Τιτάνιο είναι το έργο που έχει αναλάβει το ΕΚΑΒ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μέσα σε έναν χρόνο, έχουν διακομιστεί περίπου 61.000 περιστατικά CoViD-19, αριθμός που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό μίας μεγάλης ελληνικής πόλης, όπως τα Τρίκαλα!

Από αυτούς, οι 100 αεροδιακομίστηκαν κυρίως σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τις τελευταίες 17 μέρες, που η επιδημία βρίσκεται στο απόγειό της, έχουν γίνει 7.500 διακομιδές ασθενών με ασθενοφόρα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 3.700, δηλαδή οι μισές, στην Αττική.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, σημειώνοντας πως περισσότεροι από 200 ασθενείς με CoViD-19 διακομίζονται καθημερινά σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, όταν όλες οι υπόλοιπες διακομιδές για non Covid ασθενείς φτάνουν περίπου τις 500 με 600.

"Αν τα συνδυάσουμε και με τον αριθμό των εισαγωγών που γίνονται στα νοσοκομεία της Αττικής και τα οποία κυμαίνονται σε ένα μέσο όρο περίπου 140 εισαγωγές την ημέρα, καταλαβαίνουμε ότι είναι  μία δύσκολη εξίσωση και τόσο το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, όσο και οι διασώστες του ΕΚΑΒ, προσπαθούν να κρατήσου ισορροπίες και μέχρι στιγμής, παρόλο που η κατάσταση είναι  δύσκολη, θα τη χαρακτηρίζαμε διαχειρίσιμη", σημείωσε ο κ. Παπαευσταθίου.

Όπως είπε, το ΕΚΑΒ έχει και την ευθύνη της διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ, εντατικής θεραπείας, τόσο ασθενών Covid, όσο και ασθενών non Covid: "Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ έχει φτάσει στο μέγιστο αριθμό το τελευταίο διάστημα και σε αυτόν προστίθενται συνεχώς κλίνες", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου, η διακομιδή ασθενών σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι ιατρική πράξη. Είναι άλλο η διαχείριση της διακομιδής, η οποία γίνεται από το ΕΚΑΒ και άλλο οι ασθενείς οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας σε κλίνη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Και αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο ιατρική πράξη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες