Η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει το ασφαλές άνοιγμα, το οποίο αποτελεί μονόδρομο, καθώς το lockdown επιβαρύνει τους πολίτες και την Οικονομία.

Αυτό εκτιμά η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

"Μάς ενδιαφέρει να έχουμε ένα έξυπνο, αλλά κυρίως ασφαλές άνοιγμα. Από ό,τι φαίνεται, τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδίδουν και παράλληλα, επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των πολιτών. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις συνέπειες που έχουν στην οικονομία", ανέφερε η καθηγήτρια στον Αθήνα 9,84.

Εν όψει και της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και των ανακοινώσεων που αναμένονται και ενώ το ΕΣΥ δέχεται πλέον ασφυκτική πίεση, η κ. Λινού υπογράμμισε την ανάγκη να μελετηθούν και να αποφασιστούν μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν μεν να κυκλοφορούμε, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και ασφαλή.

"Πρέπει να κινητοποιηθεί πλέον η Πολιτεία, προκειμένου να πάρει μέτρα που κοστίζουν μεν στο άμεσο μέλλον, αλλά μακροχρόνια θα αποδώσουν οικονομικά", τόνισε.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα τα οποία θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να βγαίνουν στο ύπαιθρο και θα τους αποθαρρύνουν από το να ανταλλάσσουν επισκέψεις σε κλειστούς χώρους.

"Πέρα από τη δυσπιστία του κόσμου, έχει πέσει όλο το βάρος στον πληθυσμό και η πολιτεία απλώς επιτηρεί και αστυνομεύει την συμπεριφορά των πολιτών", είπε.

Επένδυση

Αναφέρθηκε πρωτίστως στην επένδυση που - όπως είπε - πρέπει να γίνει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ταυτόχρονη αξιοποίηση και ειδικών συγκοινωνιολόγων, ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο σχετικά με το πως θα μπορέσουν να τηρηθούν οι αποστάσεις και ο καλός αερισμός μέσα σε αυτά. Να μπορούν οι πολίτες να τα χρησιμοποιούν για να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους, χωρίς να κινδυνεύουν να νοσήσουν.

Εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξει πολύ αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας, καθώς και να ληφθούν τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα που θα ενισχύσουν τους επαγγελματικούς χώρους, ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια.

Πρόσθεσε, δε, ότι η συχνή πραγματοποίηση rapid test για όλους τους εργαζόμενους, καθώς και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, με απαραίτητη τη χρήση μάσκας, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των σχολείων, ανέφερε ότι δεν έχουν υπάρξει οι απαραίτητες διαδικασίες που θα επιτρέψουν να ανοίξουν με ασφάλεια.

Πηγές:
Αθήνα 9,84

Ειδήσεις υγείας σήμερα
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες