Αλλαγή σχεδίων από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια έφερε το εντεινόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας και η αυξανόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας που προκαλεί και στη Βόρεια Ελλάδα. Οι περισσότερες μονάδες υγείας στη Μακεδονία οργανώνουν και πάλι κλινικές για περιστατικά COVID, έπειτα από δύο μήνες, λόγω των αυξημένων ποσοστών πληρότητας στα νοσοκομεία αναφοράς, ενώ η ανεύρεση κλινών εντατικής θεραπείας έχει αρχίσει να δυσκολεύει και πάλι, θυμίζοντας μέρες των αρχών Νοεμβρίου, στην αρχή της έκρηξης του δεύτερου κύματος. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται προς το παρόν ελεγχόμενη και καλύτερη από αυτή της Αττικής, αλλά οι αρμόδιες Αρχές προετοιμάζονται για το δυσμενές σενάριο. Ανησυχία προκαλεί κυρίως η μεγάλη αύξηση της διασποράς στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Το "σχέδιο ανάσα" και η ανάκλησή του

Στις αρχές Ιανουαρίου, κατά την ύφεση του σφοδρού δεύτερου κύματος, μπήκε σε εφαρμογή το "σχέδιο - ανάσα" στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, τα οποία έβγαιναν λαβωμένα έπειτα από το δραματικό δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου. Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας έκλεισαν τις μονάδες COVID, δέχονταν μόνο ύποπτα περιστατικά και παρέπεμπαν τα επιβεβαιωμένα στις μεγαλύτερες μονάδες άλλων νομών, προκειμένου το εξαντλημένο προσωπικό να πάρει τις απαραίτητες ανάσες και οι κλινικές να επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία, εξυπηρετώντας non COVID ασθενείς.

Ετσι, στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, τα νοσοκομεία Φλώρινας και Καστοριάς μετέφεραν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαϊδας και δευτερευόντως σε αυτό των Γρεβενών. Το ίδιο συνέβαινε στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, με τα νοσοκομεία των Γιαννιτσών και της Βέροιας να εξυπηρετούν τα περιστατικά κορωνοϊού της Έδεσσας και της Νάουσας, αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, στην 4η ΥΠΕ έκλειναν οι κλινικές COVID των νοσοκομείων Χαλκιδικής και Κιλκίς, που έστελναν τα περιστατικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στην Ανατολική Μακεδονία, η Δράμα εξυπηρετούνταν από τις Σέρρες και την Καβάλα, ενώ στη Θράκη το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δεχόταν τους ασθενείς της Ροδόπης και της Ξάνθης, εκτός από αυτούς του Έβρου.

Με την έξαρση του τρίτου κύματος ο σχεδιασμός άλλαξε και πάλι. Η αύξηση των κρουσμάτων στη Δυτική Μακεδονία επανέφερε την οργάνωση κλινικών COVID στα νοσοκομεία Φλώρινας και Καστοριάς, ενώ το ίδιο έγινε και σε αυτά της Έδεσσας, της Νάουσας, της Χαλκιδικής και του Κιλκίς. Αντίθετα, η κατάσταση παραμένει ακόμα ως έχει στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.

"Υπάρχει μια αυξημένη πίεση στη Δυτική Μακεδονία, και κυρίως στην Κοζάνη, όπου όπου η πληρότητα των κλινών ξεπερνάει το 90%, αλλά η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη. Η αλλαγή του μοντέλου έγινε προκειμένου να είμαστε έτοιμοι", είπε στο iatronet ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης (φωτογραφία κάτω) και πρόσθεσε πως στο σύνολο της περιοχής ευθύνης του ο ρυθμός μεταβολής του αριθμού των κρουσμάτων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Η πληρότητα στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ φτάνει σήμερα το 55% στις απλές κλίνες και στο 74% στις κλίνες ΜΕΘ.

Καμπανάκι ξανά για Κοζάνη, Καστοριά

Τα 82 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες για την Κοζάνη, αλλά και τα 28 σε Καστοριά και 15 στα Γρεβενά, επιβεβαιώνουν με εμφατικό τρόπο την πορεία νέας σημαντικής επιβάρυνσης της επιδημιολογικής εικόνας στη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που πλήρωσε βαρύ τίμημα στη διάρκεια του δεύτερου κύματος. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς και τα στατιστικά που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δείχνουν σχεδόν διπλασιασμό του ημερήσιου μέσου όρου κρουσμάτων. Η Κοζάνη έχει 532 ενεργά κρούσματα, αυξημένα και η Καστοριά, με 168 ενεργά κρούσματα, έναντι 131 την περασμένη Παρασκευή. Ο Δήμος Καστοριάς, όπως και αυτός του Άργους Ορεστικού, βρίσκονται σε "βαθύ κόκκινο" από το Σάββατο. Η πρωτεύουσα του νομού παρουσιάζει αύξηση των ενεργών κρουσμάτων (119 έναντι 102 σε λίγες μέρες), σε αντίθεση με το Άργος Ορεστικό, όπου παρατηρείται σημαντική μείωση (12 από 29).

Τα νοσοκομεία της περιοχής προετοιμάζονται. "Από το Σάββατο ανοίξαμε ξανά την κλινική COVID. Υπάρχει κάποια πίεση, η οποία είναι ήπια σε σχέση με όσα περάσαμε στο δεύτερο κύμα. Έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν και δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τα ίδια", είπε στο iatronet ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Καστοριάς, Χρήστος Κουσουρής (φωτογραφία κάτω).

Στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, που δέχεται περιστατικά και από γειτονικούς νομούς, υπάρχει μία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ και αρκετές ανοικτές απλές κλίνες COVID, σύμφωνα με τον διοικητή του, Σταύρο Παπασωτηρίου (φωτογραφία κάτω).

Στην 4η ΥΠΕ

Στην επίσης "βαθυκόκκινη" Χαλκιδική, το επιδημιολογικό φορτίο επιμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με 48 καταγεγραμμένα κρούσματα χθες. Την περασμένη εβδομάδα τέθηκε πάλι σε λειτουργία η κλινική COVID στο νοσοκομείο Πολυγύρου με 30 κλίνες και έτσι έπαψαν να διακομίζονται τα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης η πίεση αυξάνεται. "Έχουν καλυφθεί οι 20 από τις 30, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει και δεύτερη αν παραστεί ανάγκη. Υπάρχει πίεση και στις ΜΕΘ, καθώς μεταφέρονται εδώ ασθενείς και από άλλες περιοχές", είπε στο iatronet o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μάριος Πυρπασόπουλος (φωτογραφία κάτω). Η επιδημιολογική κατάσταση στο νομό παραμένει ανησυχητική, κυρίως στις νότιες περιοχές.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο σχεδιασμός δεν αλλάζει προς το παρόν, καθώς η επιδημιολογική εικόνα δεν παρουσιάζει ανησυχία. Στη Δράμα, μια από τις περιοχές της χώρας που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα στο δεύτερο κύμα, η εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή του Νοεμβρίου, με ελάχιστες καταγεγραμμένες μολύνσεις καθημερινά (7 χθες). "Δεν έχει παραστεί ανάγκη να ανοίξουμε ξανά τη μονάδα κορωνοϊού και ελπίζω να μη χρειαστεί. Εξυπηρετούμε μόνο ύποπτα περιστατικά και μεταφέρουμε στην Καβάλα τα επιβεβαιωμένα", ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στο νοσοκομείο, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες