Μολονότι, το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε απότομη πτώση των περιπτώσεων με COVID-19, των εισαγωγών στο νοσοκομείο και των θανάτων, η εικόνα σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης είναι πολύ διαφορετική.

Η ανάλυση του Sky News διαπίστωσε ότι τα περιστατικά αυξάνονται στα τρία τέταρτα των ευρωπαϊκών χωρών, με τις υψηλότερες αυξήσεις να συμβαίνουν στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Μόνο εννέα από τις 40 ευρωπαϊκές χώρες που αναλύθηκαν κατέγραψαν λιγότερα περιστατικά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου από ό, τι στα μέσα Φεβρουαρίου, με την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφουν τις μεγαλύτερες πτώσεις.
Η Ισπανία είναι η μόνη χώρα που έχει χαμηλότερο ποσοστό από ό, τι είχε στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι περισσότερες από τις χώρες που έχουν σημειώσει τις υψηλότερες αυξήσεις στις λοιμώξεις είναι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Αναμφίβολα, η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί μείζονα ανησυχία, καθώς η πανδημία έχει δείξει ότι συνήθως οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο, πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και άνοδο των θανάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα νοσοκομεία της Εσθονίας δεν είχαν άλλες διαθέσιμες κλίνες την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ η Τσεχία και η Σλοβακία χρειάστηκαν να μεταφέρουν ασθενείς με κορωνοϊό σε νοσοκομεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία της Λετονίας προετοιμάζονται για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η Ευρώπη συνεχίζει να χτυπιέται σκληρά από την πανδημία, αλλά αυτή τη φορά είναι τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς τώρα υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές, ενώ μια μελέτη δείχνει ότι η μετάλλαξη του Κεντ είναι πιο θανατηφόρα.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Τσεχία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη, ενώ  άσχημα είναι τα πράγματα και για τις: Σλοβακία, Πολωνία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία και Λετονία.

Χώρες όπου η κατάσταση δείχνει σημάδια βελτίωσης είναι οι Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Κροατία, Σλοβενία, Ισπανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Λιθουανία.

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται οι Αυστρία, Κύπρο, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Αγγλία, Δανία και Ισλανδία

Στο δημοσίευμα αναφέρονται μόνο οι χώρες που έχουν δημοσιεύσει ένα πλήρες σύνολο δεδομένων. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού του με μια πρώτη δόση, το γεγονός ότι οι περιπτώσεις της Ευρώπης αυξάνονται προκαλεί ανησυχία, δήλωσε ο Δρ Stephen Griffin, Λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

"Νομίζω ότι πρέπει να κλείσουμε τα σύνορά μας, καθώς υπάρχουν μεταλλάξεις που μπορούν να εισαχθούν στη χώρα", είπε στο Sky News.

Μεθοδολογία

Τα διαγράμματα που αναφέρονται στο δημοσίευμα περιλαμβάνουν το ποσοστό περιστατικών και θανάτων ανά 100.000 για την εβδομάδα 1 έως 7 Μαρτίου, το ποσοστό θετικότητας για την εβδομάδα 22 έως 28 Φεβρουαρίου, το ποσοστό συνολικών εμβολίων ανά 100.000 για την πιο πρόσφατη διαθέσιμη ημέρα, τον ημερήσιο μέσο όρο των εισαγωγών στο νοσοκομείο ανά 100.000 για την εβδομάδα 22 έως 28 Φεβρουαρίου και την αλλαγή λοιμώξεων από 1 έως 7 Μαρτίου και 15 έως 21 Φεβρουαρίου.

 

 

Πηγές:
news.sky.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες