Επιστήμη & Ζωή

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης

Κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση έχουν οι λάτρεις του καφέ, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η πιθανότητα να χρειαστεί να αρχίσει κάποιος αντιυπερτασική αγωγή για τον έλεγχο της υπέρτασης φαίνεται αυξημένη στους ανθρώπους που καταναλώνουν καφέ, ενώ σύμφωνα με την έρευνα δεν παίζει ρόλο η ποσότητα είτε πρόκειται για ένα είτε για οκτώ φλιτζάνια.

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2007, 17:32

Κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση έχουν οι λάτρεις του καφέ, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η πιθανότητα να χρειαστεί να αρχίσει κάποιος αντιυπερτασική αγωγή για τον έλεγχο της υπέρτασης φαίνεται αυξημένη στους ανθρώπους που καταναλώνουν καφέ, ενώ σύμφωνα με την έρευνα δεν παίζει ρόλο η ποσότητα είτε πρόκειται για ένα είτε για οκτώ φλιτζάνια.

Αν και έχουν δημοσιευτεί και άλλες έρευνες σχετικά με την κατανάλωση καφέ, η σχέση του με την υπέρταση δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, αναφέρουν ο Dr.Gang Hu, από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Ελσίνκι ο οποίος δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνάς του στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’.

Oι ερευνητές εξέτασαν 24.710 ανθρώπους, ηλικίας 25 έως 64 ετών που δεν είχαν ιστορικό υπέρτασης, καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού. Ρωτήθηκαν για την καθημερινή κατανάλωση καφέ. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 13,2 χρόνια.

Κατά το διάστημα αυτό συνολικά άρχισαν αντιυπερτασική αγωγή 2.505 άνθρωποι.

Ο κίνδυνος να χρειαστεί κάποιος τέτοια αγωγή φάνηκε να είναι υψηλότερος σε όσους κατανάλωναν καφέ σε σχέση με όσους δεν έπιναν. Η υψηλότερη αύξηση, κατά 29%, φάνηκε να συνδέεται με την κατανάλωση 2 έως 3 φλιτζανιών ημερησίως.

Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων των 8 φλιτζανιών φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 14%.

Αν και ο κίνδυνος υπέρτασης σε σχέση με την κατανάλωση καφέ ήταν μικρός, το αποτέλεσμα της έρευνας μπορεί να έχει κάποια σημασία για την δημόσια υγεία, καθώς ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα εκτός από το νερό και η υπέρταση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα υγείας διεθνώς, σημειώνει ο ερευνητής.

Από την άλλη μεριά, προσθέτει η ερευνητική ομάδα, η κατανάλωση καφέ ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, η σχέση καφέ και καρδιαγγειακών νόσων είναι περίπλοκη και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Πηγές:
‘American Journal of Clinical Nutrition’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων