικασία της γήρανσης.
Πώς όμως αυτό δουλεύει; Το πενταετές πρόγραμμα NU-AGE θα ασχοληθεί σε πρώτο στάδιο με τη δημιουργία μιας νέας διατροφικής πυραμίδας για καταναλωτές άνω των 65 ετών. Η ανάπτυξη αυτής της πυραμίδας θα σχεδιαστεί με οδηγό τις διατροφικές οδηγίες, που επικρατούν στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογίες των διαφόρων τροφίμων, που πρέπει να περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή.
Η νέα αυτή διατροφική πυραμίδα θα σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες των ατόμων άνω των 65 δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θρεπτικά συστατικά, στο νερό, στις φυτικές ίνες και στις βιταμίνες D και B12. Για να μελετηθεί η επίδραση της πυραμίδας του NU-AGE στην υγεία και στους παράγοντες, που επηρεάζουν τη γήρανση, άτομα της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας από όλη την Ευρώπη, θα λάβουν συμβουλές και θα καταναλώσουν ενισχυμένα τρόφιμα.
Θα συλλεχθούν δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων και δείγματα αίματος και ούρων, τα αποτελέσματα των οποίων θα συγκριθούν με αυτά ατόμων που δεν συμμετέχουν στη διατροφική παρέμβαση.
Παράλληλα δε, θα ερευνηθούν και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, που επηρεάζουν την επιλογή του φαγητού από τα άτομα αυτής της ηλικίας. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει στον εντοπισμό των επιδράσεων που έχει η διατροφή στη γήρανση, στη δυνατότητα που παρέχει η σωστή και ισορροπημένη διατροφή να προλαμβάνει ασθένειες, που σχετίζονται με την ηλικία και με βάση τα παραπάνω θα ερευνηθεί ο σχεδιασμός ειδικών τροφίμων απευθυνόμενος σε καταναλωτές άνω των 65 ετών, καθώς και οι τρόποι για καλύτερη επικοινωνία προτάσεων διατροφής.
Ο συντονιστής του NU-AGE, Καθηγητής Claudio Franceschi του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, αναφέρει: Το πρόγραμμα NU-AGE θα επιδιώξει να καλύψει τη μέχρι σήμερα έλλειψη γνώσεων σχετικά με το πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει ασθένειες, που σχετίζονται με την ηλικία.
Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του πληθυσμού της Ευρώπης’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}