Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η διατροφή που ακολουθεί τον κανόνα ‘’όλα με μέτρο’’ μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε φτωχή μεταβολική υγεία.
Η ερευνήτρια Marcia C. de Oliveira Otto, του UT Health School of Public Health, δήλωσε ότι το να τρώμε τα πάντα με μέτρο, από καιρό έχει υπάρξει διατροφική σύσταση, αλλά χωρίς πολλές εμπειρικές ενδείξεις που να τη στηρίζουν, σε πληθυσμούς.
Η Otto δήλωσε ότι οι ερευνητές θέλησαν να αξιολογήσουν τη σχέση της ποικιλίας στη διατροφή με τη μεταβολική υγεία.
Ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 6.814 συμμετεχόντων και μέτρησαν την ποικιλία στη διατροφή τους.
Αξιολόγησαν πώς η ποικιλία στη διατροφή συνδεόταν με αλλαγή στην περίμετρο μέσης 5 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας και με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 δέκα χρόνια αργότερα.
Ανακάλυψαν ότι περισσότερη ποικιλία στη διατροφή δεν συνδεόταν με καλύτερο αποτέλεσμα.
Συμμετέχοντες που είχαν τη μεγαλύτερη ανομοιογένεια τροφών εμφάνισαν περισσότερη αύξηση βάρους, με 120% μεγαλύτερη αύξηση της περιμέτρου μέσης σε σχέση με συμμετέχοντες που είχαν τη χαμηλότερη ανομοιογένεια.
Η Otto δήλωσε ότι ένα απρόσμενο εύρημα ήταν ότι συμμετέχοντες με μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή τους είχαν χειρότερη διατροφή και έτρωγαν λιγότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά.
Η Otto κατέληξε ότι η νέα έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί η σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης ανομοιογένειας των τροφών και της αυξημένης περιμέτρου μέσης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.
Πηγές:
PLOS ONE.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}