Αμοιβή ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων (332 εκατομμυρίων ευρώ) θα λάβει η AstraZeneca από την ιαπωνική Takeda Pharmaceutical, προκειμένου οι δύο εταιρείες να αναπτύξουν από κοινού ένα φάρμακο για την πρώιμη φάση της νόσου Parkinson.
Το «MEDI1341» είναι μια θεραπεία αντισωμάτων, που ανακαλύφθηκε από τη βρετανική εταιρεία και πρόκειται να τεθεί σε κλινικές δοκιμές φάσης Ι μέσα στο 2017.
Η συμφωνία της AstraZeneca με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες αποβλέπει στην απόκτηση πόρων, τους οποίους θα διαθέσει σε κρίσιμους τομείς, όπως ο καρκίνος και τα νοσήματα τα αναπνευστικού.
«Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία μας και μοιράζοντας τους κινδύνους και το κόστος ανάπτυξης, ελπίζουμε να υπάρξει ταχεία πρόοδος του MEDI134, το οποίο αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη καινοτόμο προσέγγιση για τη θεραπεία των πασχόντων από τη νόσο Parkinson», σχολίασε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca Ελληνο - βρετανός Mene Pangalos.
Η Takeda έχει μια ισχυρή παρουσία στη νευροεπιστήμη, ενώ για την AstraZeneca είναι τομέας με χαμηλότερη προτεραιότητα, στον οποίο επιδιώκει να συνεργάζεται με άλλες εταιρείες.
Τη Δευτέρα, προχώρησε σε ξεχωριστή συμφωνία με την «Berg», η οποία έχει ως βάση τη Βοστώνη, προκειμένου να αξιοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της νόσου Parkinson.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, η AstraZeneca θα πραγματοποιήσει δοκιμές φάσης Ι του «MEDI1341», ενώ η Takeda θα αναλάβει τη μελλοντική κλινική ανάπτυξη.
Έσοδα
Οι εταιρείες θα μοιραστούν το μελλοντικό κόστος ανάπτυξης και διάθεσης του «MEDI1341», καθώς και τυχόν μελλοντικά έσοδα.
Η Takeda θα καταβάλλει στην AstraZeneca έως και 400 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των αρχικών εσόδων το 2017.
Ο καρκίνος αποτελεί προνομιακό πεδίο για τη βρετανική AstraZeneca, παρότι οι προοπτικές της στην Ογκολογία υπέστησαν σοβαρό πλήγμα τον περασμένο μήνα, όταν μια ανοσοθεραπεία απέτυχε να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, όπως αναμενόταν.
Πηγές:
Reuters
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}