Γυναίκες κάτω των 50 ετών και άνθρωποι που νόσησαν σοβαρά είχαν χειρότερη μακροπρόθεσμη εικόνα μετά από νοσηλεία με COVID-19.

Σήμερα είναι διαθέσιμα στο server medRxiv, προ δημοσίευσης, τα πρώτα μακροπρόθεσμα στοιχεία παρακολούθησης, της έρευνας International Severe Acute Respiratory and emerging Infections Consortium (ISARIC) Clinical Characterisation Protocol, της Βρετανίας, και δείχνουν ότι σε ενηλίκους που νοσηλεύτηκαν, σχεδόν όλοι εμφάνιζαν συνεχιζόμενα συμπτώματα 3 μήνες ή περισσότερο μετά τη νόσηση από COVID-19.

Η έρευνα έδειξε ότι ενήλικες γυναίκες κάτω των 50 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες για χειρότερη μακροπρόθεσμη εικόνα υγείας σε σύγκριση με άντρες και μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες, ακόμα και αν δεν είχαν προηγούμενη συννοσηρότητα.

Άνθρωποι με πιο σοβαρή οξεία νόσο στο νοσοκομείο, είχαν επίσης χειρότερη μακροπρόθεσμη εικόνα σε σχέση με όσους δεν χρειάστηκαν οξυγόνο.

Γενικά, περισσότεροι από τους μισούς, ανέφεραν ότι δεν ανέρρωσαν πλήρως 3 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το University of Glasgow σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Oxford, Liverpool, Edinburgh και Imperial College London και είναι τα πρώτα βρετανικά στοιχεία για επίμονα συμπτώματα και την επίπτωσή τους στην ποιότητα ζωής μετά από 3-9 μήνες από την έναρξη της λοίμωξης από Covid-19.

Παρακολουθήθηκαν 327 ενήλικες από 31 νοσοκομεία της Βρετανίας που νοσηλεύτηκαν μεταξύ 5  Φεβρουαρίου 2020 και 5 Οκτωβρίου 2020. Η διάρκεια παρακολούθησης ήταν από 3 μήνες έως 11, για να διαπιστωθεί η σωματική υγεία και η επίδρασή της στην ψυχολογική υγεία και την ποιότητα ζωής.

Γυναίκες κάτω των 50 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν 5 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι ανέρρωσαν πλήρως. Επίσης, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν χειρότερη κούραση, 7 φορές περισσότερες να έχουν δυσκολία στην αναπνοή, ενώ ήταν πιο πιθανό να έχουν δυσκολίες νέες ή συνεχιζόμενες- ιδιαίτερα σχετικά με τη μνήμη, την επικοινωνία και την κινητικότητα, καθώς και όρασης, ακοής και αυτοφροντίδας σε σχέση με άντρες ίδιας ηλικίας μετά την οξεία νόσο τους.

Γενικά, το 55% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν αισθάνονταν πλήρη ανάρρωση Επίσης, συνεχιζόμενα συμπτώματα αναφέρθηκαν από το 93% των συμμετεχόντων, με κούραση να αναφέρεται από το 83%, δυσκολία στην αναπνοή από το  54%, ενώ πολλοί είχαν μυϊκό πόνο.

Η Dr Janet Scott, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν παρόμοια ακόμα και σε νέους, προηγουμένως υγιείς ενήλικες κάτω των 50 και ήταν πιο κοινά σε νεότερες γυναίκες.

Πηγές:
medRxiv

Ειδήσεις υγείας σήμερα
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες