Mετά τα Μοριακά τεστ και τα Τεστ αντιγόνου, έρχονται τα τεστ που χρησιμοποιούν επίχρισμα δέρματος. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η νέα δοκιμή είναι λιγότερο επεμβατική σε σύγκριση με τις τρέχουσες μεθόδους δοκιμών και ουσιαστικά αναλύει το σμήγμα, το οποίο είναι μια λιπαρή ουσία που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη.

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας και ο πλανήτης μετρά 121 εκατ. κρούσματα και 2,6 εκατ. θανάτους. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι δοκιμές είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επιτρέπει στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να γνωρίζουν ποιος έχει τον ιό και να ενεργούν γρήγορα για την καραντίνα των άλλων ατόμων που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο από την έκθεση τους.

Σήμερα υπάρχουν δύο τύποι διαγνωστικών εξετάσεων που μπορούν να ανιχνεύσουν εάν ένα άτομο έχει τον ιό που προκαλεί τον COVID-19  και μιλάμε για τις μοριακές δοκιμές κα τις δοκιμές αντιγόνων.

Οι μοριακές δοκιμές ανιχνεύουν γενετικό υλικό από τον ιό και οι δοκιμές αντιγόνων ανιχνεύουν πρωτεΐνες από τον ιό. Αυτές οι εξετάσεις διαγιγνώσκουν ενεργές λοιμώξεις και οι ιατροί πραγματοποιούν αυτές τις εξετάσεις συλλέγοντας δείγματα βλέννας από άτομα.

Δεδομένου ότι και οι δύο τύποι δοκιμών περιλαμβάνουν γενικά τη χρήση ενός μακρού επιχρίσματος στο λαιμό ή τις ρινικές οδούς ενός ατόμου, οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι επεμβατικοί. Οι μοριακές εξετάσεις συνήθως περιλαμβάνουν ρινοφαρυγγικό στυλεό (στυλεό από το μέρος του λαιμού πίσω από τη μύτη), ρινικό στυλεό ή μπατονέτα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι μοριακές δοκιμές είναι πολύ ακριβείς, αλλά μπορεί να χρειαστούν μέρες για να δώσουν αποτελέσματα.

Τα τεστ αντιγόνου χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να πάρουν αποτελέσματα, αλλά μπορεί να έχουν υψηλότερα ποσοστά ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων σε σύγκριση με τα μοριακά τεστ.

Δοκιμή Sebum

Μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε πρόσφατα μια εργασία που περιγράφει μια νέα μέθοδο δοκιμής για την COVID-19, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet. 

Αντί να χρησιμοποιεί δείγματα βλέννας ή αίματος για τον έλεγχο του ιού, η μέθοδος τους χρησιμοποιεί επιχρίσματα δέρματος για τη δοκιμή εκκρίσεων σμήγματος.

Η δοκιμή αναλύει τις εκκρίσεις σμήγματος που υπάρχουν στο δέρμα. Το σμήγμα είναι «μια λιπαρή ουσία, που παράγεται στους σμηγματογόνους αδένες.»

Οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Το σμήγμα αποτελείται από ένα μείγμα λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένων των τριγλυκεριδίων και των λιπαρών οξέων.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Matt Spick, λέει: «Η COVID-19 βλάπτει πολλές περιοχές του μεταβολισμού. Σε αυτήν την εργασία, δείχνουμε ότι τα λιπίδια του δέρματος μπορούν να προστεθούν στη λίστα, το οποίο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του φραγμού του δέρματος, καθώς και να είναι ένα ανιχνεύσιμο σύμπτωμα της ίδιας της νόσου. "

Η δοκιμή σμήγματος λειτουργεί αναλύοντας τις πιθανές αλλαγές που προκαλεί ο ιός στο σώμα.

Ο έλεγχος των εκκρίσεων σμήγματος για μια ασθένεια δεν είναι καινούργιος. Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει αλλαγές στα προφίλ των εκκρίσεων σμήγματος σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον και με διαβήτη τύπου 1.

Αποτελέσματα επιχρίσματος δέρματος

Η ομάδα έλαβε δείγματα από 67 συμμετέχοντες στο νοσοκομείο. Από τους συμμετέχοντες, 37 δοκιμάστηκαν αρνητικοί για το COVID-19 και 30 θετικοί.

"Ένα δείγμα μπορεί να συλλεχθεί εύκολα και μη επεμβατικά μέσω ενός απαλού επιχρίσματος περιοχών δέρματος πλούσιων σε σμήγμα (για παράδειγμα το πρόσωπο, ο λαιμός ή η πλάτη)", γράφουν οι συγγραφείς.

Τα προφίλ λιπιδίων έδειξαν ότι τα επίπεδα ορισμένων λιπιδίων ήταν χαμηλότερα στους συμμετέχοντες που είχαν δοκιμαστεί θετικά για το COVID-19 από τα άτομα που είχαν δοκιμαστεί αρνητικά. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι τα τριγλυκερίδια ήταν τα πιο σταθερά μειωμένα λιπίδια στους συμμετέχοντες με COVID-19.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι το δείγμα στην έρευνα ήταν μικρό και τα στοιχεία είναι ακόμη προκαταρκτικά.

Ωστόσο, η συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Melanie Bailey πιστεύει ότι οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη μορφή δοκιμών σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Προσθέτει:

«Δυστυχώς, το φάντασμα των μελλοντικών πανδημιών βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της ατζέντας για την επιστημονική κοινότητα. Η μελέτη μας δείχνει ότι ενδέχεται να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε μη επεμβατικά μέσα για να δοκιμάσουμε ασθένειες όπως το COVID-19 στο μέλλον - μια εξέλιξη, την οποία είμαι βέβαιος, θα χαιρετιστεί από όλους. "

Πηγές:
Medical news today

Ειδήσεις υγείας σήμερα
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες