Η υπέρταση είναι από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας παγκοσμίως, και αυτό σημαίνει ότι ο καθένας έχει ένα διαφορετικό βίωμα μαζί της. Πολλές φορές, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι εύκολο να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις και στη συλλογική μας συνείδηση να εμφανιστούν μύθοι που πιστεύουμε πως είναι αλήθεια. Ας προσπαθήσουμε να τους καταρρίψουμε.

Μύθος: Η υπέρταση είναι πάθηση που αφορά μόνο τους ηλικιωμένους

Και όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση έρχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο συχνή σε νεαρότερα άτομα, δηλαδή κάτω των 50. Για την ακρίβεια, υπολογίζεται ότι επηρεάζει ένα στα οκτώ άτομα ηλικίας 20-40 ετών.

Μύθος: Αν κόψεις το αλάτι, δεν κινδυνεύεις

Το να περιορίσουμε το αλάτι είναι από τα καλύτερα πράγματα για την αρτηριακή μας πίεση, αλλά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Η ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά, όπως και ο περιορισμός των λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων είναι εξίσου σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε για τον έλεγχο της υπέρτασης.

Μύθος: Είναι επικίνδυνο να κάνετε γυμναστική με υπέρταση

Όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη, αλλά θα είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμη. Είναι φυσιολογικό να αυξάνεται η αρτηριακή μας πίεση όσο γυμναζόμαστε, και μπορεί να παραμείνει αυξημένη μέχρι και για μία ώρα αφού σταματήσουμε. Και πάλι, όμως, έχουμε ανάγκη την τακτική γυμναστική.

Μύθος: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αρκετές για να φτιάξουν το πρόβλημα

Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις υπέρτασης, θα χρειαστούν και φάρμακα. Αυτό δεν σημαίνει πως ο τρόπος ζωής μας δεν πρέπει να είναι υγιεινός, αλλά παράγοντες όπως τα γονίδια και η ηλικία παίζουν εξίσου σοβαρό ρόλο.

Μύθος: Αν παίρνεις φάρμακα, τότε όλα εντάξει

Η προηγούμενη παράγραφος δουλεύει και αντίστροφα: Το ότι ένα άτομο έχει αρχίσει να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση δεν σημαίνει ότι μπορεί να παραμελήσει τις συνήθειες της υγιεινής διατροφής. Αυτό δεν θα βελτιώσει την κατάσταση. Πόσο μάλλον, οι σωστές τροφές μπορεί να κάνουν τα φάρμακα της υπέρτασης  να λειτουργήσουν καλύτερα, ή ακόμα και να χρειάζεστε μικρότερη δόση.

Μύθος: Το κρασί βοηθάει

Αν τηρούμε το μέτρο (όχι παραπάνω από ένα ποτήρι την ημέρα), τότε ισχύει ότι το κόκκινο κρασί έχει κάποια οφέλη για την καρδιά. Όχι όμως αρκετά οφέλη για  να βασίσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία εκεί (προφανώς) και σίγουρα κανένα απολύτως όφελος αν το παρακάνουμε όσο πίνουμε.

Μύθος: Το ετήσιο τσεκ της πίεσης είναι αρκετό

Ναι, στο ετήσιο τσεκάπ σας στον καρδιολόγο, θα ελέγξετε την πίεσή σας. Είναι όμως αυτό αρκετό; Ειδικά όσο μεγαλώνουμε, αυτό δεν ισχύει. Και δεν χρειάζεται να το κάνετε συνεχώς, αλλά ίσως να είναι καλή ιδέα να επενδύσετε σε ένα πιεσόμετρο για το σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται να θυμάστε είναι να μετράτε την πίεσή σας με τον ίδιο τρόπο, στο ίδιο χέρι, ίδια ώρα της ημέρας.

Μύθος: Όσο πιο χαμηλή η πίεση, τόσο το καλύτερο

Όχι, αλλιώς δεν θα υπήρχε ο όρος υπόταση. Και αυτό είναι μια πιθανή επιπλοκή αν είχατε ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στην καθημερινότητα για να διαχειριστείτε την υπέρταση: Αν τα φάρμακα αλλά και οι αλλαγές στις συνήθειες λειτουργήσουν, τότε μπορεί να χρειάζεστε μικρότερη δόση του φαρμάκου. Αν συνεχίσετε να παίρνετε την κανονική δόση, μπορεί να αισθανθείτε ζαλάδα. Βέβαια, δεν πρέπει να αυξομειώνετε ποτέ μόνοι σας τις δόσεις των φαρμάκων σας. Μιλήστε πάντα με τον γιατρό σας για πιθανές αλλαγές στη δοσολογία των φαρμάκων που παίρνετε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος
BrainReGain: “Η Υγεία Επιστρέφει Σπίτι!” 
Η ΕΣΑμεΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ