Εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε μορφή χαπιού θα μπορούσε να μπει σε κλινική δοκιμή φάσης 1, φέτος.

Η εταιρεία Oravax, που εργάζεται στην ουσία, ανακοίνωσε ότι ελπίζει να ξεκινήσει την πρώτη φάση σε ανθρώπους έως τον Ιούνιο.

Το βήμα είναι η πιο αρχική φάση ανάπτυξης εμβολίου. Δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας και ακόμα και αν δρα το εμβόλιο σε μορφή χαπιού, θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 έτος πριν εγκριθεί.

Τα εμβόλια που θα λαμβάνονται από το στόμα είναι εναλλακτική επιλογή που αξιολογείται για εμβόλια ‘’δεύτερης γενιάς’’, που σχεδιάζονται να είναι πιο εύκολα στη χρήση και τη διανομή τους.

Η Oravax είναι joint venture της Oramed και της Premas Biotech.

Ένα εμβόλιο που θα λαμβάνεται από το στόμα, πιθανόν θα διευκόλυνε τους ανθρώπους να το λαμβάνουν στο σπίτι, δήλωσε ο Nadav Kidron, CEO της Oramed.

Tο εμβόλιο θα μπορεί να μεταφέρεται σε κανονικό ψυγείο και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου, δήλωσε ο Kidron.

Ο καθηγητής Paul Hunter, του University of East Anglia, δήλωσε ότι θα χρειαστούν κατάλληλες έρευνες για να αποδειχτεί η αξία τέτοιων εμβολίων αλλά θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για ανθρώπους που φοβούνται πολύ τις βελόνες.

Τα εμβόλια που θα χορηγούνται από το στόμα θα μπορούσαν να προσφέρουν άλλα οφέλη, δήλωσε ο Hunter στο Insider.

Θεωρητικά,  επειδή η λοίμωξη συμβαίνει πρώτα στη μύτη και το φάρυγγα, τα εμβόλια που εστιάζουν σε αυτές τις περιοχές θα βοηθούν να σταματήσει η λοίμωξη πριν εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο.

Εως σήμερα δεν έχουν δημοσιευτεί στοιχεία για το εμβόλιο της  Oravax. Τα αποτελέσματα από δοκιμές σε πειραματόζωα είναι ενθαρρυντικά, δήλωσε ο  Hunter στο Insider. Αλλά να μην συμπεράνουμε ότι τα αποτελέσματα σε ζώα πάντα αφορούν και τους ανθρώπους. Για να είμαστε σίγουροι, χρειάζονται μελέτες σε ανθρώπους, είπε.

Άλλα είδη εμβολίων δεύτερης γενιάς μελετώνται όπως αυτά που χορηγούνται ως ρινικά σπρέι.

 

Πηγές:
Business Insider

Ειδήσεις υγείας σήμερα
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες