Μπορεί η Τροφική Δυσανεξία να ευθύνεται για τον έλεγχο του βάρους και της παχυσαρκίας; Η πιθανότητα να συμβαίνει αυτό είναι πολύ μεγάλη. Φυσικά θα πρέπει πρώτα να αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις που ευθύνονται για την παχυσαρκία, όπως παθήσεις του Θυρεοειδούς αδένα, ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών, έλεγχος σακχάρου, αντίσταση στην ινσουλίνη κ.λ.π.

Στην περίπτωση που ευθύνεται η Τροφική Δυσανεξία, οι δυσανεκτικές τροφές μπλοκάρουν κατά κάποιο τρόπο τον μεταβολισμό και θέτουν τη βιοχημεία του εκτός ισορροπίας, με αποτέλεσμα αυτός να γίνεται πιο αργός. Επίσης, επιβαρύνεται το ανοσοποιητικό σύστημα με την παραγωγή αντισωμάτων, αναπτύσσονται διαρροές στον πεπτικό σωλήνα, η ινσουλίνη και άλλες ορμόνες δεν βρίσκονται σε ισορροπία και ο οργανισμός χάνει τον έλεγχο των νευροδιαβιβαστών που ελέγχουν την όρεξη. Διάφορες έρευνες απέδειξαν ότι μόλις αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυσανεκτικές τροφές, το σώμα μπορεί να χάσει λίπος, αφού οι μηχανισμοί του οργανισμού ομαλοποιούνται με αποτέλεσμα τη μείωση της επιθυμίας για γλυκά και απλούς υδατάνθρακες και την ομαλοποίηση των μηχανισμών πείνας. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν δε ότι, η παχυσαρκία μπορεί να θεραπευτεί, αν διορθώσουμε τη βιοχημεία του μεταβολισμού μας.

Ο ακριβής ρόλος των πολλών νευροδιαβιβαστών και ορμονών που εμπλέκονται στην παχυσαρκία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος και απαιτεί περισσότερη έρευνα. Βασιζόμενοι, όμως, στις σύγχρονες θεωρίες και στην προκαταρκτική έρευνα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η επίδραση της τροφικής δυσανεξίας σε αυτές τις ισχυρές βιοχημικές και γενετικές δυνάμεις είναι σημαντική. Όπως για παράδειγμα η σεροτονίνη (που βρίσκεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα), η οποία ελέγχει τη διάθεση μας. Όταν τρώμε υδατάνθρακες, τα επίπεδα της σεροτονίνης αυξάνονται και νιώθουμε καλύτερα, βελτιώνει δηλαδή τη διάθεσή μας. Μια έρευνα για τους νευροδιαβιβαστές, που έγινε στην Αυστραλία, δείχνει ότι η λήψη δυσανεκτικών τροφίμων προκαλεί μείωση των επιπέδων της σεροτονίνης στον οργανισμό. Τα μειωμένα επίπεδα της σεροτονίνης, μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα και αδιάθετοι και προκαλούν κρίσεις βουλιμίας (αίσθημα πείνας, επιθυμία για γλυκά κ.λ.π.) και έτσι στρεφόμαστε στα απλά σάκχαρα και στους υδατάνθρακες, τα οποία θα ανεβάσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης μαζί και τη διάθεσή μας.

Οι εξαιρετικά όμως εκλεπτυσμένοι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα προκαλούν γρήγορη έκκριση ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της μειώνει τις συγκεντρώσεις όλων των αμινοξέων στον οργανισμό εκτός από την τρυπτοφάνη, πρόδρομο της σεροτονίνης. Έτσι, για να αναπληρώσουν τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που προκαλούνται από την κατανάλωση των «βλαβερών τροφίμων», οι άνθρωποι με τροφική δυσανεξία τείνουν να επιθυμούν τροφές που αυξάνουν τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Η απότομη μείωση του σακχάρου οδηγεί πάλι στην αρχή ενός φαύλου κύκλου, με αίσθημα κατάπτωσης και ανάγκη πρόσληψης υδατανθράκων. Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα τη συνεχή παραγωγή και εναπόθεση λίπους. Η πράξη έχει δείξει ότι η αποφυγή των δυσανεκτικών τροφίμων σπάει αυτό τον φαύλο κύκλο με αποτέλεσμα σημαντική μείωση της βουλιμίας και της όρεξης για γλυκά. Η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται είναι ουσιαστική και έχουμε απώλεια μόνο λίπους και όχι μυϊκής μάζας. Η απώλεια αυτή μπορεί να είναι σχετικά βραδεία, αλλά ουσιαστική και μόνιμη.

Έτσι χωρίς περιορισμό είτε στην ποσότητα, είτε στην ποιότητα της τροφής, μόνο με την αποφυγή των δυσανεκτικών τροφίμων, τα υπέρβαρα άτομα αρχίζουν να χάνουν βάρος σαν αποτέλεσμα της αυτορρύθμισης του οργανισμού τους. Επομένως, η εξέταση για την Τροφική Δυσανεξία θα μπορούσε να ανακουφίσει αρκετά άτομα στον έλεγχο του βάρους τους, διατηρώντας ένα μόνιμο αποτέλεσμα χωρίς φάρμακα, καταργώντας απλώς τα τρόφιμα που προκαλούν Τροφική Δυσανεξία και πυροδοτούν την ανισορροπία της σεροτονίνης. Η Anaphylaxis Australia Inc (Οργανισμός Αναφυλαξίας Αυστραλίας) είναι μια ομάδα υποστήριξης καταναλωτών που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις αλλεργίες και την αναφυλαξία: http://www.allergyfacts.org.au Μια άλλη χρήσιμη ιστοσελίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η: http://www.foodallergy.org

Οι τροφικές δυσανεξίες είναι δυσμενείς αντιδράσεις σε μια τροφή ή ένα συστατικό τροφής όπου δεν συμμετέχει το ανοσοποιητικό σύστημα – κατά συνέπεια είναι πολύ διαφορετική από μια τροφική αλλεργία. Οι αντιδράσεις της τροφικής δυσανεξίας μπορούν να προκληθούν από μια σειρά φυσικών ουσιών ή πρόσθετων ουσιών που είναι παρούσες σε πολλές και διαφορετικές τροφές. Η προδιάθεση και ευαισθησία είναι διαφορετική για το κάθε άτομο. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν εξανθήματα, ανησυχίες στο στομάχι και παχύ έντερο, πονοκεφάλους και ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Τα συμπτώματα πολύ σπάνια είναι σοβαρά, αλλά τα συντηρητικά του θειώδους άλατος μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες: http://www.allergy.org.au/aer/infobulletins/food_intolerence.htm
http://www.medeserv.com.au/ascia/aer/infobulletins/adverse_reactions.htm 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια