Τα πλαστά φάρμακα ήταν πάντα μια από τις πιο σοβαρές και ύπουλες απειλές που αντιμετωπίζει η φαρμακευτική βιομηχανία. Τα ψευδεπίγραφα ή τα μη τυποποιημένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά όσον αφορά την υγεία των καταναλωτών, τον οικονομικό αντίκτυπο και την εμπιστοσύνη του κοινού στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι σύγχρονες τεχνικές παραποίησης έχουν εξελιχθεί, γεγονός που καθιστά απαραίτητο για κάθε οργανισμό που εμπλέκεται στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων - από τις διεθνείς αρχές έως τις ίδιες τις εταιρείες - τον εξοπλισμό του με τις απαραίτητες μεθόδους και τα μηχανήματα για την αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου προβλήματος.

Η πανδημία επιδείνωσε το πρόβλημα

Οι λόγοι της επιδείνωσης είναι σαφείς. Η πανδημία του Κορωνοϊού προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου κρίση στη δημόσια υγεία παγκοσμίως, ενώ η ζήτηση για ιατρικές λύσεις έχει αυξηθεί, τόσο όσον αφορά τα φάρμακα όπως τα εμβόλια ή τα προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία, όπως μάσκες και απολυμαντικά χεριών. Παράλληλα προκάλεσε διαταραχές, καθυστερήσεις και σύγχυση στις αλυσίδες εφοδιασμού σκευασμάτων καθιστώντας από τη μία δυσκολότερη την αποστολή νόμιμων προϊόντων  και ευκολότερη από την άλλη την παράνομη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω του διαδικτύου.

Τον Μάρτιο του 2020, η Ιντερπόλ ξεκίνησε την Επιχείρηση Pangea XIII στο πλαίσιο της οποίας συνεργάστηκε με τις αρχές 90 χωρών που απασχολούνται με τις δράσεις κατά της παράνομης διαδικτυακής πώλησης φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων όπου και κατασχέθηκαν πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα αξίας άνω των 14 εκατ. δολ.

Τα κατασχεθέντα προϊόντα περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, αντισηπτικά χεριών κακής ποιότητας  και μη εξουσιοδοτημένα αντιιικά φάρμακα, με την Ιντερπόλ να σημειώνει αύξηση κατά 18% έναντι των αντίστοιχων ποσοτήτων που κατασχέθηκαν το 2018. Επιπλέον, υπήρξαν και κατασχέσεις χλωροκίνης (χωρίς παραστατικά) που συχνά χαρακτηρίζεται ως θεραπεία COVID-19 αυξημένες κατά 100%.

Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια διάθεση εμβολίων κατά της COVID-19 δημιούργησε μια νέα αγορά για τους παραχαράκτες. Γεγονός που ενεργοποίησε ακόμη περισσότερο την Ιντερπόλ η οποία εξέδωσε παγκόσμια προειδοποίηση τον Δεκέμβριο (του 2020) για την επιβολή του νόμου σε 194 χώρες προειδοποιώντας αυτές να προετοιμαστούν για τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος που στοχεύουν στα εμβόλια κατά της COVID-19, ενώ η κινεζική αστυνομία έχει ήδη κατασχέσει πάνω από 3.000 πλαστά εμβόλια COVID-19 με αλατούχο διάλυμα.

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των παραποιημένων φαρμάκων

Στοιχεία από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι τα ψεύτικα φάρμακα κοστίζουν στον φαρμακευτικό τομέα της ΕΕ περίπου 10,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, συν 7,1 δισ. ευρώ επιπλέον που χάνονται ετησίως από σχετικούς τομείς. Αυτό αντιστοιχεί στο 4,4% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων του κλάδου και εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια 90.900 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο.

Ωστόσο, τα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτήν την ολέθρια τάση, τονίζοντας ότι το 10,5% των ιατρικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, είναι κατώτερα ποιοτικά ή πλαστά. 

Πηγές:
pharmatimes

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μητσοτάκης: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι ωφελούμενοι, στο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού 
Πολύ υψηλός ο «θερμικός κίνδυνος» στην Αθήνα
Φωτοευαισθησία: Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση