Σε περιοχή της Γαλλίας εμφανίστηκε εκδοχή του κορωνοιού που μπορεί να μην εντοπίζεται από το τεστ RT-PCR.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι σε ομάδες 79 περιστατικών COVID-19 στη Βρετάνη, 8 μολύνθηκαν με τη νέα παραλλαγή αλλά πολλοί από αυτούς ήταν αρνητικοί.

Παρά αυτά τα αρνητικά τεστ, οι ασθενείς είχαν τυπικά συμπτώματα COVID-19.

Δεν είναι η πρώτη παραλλαγή που φαίνεται να μην εντοπίζεται από τα τεστ.

Τον προηγούμενο μήνα, Φινλανδοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στέλεχος Fin-796H με παραλλαγή που καθιστούσε δύσκολο τον εντοπισμό της.

Η γενετική αλληλουχία αποκάλυψε ότι η παραλλαγή έχει αρκετές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα που τη βοηθούν να διαφύγει του εντοπισμού από αυτά τα τεστ.

Αξιωματούχοι υγείας επιβεβαίωσαν τελικά ορισμένα από τα περιστατικά που προκάλεσε η νέα παραλλαγή, είτε με τεστ αντισωμάτων στο αίμα είτε με συλλογή δειγμάτων από φλέγματα από τους πνεύμονες των ασθενών και βάζοντάς τα σε RT-PCR test.

Ωστόσο καμία από αυτές τις μεθόδους δεν είναι τα συνήθη COVID-19 tests, κάτι που υποδεικνύει ότι η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να κυκλοφορεί χωρίς να έχει εντοπιστεί στη Γαλλία και πιθανόν πιο πέρα.

Ωστόσο, ευρωπαϊκή εταιρεία διαγνωστικών, η Novacyt Group, ανακοίνωσε ότι τα PCR tests της μπορούν να εντοπίσουν τη νέα παραλλαγή.

Kαι οι 8 Γάλλοι ασθενείς που μολύνθηκαν με τη νέα παραλλαγή πέθαναν από τον ιο αλλά τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν σημαίνει αναγκαία ότι είναι πιο θανατηφόρος από άλλα στελέχη.

Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι το στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό σε σχέση με άλλες εκδοχές του ιου.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν διαφεύγει των εμβολίων ή των αντισωμάτων προηγούμενων λοιμώξεων από κορωνοιό, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας.

Το γενετικό προφίλ της παραλλαγής δείχνει ότι δεν μοιράζεται σημαντικές μεταλλάξεις με τις παραλλαγές B.1.351 και P.1 που είναι πιο μεταδοτικές και μπορούν μερικώς να διαφύγουν των εμβολίων.

Η παραλλαγή από τη Βρετάνη ανήκει στην ίδια ομάδα στελεχών με αυτή που εντοπίστηκε πρώτα στη νότια Καλιφόρνια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες