Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι μπόρεσαν να μπλοκάρουν λοίμωξη από τον ιό του HIV στο εργαστήριο, με συνθετικές πρωτεΐνες που εμπόδιζαν τον ιό να εισχωρήσει σε υγιή κύτταρα.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν συνθετικά μόρια που παρεμβλήθηκαν με την ικανότητα της πρωτεΐνης gp41 να αλληλεπιδρά με πρωτεΐνες των κυττάρων ξενιστών.
Διακόπτοντας την αλληλεπίδραση, ο ιός HIV δεν μπορούσε να μολύνει τα κύτταρα, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.
Η αλληλεπίδραση μεταξύ πρωτεϊνών αποτελεί μέρος βιολογικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και ανάπτυξης όγκων, εξηγούν οι ερευνητές.
Όπως δήλωσε ο SamuelGellman, του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison, μεγάλη μεταφορά πληροφοριών πραγματοποιείται όταν οι πρωτεΐνες συγκεντρώνονται και κάποιος συχνά θα επιθυμούσε να μπλοκάρει αυτή τη ροή πληροφοριών. Προηγούμενες προσπάθειες να εμποδιστεί η λοίμωξη παρεμβαίνοντας επιλεκτικά στις αλληλεπιδράσεις πρωτεϊνών είχαν περιορισμένη επιτυχία, δήλωσε ο ερευνητής.
Τα περισσότερα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά στο μπλοκάρισμα αλληλεπίδρασης πρωτεϊνών.
Μικρά μέρη πρωτεϊνών, τα πεπτίδια, έχουν φανεί αρκετά αποτελεσματικά, αλλά καταστρέφονται εύκολα από ένζυμα.
Τα νέα συνθετικά μόρια, που μοιάζουν με πεπτίδια, ξεπερνούν αυτό το εμπόδιο λόγω τροποποιημένης δομής, την οποία τα ένζυμα δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν.
Στην έρευνα, τα συνθετικά μόρια αλληλεπιδρούσαν με τη gp41 για να εμποδίσουν τον ιό να μολύνει κύτταρα ξενιστές. Τα συνθετικά μόρια τροποποιήθηκαν για να βελτιωθεί η ικανότητά τους να αντέχουν την έκπτωση των ενζύμων, όμως διατήρησαν το τρισδιάστατο σχήμα τους που είναι αναγκαίο για την αναγνώριση της πρωτεΐνης gp41.
Όπως εξήγησε ο Gellman, οι ερευνητές επιθυμούν να βρουν άλλη γλώσσα, άλλο δρόμο να εκφράσουν τις πληροφορίες που εκφράζουν οι πρωτεΐνες, ώστε να μπορεί να παρεμβάλλεται στο διάλογο που έχει η μια πρωτεΐνη με την άλλη.
Η ιδέα είναι υποσχόμενη και για ανάπτυξη αγωγής κατά άλλων νόσων που προκαλούνται από αλληλεπιδράσεις πρωτεϊνών όπως η γρίπη και ο ιός Ebola.
Πηγές:
‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}