Όλοι έχουμε νιώσει εκείνη την σπάνια καθαρότητα στο μυαλό μετά από ένα καλό κλάμα. Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό, ήρθε η ώρα να διαβάσετε μερικές πληροφορίες για το κλάμα που δεν γνωρίζατε...
Αρχικά, το κλάμα ανακουφίζει από το στρες
Οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος που βάζει τα κλάματα για συναισθηματικούς λόγους, αλλά οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταλάβει με ποιον τρόπο η ίδια η πράξη του κλάματος συνδέεται με τα συναισθήματά μας. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια πράξη που δρα ως συναισθηματικό ξέσπασμα για τον οργανισμό και του επιτρέπει να ξαναβρεί τις ισορροπίες του αφού έχει βιώσει έντονο στρες.
Επηρεάζει την κατοπινή μας διάθεση
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ανακουφισμένοι ή πιο ήρεμοι μετά τα κλάματα, αλλά κάποιοι άλλοι μπορεί να νιώσουν ακόμα χειρότερα. Πιστεύεται πως ένας σημαντικός παράγοντας που θα το επηρεάσει αυτό είναι το πώς θα αντιδράσει κάποιος άλλος στο κλάμα μας, αν υπάρχει δεύτερο άτομο μπροστά. Σε περιπτώσεις που άτομα έκλαιγαν μόνα τους, έρευνες έχουν δείξει ότι αμέσως μετά ένιωθαν χειρότερα, αλλά μέσα σε μιάμιση ώρα, η διάθεσή τους είχε φτιάξει. Προφανώς, έχει να κάνει πολύ και με το πού θα μας πιάσουν τα κλάματα - για παράδειγμα, το να κλάψουμε στη δουλειά θεωρείται απρεπές και πιθανότατα θα μας γεμίσει με περισσότερο στρες.
Είναι μια μορφή επικοινωνίας
Όπως είναι λογικό, το κλάμα αναπτύχθηκε στους ανθρώπους ως μια μορφή καλέσματος της μητέρας από το μωρό. Τα μωρά των ανθρώπων είναι ίσως τα πιο αδύναμα και αβοήθητα πλάσματα στη φύση - δεν μπορούν να πιαστούν από κάποια γούνα, δεν έχουμε μάρσιπο, ούτε μπορούν να ακολουθούν παντού την μαμά τους, όπως τα μωρά της πάπιας. Συνεπώς, αυτή η αντίδραση, όταν μεγαλώνουμε, απλώς αλλάζει αποδέκτη αλλά όχι νόημα: Στην ουσία, και το κλάμα ενός ενηλίκου σημαίνει "Βοήθεια".
Μπορεί να βοηθήσει στο να γίνουν πιο δυνατές οι σχέσεις μας
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, το να δείχνουμε την αδύναμη πλευρά μας σε κάποιον σημαίνει πως του επιτρέπουμε να έρθει πολύ κοντά μας. Και όταν αποκαλύπτουμε τις αδυναμίες μας σε άτομα που μπορούν και θέλουν να καταλάβουν, αυτό δυναμώνει τις σχέσεις μας. Βέβαια, αυτή η πράξη έχει αρκετές πλευρές - για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που βάζει τα κλάματα όταν τον σταματάει ένας αστυνομικός επειδή έτρεχε με το αυτοκίνητο και θέλει να αποφύγει την κλήση. Το κλάμα μπορεί να είναι ένα υπερβολικά δυνατό εργαλείο για να μειώσουμε την ένταση και την επιθετικότητα κάποιου ανθρώπου απέναντί μας.
Μπορεί να διώχνει τοξίνες από τον οργανισμό μας
Μια ιδιαίτερα επαναστατική έρευνα στις αρχές της δεκαετίας του '80 έδειξε πως τα δάκρυα έχουν διαφορετική χημική σύσταση, ανάλογα με τον λόγο που κλαίμε. Για παράδειγμα, τα δάκρυα όταν κόβουμε κρεμμύδια, ή τα δάκρυα που ρίχνουμε όταν είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι. Τα δεύτερα περιείχαν σε μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένες πρωτεΐνες οι οποίες σχετίζονται με το στρες. Βέβαια, υπάρχει και μια άλλη σημαντική πρωτεΐνη στα δάκρυα...
Τα δάκρυα "απολυμαίνουν" τα μάτια μας
Η πρωτεΐνη αυτή που αναφέραμε είναι η λυσοζύμη, η οποία καταστρέφει βλαβερά για τον οργανισμό μόρια. Βέβαια, αυτό χρειάζεται ακόμα αρκετή έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ως μηχανισμός. Σε γενικές γραμμές, το πώς (και αν) επηρεάζει το κλάμα το σώμα μας δεν έχει μελετηθεί ικανοποιητικά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως αυτές οι "απολυμαντικές" ιδιότητες των δακρύων δεν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται τα μάτια μας. Άλλωστε, αν δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή δακρύων, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ξηροφθαλμία.
Ίσως το κλάμα να συνδέεται με τις ορμόνες του φύλου
Υπάρχουν ενδείξεις που θα υποστήριζαν ότι και η τεστοστερόνη μπορεί να ευθύνεται για το γεγονός ότι οι άνδρες κλαίνε συχνότερα - και όχι μόνο η κοινωνική σύμβαση του "οι άντρες δεν κλαίνε". Βέβαια, τα στοιχεία είναι περιορισμένα και αφορούν κατά κύριο λόγο τρανς άνδρες και άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και λαμβάνουν αντιορμόνες, οπότε θα το ξαναπούμε: Η απαίσια κοινωνική σύμβαση που θέλει τους άνδρες να μην κλαίνε πρέπει να μείνει στο παρελθόν.
Το κλάμα "υπερφορτώνει" τον οργανισμό μας
Μύτη που τρέχει, πρησμένα μάτια και κόκκινο πρόσωπο, ταχυπαλμία ή και πονοκέφαλος. Αυτά τα πράγματα συνήθως συνοδεύουν ένα κλάμα, και φεύγουν πολύ γρήγορα. Και, ναι, παρά το γεγονός ότι μετά νιώθουμε καλύτερα, η στιγμή που ξεσπάμε σε κλάματα είναι ιδιαίτερα έντονη για τον οργανισμό μας από βιολογική άποψη. Μετά, όμως, εκκρίνονται ενδορφίνες που στέλνουν στον οργανισμό μας το μήνυμα ότι όλα θα πάνε καλά.
Τι συμβαίνει όταν κλαίμε από χαρά;
Θα ακουστεί υπερβολικά από για να είναι αληθινό, αλλά ο μηχανισμός είναι 100% ίδιος. Ένα πολύ έντονο συναίσθημα, ακόμα και αν είναι χαρούμενο, μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την αντίδραση - για αυτόν τον λόγο, ας πούμε, μπορεί να κλάψουμε σε έναν γάμο, όταν κρατάμε αγκαλιά ένα μωρό ή ακόμα και όταν βλέπουμε ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV