Άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι έχουν μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας, καλύτερη νοητική λειτουργία, λιγότερη φλεγμονή, χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και ζουν περισσότερο από όσους αισθάνονται μεγαλύτεροι.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε από την American Psychological Association υποδεικνύει πιθανή σχέση μεταξύ υποκειμενικής ηλικίας και υγείας. Το να αισθάνεται κάποιος νεότερoς θα μπορούσε να αποτελεί ανάχωμα σε ανθρώπους μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας έναντι της βλαβερής επίδρασης του στρες.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychology and Aging, επιστήμονες του German Centre of Gerontology ανέλυσαν στοιχεία 3 ετών από  5.039 ανθρώπους 40 ετών και άνω. Η έρευνα περιέλαβε ερωτήσεις για την ποσότητα στρες και τη λειτουργικότητα-πόσο περιορίζονταν σε καθημερνές δραστηριότητες όπως περπάτημα και ντύσιμο. Επίσης απάντησαν στην ερώτηση ‘’πόσο ηλικιωμένος αισθάνεσαι;’’

Η έρευνα έδειξε κατά μέσον όρο ότι συμμετέχοντες που ανέφεραν περισσότερο στρες είχαν πιο απότομη πτώση της λειτουργικότητας στα 3 χρόνια και ότι η εξασθένηση της σχέσης μεταξύ των δυο ήταν ισχυρότερη για συμμετέχοντες μεγαλύτερη ηλικίας.

Ωστόσο, η υποκειμενική ηλικία φάνηκε να προστατεύει. Σε ανθρώπους που αισθάνονταν νεότεροι από τη χρονολογική τους ηλικία, η σχέση μεταξύ στρες και πτώσης της λειτουργικότητας ήταν ασθενέστερη.

Η προστατευτική επίδραση ήταν πιο ισχυρή στους μεγαλύτερους.

Ο Markus Wettstein, του University of Heidelberg, δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν το ρόλο του στρες ως παράγοντα κινδύνου για πτώση της λειτουργικότητας, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, καθώς και του υποστηρικτικού ρόλου της νεότερης υποκειμενικής ηλικίας στην υγεία και το στρες.

Πηγές:
Psychology and Aging,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου