Αυξημένα εμφανίζονται τον Ιούλιο τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Ιούλιο είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα 233 φάρμακα και 49 σκευάσματα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Από τον κατάλογο του ΕΟΦ, που παρατίθεται πιο κάτω, φαίνεται πως τα 179 ήταν φάρμακα κοινότητας, τα 49 νοσοκομειακά, τα 3 μη αποζημιούμενα (ΜΗΣΥΦΑ) και τα 2 σκιαγραφικά.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι ελλείψεις σκευασμάτων αφορούσαν 217 φάρμακα για διάφορες παθήσεις και 46 που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.

Το θέμα των ελλείψεων προκάλεσε - την περασμένη εβδομάδα - αντιπαράθεση μεταξή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Σε επιστολή στον υπουργό Υγείας, το προεδρείο του ΠΦΣ ανέφερε πως οι ελλείψεις εντείνονται κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, λόγω του κλεισίματος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνεται, το πρόβλημα είναι εντοπισμένο σε εταιρείες των οποίων τα φάρμακα είναι ελλείποντα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς.

Από την πλευρά του, το προεδρείο του ΣΦΕΕ, που κοινοποιήθηκε στον υπουργό Υγείας, τονίζεται πως το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι παγκόσμιο, μακροχρόνιο, πολυπαραγοντικό και σύνθετο.

"Οι φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας, καθημερινά παρέχουν λεπτομερή ανάλυση όλων των πωλήσεών τους στον ΕΟΦ από το 2016  και η εποπτεύουσα αρχή έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τα στοιχεία για τυχόν υποτροφοδότηση της αγοράς", αναφέρεται στην επιστολή.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας
Αναβάθμιση πολυδύναμου περιφερειακού Ιατρείου Ελαφονήσου 
Παραπληγικός μεταφέρει την ολυμπιακή φλόγα στη Γαλλία με εξωσκελετό [βίντεο]