Η ‘’πείνα του δέρματος’’ είναι η βιολογική ανάγκη για ανθρώπινο άγγιγμα. Για αυτό, τα νεογνά των  Μονάδων Εντατικής,  τοποθετούνται στο στήθος των γονέων. Για αυτό οι κρατούμενοι σε απομόνωση συχνά αναφέρουν ότι διψούν για ανθρώπινη επαφή τόσο έντονα όσο επιθυμούν την ελευθέρια τους.

Για αυτό, μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού, πολλοί μπορεί να αισθάνονται ότι θέλουν να κλάψουν ή να έχουν χαμηλή ή επίπεδη διάθεση. Ίσως ζείτε μόνος ή μπορεί να ζείτε με άλλους αλλά να προσέχετε τις αποστάσεις και τα αγγίγματα. Ακόμα και αν ζείτε με αγαπημένους ανθρώπους, η ζωή μπορεί να είναι τόσο σκληρή τώρα που η ανάγκη σύνδεσης και ανακούφισης είναι επιτακτική. Υπάρχει λόγος που πολλοί συνήθως μετά από μια δύσκολη ημέρα λένε ‘’μπορώ να έχω μια αγκαλιά;’’

Ωστόσο, στις ημέρες μας η αγκαλιά δεν είναι αθώα, καθώς κρύβει κινδύνους λόγω της πανδημίας. Καθώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα αγγίγματα, μπορεί να διαπιστώσετε διάφορα σημάδια στο σώμα και στο νου σας ότι το σύστημά σας διψά για άγγιγμα. Μπορεί να σας λείπουν φίλοι και οικογένεια τόσο πολύ ώστε να πονάτε. Μπορεί ενδεχομένως να επιθυμήσατε ένα πρώην κατοικίδιό σας.

Μπορεί να παρατηρείτε άλλους τρόπους που το σώμα σας αναζητά την επαφή. Όταν παραλείπετε τον καθημερινό περίπατο και μετά αισθάνεστε ότι θέλετε να γκρινιάξετε, δεν είναι μόνο ότι από το σώμα σας λείπει η καρδιαγγειακή απελευθέρωση αλλά και ότι το μυαλό θέλει το πράσινο. Με το να περπατάτε απλώς γύρω στο δωμάτιό σας διεγείρετε τους υποδοχείς πίεσης στο πόδι σας, ενώ όταν καταρρέετε στον καναπέ στο τέλος της ημέρας, το σώμα θέλει να κρατηθεί όρθιο. Όμως, θυμηθείτε ότι η αγαπημένη θέση χαλάρωσης των εφήβων είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα, σημειώνει η Tiffany Field, του University of Miami. Επομένως πώς θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη για άγγιγμα εν μέσω lockdown; Ορισμένα πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν

 Όταν η διάθεση πέφτει, συχνά αρχίζουμε και αποσυρόμαστε. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι σταματήσατε να είστε τρυφεροί με την οικογένεια ή όταν κάποιος τύχει να σας αγκαλιάσει, φοβάστε. Και τα δύο είναι φυσιολογικά.

Αναζητήστε τους κοντινούς σας ανθρώπους

Ορισμένες φορές, το να πλησιάσετε κάποιον μπορεί να γίνει με την συζήτηση.  Αν όλες οι συζητήσεις σας γίνονται διαδικτυακά, μπορεί κάποιος να σας γράψει ΄΄σου στέλνω μια αγκαλιά΄΄, μετά από έναν καλό διάλογο. Σε αυτή τη σκέψη, μπορεί να νιώσετε μελαγχολία-γιατί δεν μπορεί να σας αγκαλιάσει. Παρόλα αυτά, δείτε αν μπορείτε να σταματήσετε και να σκεφτείτε να δεχτείτε την ευχή του συνομιλητή σας. Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας και να θυμάστε ότι η αγκαλιά  κάποια η ημέρα θα έρθει.

Στο μεταξύ, αν έχετε σκύλο, ασχοληθείτε μαζί του. Όταν φροντίζετε ένα κατοικίδιο κινείτε και το δικό σας δέρμα και οι υποδοχείς διεγείρονται από την πίεση που ασκείται. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να περάσετε χρόνο με τον σκύλο σας.

Αισθανθείτε τα πόδια σας

Μπορεί να ζείτε μόνοι ή να αισθάνεστε τόσο επίπεδη διάθεση και κούραση, που το να αναζητήσετε αυτούς με τους οποίους συμβιώνετε να μοιάζει κοπιαστικό. Κίνηση που επηρεάζει τους υποδοχείς στις πατούσες μπορεί να σας γειώνει και να δίνει ενέργεια.

Επομένως, περπατήστε, αν σας αρέσει αυτό. Πολλοί θέλουν να περπατούν έξω αυτή την εποχή, αλλά γίνεται και μέσα, αν δεν μπορείτε να βγείτε  Μπορείτε να επιλέξετε ενσυνείδητο  περπάτημα. Περπατώντας πάνω κάτω μπορεί να χαλαρώσετε. Να παρατηρείτε τα πόδια σας καθώς περπατάτε- αν είστε αγχωμένοι μπορεί να δείτε ότι περπατάτε με το μπροστινό μέρος της πατούσας, σχεδόν αναπηδάτε. Αν η διάθεσή σας είναι πεσμένη, μπορεί αυτό που πρέπει να κάνετε να είναι το περπάτημα. Επιτρέψτε στα πόδια σας να νιώθουν το έδαφος, ότι σας κρατά.

‘Η κλείστε την πόρτα, τραβήξτε τις κουρτίνες, βάλτε μουσική και χορέψτε με τις κάλτσες. Αισθανθείτε το πάτωμα κάτω από τα πόδια σας, ότι σας στηρίζει. Αν νιώθετε ότι δεν ξέρετε πώς να χορέψετε, μην ανησυχείτε, και συνεχίστε -το σώμα σας ξέρει τι χρειάζεται.

Αναζητήστε ήσυχη ανακούφιση

Αν έχετε μικρά παιδιά που σκαρφαλώνουν συνέχεια πάνω σας μπορεί να αισθανθείτε ότι σας αγγίζουν πολύ Αν είστε εσωστρεφής ή το είδος που εξαντλείστε σε κυτταρικό επίπεδο, είστε κοντά σε burnout, μπορεί ενδεχομένως να χρειάζεστε πιο ήσυχες μορφές αισθητηριακής ανακούφισης.

Δοκιμάστε να τυλίξετε γύρω σας την αγαπημένη σας κουβέρτα όσο είστε στον καναπέ.’ Η κηπουρική και το χώμα κάτω από τα δάχτυλά σας. Να λιαστείτε για λίγη ώρα. Μια φρέσκια μαξιλαροθήκη το βράδυ στο μαξιλάρι σας. Μπορείτε να κάνετε εσείς μασάζ στο κεφάλι σας ή να βάλετε ενυδατική κρέμα στο πρόσωπό σας. Και μην υποεκτιμάτε την αγκαλιά που θα δώσετε εσείς στον εαυτό σας.

Η ‘’πείνα δέρματος’’, μας θυμίζει ότι η φροντίδα των αισθήσεων είναι σημαντικό μέρος της φροντίδας του νου αυτή την εποχή. Δεν χρειάζονται πολλά. Ορισμένες φορές, ένας περίπατος είναι αυτό που χρειάζεστε για να βγάλετε την ημέρα. Αλλά από την άλλη μεριά, θα μπορούσε να είναι κάτι, το να επιλέγετε τακτικά λίγη ‘’δερματική τροφή’’, ρωτώντας τον εαυτό σας τι θα μπορούσε να βοηθήσει.

Πηγές:
University of Edinburgh

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σαρκοφαγική δίαιτα: Έχει οφέλη;
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική, πλωτή τελετή έναρξης
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου